Go-Monday brand logo
Artikel

93 tips för jobbsök och jobbliv

Jobbliv-Bibeln

Att må bra på jobbet handlar både om att göra det bästa där man är och om att kontinuerligt söka sig vidare till nya utmaningar. Här är vår “bibel” med korta tips om hur du kan utvecklas professionellt.

1. Gör alltid research om ett nytt jobb

Du ska alltid söka efter information om ett företag du vill arbeta på. En av de mest attraktiva egenskaperna hos en arbetssökande är att arbetsgivaren märker att kandidaten verkligen vill ha jobbet. Genom research visar du att du vill ha jobbet, och slipper dessutom söka jobb på företag du inte vill arbeta för när du väl vet vad de står för.

2. Var tydlig med vad du vill

Självförtroende är attraktivt. Visst måste man vara lite flexibel och anpassningsbar efter arbetsgivarens behov, men glöm inte att också vara tydlig med vad du vill och vart du är på väg. Förutom att du visar styrka och ambition gör det också din ansökan mer personlig. Du blir lättare att komma ihåg och det blir lättare att se en plats för just dig.

3. Ha en väl utformad LinkedIn-profil

LinkedIn har de senaste åren fått större och större betydelse inom rekrytering. Många rekryteringskonsulter tittar bara på LinkedIn innan de kallar till intervju, och även de som söker genom platsannonser kommer i de flesta fall ta en titt på din LinkedIn-profil. Se därför till att ha en snygg och uppdaterad profil som är lockande för den som besöker den.

4. Använd inte mallar

Undvik mallar så långt du bara kan! Det gäller både dokumentmallar för hur ett personligt brev ”ska” se ut och klyschor som man ”bör” ha med i en arbetsansökan. Du är inte standard, därför ska du inte använda dig av standardmallar.

5. Gå över ditt ansvarsområde

Det finns naturligtvis gränser för hur mycket ansvar du kan ta i ditt jobb, men sträva hela tiden efter att hitta och utmana de gränserna. Arbetsgivare älskar ansvarstagande medarbetare och det är inte alltid de själva uttryckligen ber dig att ta mer ansvar. Testa att göra mer än vad som ligger inom ditt ansvarsområde. Var bara försiktig (men inte alltför rädd) för att gå in över någon annans ansvar utan att prata med personen.

6. Behåll alltid ett intresse för hur andra gör

Bli inte för nördig i hur du själv gör och tänk inte att ditt sätt alltid är det bästa sättet. Det kanske faktiskt är det just nu, men saker förändras och därför är det klokt (och roligt!) att alltid vara nyfiken på andras lösningar. Om du lyckas behålla din nyfikenhet och ödmjukhet vet du när du ska gå över från dina egna lösningar till andras.

7. Ta tid på dig för varje jobbansökan

Många som söker jobb börjar förr eller senare att arbeta efter kvantitetsmetoden – det vill säga att man söker så många jobb man bara kan, i förhoppningen att man då ska öka sina chanser. Det kan också vara så att man gör det för att man måste söka ett visst antal jobb för att få behålla sin a-kassa. I vilket fall är det en dålig strategi om man verkligen vill ha ett jobb. De kandidater som inte lagt ner tid och engagemang på sin ansökan vill antagligen inte ha jobbet lika mycket som någon som lagt ner sin själ i det, och en rutinerad arbetsgivare genomskådar det direkt. 

8. Undvik klyschor

Ingenting är så tröttsamt för en rekryterare som klyschor. Varje gång man läser ”social och utåtriktad” utan förklaring, så dör en liten del av hjärnan av tristess och man slänger papperet i papperskorgen. Ibland är klyschor oundvikliga, men nästan alltid kan du antingen uttrycka dig på ett annat sätt eller välja att fokusera på intressantare delar av din personlighet och dina kompetenser.

9. Sluta på jobb du vantrivs med

Att stanna kvar för länge på en arbetsplats man inte trivs på är inte nyttigt. Att byta jobb är inte alltid helt lätt, men ofta är det nödvändigt för att hitta glädjen igen. Lyssna på och respektera dina egna signaler. Man mår bättre och får högre lön av att byta jobb.

10. Välj rätt chef

Visste du att åttio procent av de som överväger att byta jobb gör det för att de har en dålig chef? Eller att var fjärde person i Sverige någon gång har sagt upp sig på grund av dåligt ledarskap? Att ha en bra chef och vettiga kollegor är många gånger viktigare än själv arbetsuppgifterna för att trivas på jobbet. Tänk på det när du söker jobb!

11. Sök praktikplats

Praktik är en av de säkraste vägarna till jobb. Sök praktikplatser om du studerar eller har begränsad arbetslivserfarenhet. För dig är det ett sätt att skaffa erfarenhet och lära dig mer om jobbet, företaget och branschen. För arbetsgivaren är det ett sätt att lära känna dig och undvika att ”köpa grisen i säcken” när de anställer någon utan referenser.

12. Gör en omvärldsanalys

Förutom att sätta dig in i företagets kultur och hur branschen ser ut från ett helikopterperspektiv, gör en mer omfattande omvärldsanalys. Vilka av konkurrenterna går bra? Hur starkt är deras erbjudande jämfört med ”ditt” företags? Hur ser framtiden ut i branschen, talar omvärlden för eller emot din nya arbetsgivare och i så fall: hur kan du utnyttja det? Omvärldsanalys hjälper dig att hitta nya jobbmöjligheter och gör också att din ansökan blir mer relevant för rekryteraren.

13. Gör intervjuer för att lära dig om branschen

Intervjuer är inte bara ett sätt att få jobb, du lär dig också mycket om hur branschen fungerar. Gör intervjuer för att lära dig vad som är viktigt i en bransch eller för ett företag. Arbetsgivaren bjuder medvetet eller omedvetet på många informella sanningar om företaget och branschen den verkar i. På nästa intervju i samma bransch har du mer kött på benen.

14. Tänk i nyckelord på LinkedIn

Precis som hemsidor sökmotoroptimerar sina titlar och texter för att få fler och bättre träffar på Google, bör du tänka i viktiga nyckelord på LinkedIn. Ett exempel: om du arbetar som utvecklare: vilka synonymer finns det till ”utvecklare”? Vilka andra ord är bra att ha med (”Android”, ”iOS”, ”Windows Phone”, ”Webb” etc.)? Rekryterare sitter hela dagarna och knackar sökningar i LinkedIn, se till att deras nyckelord matchar dina när de söker efter någon med dina kompetenser.

15. Prata om företagets konkurrenter

Att prata om företagets konkurrenter är ofta bra på arbetsintervjun. Det visar att du är insatt i branschen och att du verkligen är intresserad av jobbet. Du kan dessutom få bra information av rekryteraren om konkurrentföretagen, där du kanske söker jobb istället om du inte får det aktuella jobbet.

16. Var kreativ

Många (men inte alla) saker som folk avfärdar för “så kan man väl inte göra”, kan i själva verket vara just det som särskiljer dig som kandidat. Det finns gott om exempel på folk som har gjort galna saker för att få jobb, som att spela in sin ansökan som en rap-text eller köpa annonsplats på annonstavlor för att berätta att man söker jobb. Fundera på om du kan göra något som gör att du urskiljer dig från mängden.

17. CV är färskvara

Se över ditt CV en minst en gång per år, även om du har haft samma jobb i flera år. Ditt CV är på sätt och vis ett av de viktigaste dokumenten du kommer att ha genom livet (okej, det kanske är lite överdrivet, men ändå). Ta hand om ditt CV och gör det till en vana att fila på det och uppdatera det oftare än bara de gånger du verkligen söker nytt jobb. Ett bra tillfälle är under sommaren eller andra semesterperioder.

18. Försök inte vara allt

En del som söker jobb uppfattar det som ett svaghetstecken att erkänna att man inte är duktig på allt. Det går givetvis inte att söka ett jobb och inte behärska de huvudsakliga arbetsuppgifterna, men om du söker jobb som copywriter och säger att du är dålig på grafisk design kan det lika gärna uppfattas som att du har valt att specialisera dig på just skrivandet.

  • Rabbla inte upp alla tänkbara egenskaper du har eller skulle vilja ha
  • Prova att till och med säga rakt ut vad du är dålig på

19. Investera i dig själv

Här är en klyscha som faktiskt stämmer. Att investera i sig själv, till exempel genom att ta hjälp av en jobbexpert, gå en utbildning eller skaffa nya erfarenheter, är en tillgång som du alltid har kvar och som kommer att hjälpa dig vare sig du har jobb och vill vidare till något nytt, eller om du någon skulle bli arbetslös.

20. Be om feedback

Dina kollegor har garanterat åsikter om hur du presterar på arbetsplatsen, både positivt och negativt. Be om dem så vet du vad du kan förbättra och förstärka. Detsamma gäller självklart på jobbintervjuer – om du inte får en tjänst du sökt: Ring och fråga varför och vad du kan förbättra till nästa gång. Försök att så ofta som möjligt ta reda på hur andra ser på dig.

21. Tänk ”vi”, inte ”jag”

Vi lever i ett individualistiskt samhälle där det är självklart att tro på sig själv och viktigt att sätta sig själv i första rummet. Men i jobbsökarsammanhang går det ofta till överdrift. Jobbsökande handlar om matchning. Därför måste man tänka mer ”vi” än ”jag” när man söker jobb. Förklara varför du och arbetsgivaren passar så bra ihop, inte bara varför du är så himla bra.

22. Nätverka är något man alltid gör

Allting du gör kan leda till jobbmöjligheter. Alla människor du träffar, oavsett när eller var kan vara den kontakt som leder vidare till ett jobb. Gör ett gott intryck. Alltid. Och om det kryper i kroppen av tanken på att nätverka eller om du inte vet hur man gör – då hjälper vi dig om du vill.

23. What’s in it for them

Att ”sälja” sin arbetskraft är inte så olikt att sälja tv-apparater eller varmkorv – du måste visa vilka behov du fyller hos köparen (arbetsgivaren) och övertyga dem om dina fantastiska egenskaper. ”Om ni anställer mig kommer jag att ta hand om er personalvård och göra den i världsklass” eller ”Tar ni in mig kommer ni att sälja minst 20 procent mer” beroende på vad arbetsgivaren är ute efter. Pitcha dig själv för arbetsgivaren, berätta för dem varför de i princip inte har råd att inte anställa dig.

24. Sätt dig in i branschen du söker jobb i

Om du inte redan arbetar i branschen du söker jobb i är det viktigt att du sätter dig in i hur den fungerar. Vad är viktigt i den branschen? Vilka är de stora spelarna och på vilket sätt profilerar de sig? Att du kan namedroppa (i positiv bemärkelse) och följa med i diskussionen på en arbetsintervju gör att arbetsgivaren förstår att du vet vad du verkligen vet vad jobbet handlar om. Här är några tips om hur du kan sätta dig in i en bransch när du söker jobb.

25. Var kortfattad och koncis

Långa personliga brev och CV är en rekryterares mardröm och de fungerar ofta dåligt för att ta dig till arbetsintervju. Den som kan uttrycka sig kärnfullt och bara berätta precis det arbetsgivaren söker ökar sina chanser att hamna i ”spara-högen”. När man vet vad man ska fokusera på visar man att man förstår både tjänsten och företaget man söker jobb hos. Det visar på professionalism och självförtroende och gör samtidigt rekryterarens jobb lättare (vilket är minst lika bra för dig som för rekryteraren).

26. Byt jobb ofta

Att byta jobb ofta gör att du utvecklas snabbare. Dessutom är det för det mesta mycket positivt för löneutvecklingen. Ta gärna några minuter och fundera på hur du vill byta jobb i framtiden: Samma roll i olika organisationer? Olika roller? Olika branscher?

27. Gör ett personlighetstest

Din personlighet påverkar dig i arbetslivet mer än du kanske tror. Vad är du bra på? Vad är du dålig på? Vilka personer arbetar du bäst med? Om du vet det kan du lättare navigera mellan tjänster och företag. Det finns mängder av olika personlighetstester, till exempel Insights Discovery-testet som består av tjugofem frågor som du ska uppskatta ett värde mellan ett och fem på.

28. Leverera där du är

Oavsett vad du tycker om ditt nuvarande jobb är det smart att göra bra ifrån sig. Även ett jobb du avskyr och som du vet att du kommer att säga upp dig ifrån kommer att synas i ditt CV och du kan bli ombedd att berätta vad du gjort. Så leverera alltid där du är just nu (och trivs du inte: ta dig därifrån.)

29. Att ringa rekryteraren är (nästan) aldrig fel

Kanske undviker du att ringa rekryterare av rädsla för att vara för ”på”? Var lugn, du kommer inte tappa jobbmöjligheten för att du ringer. Det är i många fall positivt och kan vara en av de saker som talar till din fördel. Så ring. (Och då undrar du vad undantaget är… du ska inte stalka arbetsgivaren eller rekryteraren. Har du fått veta att de ringer på torsdag behöver du inte ringa på onsdag.)

30. Marknadsför dig på mässor, konferenser och event

Det finns massor av mässor, konferenser och arbetsmarknadsdagar för olika branscher. Att gå på dem kan vara en ren guldgruva för den som söker jobb, särskilt om man är har lätt för att ta kontakt med människor man aldrig har träffat förr. Presentera dig, fråga om de söker någon med din kompetens, ta reda på vad som krävs för att jobba där, byt kontaktuppgifter och se till att göra ett gott intryck.

31. Stava rätt

Perfekt stavning är inget krav men slarvfel gör ofta att din ansökan hamnar i papperskorgen, särskilt för mer kvalificerade jobb. Därför bör du alltid korrekturläsa ditt CV och personliga brev flera gånger. Låt helst någon annan titta på dina dokument också innan du skickar iväg dem.

32. Ditt nätverk är inte de personer du känner

Ditt nätverk är inte första hand de personer du känner. Ditt närverk är de personer som de du känner, känner. När man får jobb “genom kontakter” är det sällan någon du känner som ger dig ett jobb. Däremot är det någon du känner som tipsar någon annan om dig.

33. Lista dina topp-arbetsgivare

Många vet inte riktigt vad de vill när de söker jobb. De kikar i platsannonser och ser om någon söker deras kompetens. Det kan funka, men det är bättre om du har en tydlig bild av vad du vill arbeta med och var. Det blir lättare att hitta rätt bland platsannonser. Och det gör det lättare att hitta dolda jobb som aldrig annonseras ut.

34. Förstå dina drivkrafter

Genom att försöka förstå dina egna drivkrafter kommer du att bli bättre på att fatta bra beslut. Dessutom syns dina drivkrafter ofta utåt även om du inte märker det, du lämnar ledtrådar om dem i samtal och i hur du beter dig. Om du är medveten om dem själv har du lättare att styra när det är bra att visa dem och när du bör hålla dem för dig själv. 

35. Personliga brev ska inte vara en kopia av ditt CV

Ett vanligt fel som arbetssökande gör när de söker ett jobb är att det personliga brevet bara är en kopia av CV, fast i löpande text. Se det personliga brevet som annonsen du säljer produkten med, ett CV är mer som en produktspecifikation för den som tycker annonsen är tilltalande och vill veta mer. Det personliga brevet ska vara en lockande presentation om dig som arbetstagare och en summering av de viktigaste fördelarna med dig, som sedan finns mer utförligt beskrivna i ditt CV.

36. Sök inte på heltid framför datorn

Att sitta framför datorn och söka jobb kan få dig att känna dig riktigt produktiv och duktig, men släpp datorn ibland (rätt ofta!). Gå ut och träffa människor. Det ger energi, inspiration och kontakter! Gå på ett event eller seminarium du hittar på LinkedIn eller meetup.com. Träffa en gammal arbetskamrat på en lunch eller gå på föräldramöten på skolan. Träna. Gör vad som helst som inte bara innebär tid framför datorskärmen.

37. Få feedback på din jobbansökan

Innan du skickar in din jobbansökan till arbetsgivaren är det bra att låta någon läsa igenom din jobbansökan, helt någon som är professionell och erfaren på området. Att få en second opinion från någon du inte känner utan som bara bedömer dig utifrån ditt CV och ditt personliga brev är så nära du kan komma en skarp situation.

38. Formulera ett mål för jobblivet

De allra flesta av de som lyckas bäst i arbetslivet har ett fokus och har bestämt sig tidigt för vad de vill åstadkomma. De arbetar länge och hårt för att nå sitt mål, men målet i sig ger dem inspiration. Alla lyckas inte ändå, men man ökar sina chanser genom att veta vart man ska. Det behöver inte handla om att veta man man gör om tio år, men att i alla fall fundera på vad man vill om ett år. Vad är nästa steg för dig?

39. Försök inte ge en fullständig bild av dig själv

Ett rätt vanligt misstag är att försöka ge en heltäckande bild av sig själv i sin arbetsansökan. När man tänker efter är det en ganska dålig målsättning eftersom alla människor är oerhört komplexa och mångbottnade. Lyft fram det viktigaste med dig själv, det räcker (och ja – det är svårt!).

40. Ha en förebild

Det är bra att ha en förebild, antingen en offentlig person eller någon du känner som du tycker är duktig. Det är inspirerande att ha någon att se upp till, någon som gör det man själv vill göra i framtiden . Dessutom är det en perfekt person att fråga om tips om hur du ska gå tillväga för att också lyckas.

41. Ställ frågor

Många som söker jobb ställer inga frågor eftersom de tänker att det kan uppfattas som att man ifrågasätter arbetsgivaren eller är allmänt jobbig. Men att ställa frågor är nästan alltid bra. Det visar arbetsgivaren att du verkligen vill ha jobbet och att du sätter värde i att hitta rätt arbetsgivare och kunna göra ett bra jobb.

42. Skicka en spontanansökan

Ett av de mest underskattade tipsen inom arbetssökande är att skicka spontanansökningar. Faktum är att spontanansökningarna är det första arbetsgivare letar bland, efter att de utnyttjat sina informella kontakter (nätverkande). Det finns en oerhörd kraft i spontanansökningar som arbetssökande går miste om varje dag. Läs mer om hur du skriver en framgångsrik spontanansökan.

43. Strunta i hur du tror att arbetsgivaren vill att du ska vara

Försök inte pressa in din egen personlighet i arbetsgivarens förutbestämda kravbild. Fokusera på vem du verkligen är och vilka positiva egenskaper du har. Just de egenskaperna kan vara det som arbetsgivaren söker – även om det inte står i platsannonsen. Och är det helt fel egenskaper för just den tjänsten, så är det bättre att vara ärlig med det på en gång. Annars riskerar både du och arbetsgivaren att bli besvikna.

44. Ha koll på ditt marknadsvärde

Håll koll på vad du är värd i kronor och ören. Vad har dina kollegor i lön? Vad har personer med din kompetens i lön hos andra företag och i andra branscher? Är ditt marknadsvärde högre än vad du har i lön så ta upp det med arbetsgivaren eller byt jobb.

45. Se till att dina kontakter vet att du söker nytt jobb

”Vad synd att jag inte visste det, du hade varit perfekt på det jobbet!” Det är nog det värsta man kan höra som arbetssökande. Se till att du aldrig råkar ut för det genom att våga berätta för folk omkring dig att du söker nytt jobb. Börja med dina närmaste kontakter: familj, vänner, kollegor. Fundera också på hur du kan använda sociala medier. Twitter, Facebook och LinkedIn är alla bra sätt att berätta att du just nu finns tillgänglig för jobb.

46. Tänk utanför ditt arbetsområde

Det är lätt att bli hemmablind på en arbetsplats eller som arbetssökande. Ens eget arbete eller kompetenser framstår som väldigt viktigt när man själv jobbar med det. Det kan mycket väl vara precis så viktigt som man tänker sig, men försök att se utanför ditt arbetsområde och fråga dig hur avgörande ditt arbete verkligen är för företaget du arbetar på eller söker arbete hos? Det hjälper dig bland annat att förstå hur arbetsgivaren ser på rollen.

47. Prata alltid med referenser innan

Innan du anger någon som referens ska du alltid ringa eller mejla honom eller henne och fråga om det är okej. Det visar att du är professionell både mot referenten och den nya arbetsgivaren. En referens som är med på noterna när en arbetsgivare ringer är mer benägen att ge dig goda omdömen.

48. Följ instruktionerna i platsannonser

Var uppmärksam på vad som står i platsannonsen och på arbetsgivarens webbplats. Och på de säger när du ringer och pratar med dem. De har i de allra flesta fall goda anledningar till sina instruktioner och rutiner, så följ dem. Ibland kan det hända att du har en bra orsak att inte göra det, då är det okej, men gör det aldrig för att vara trotsig eller visa dig på styva linan. Det blir aldrig bra.

49. Ring när du skickat in din ansökan

Enligt samma princip som tipset att ringa innan du skickar in din ansökan, bör du också ringa efter att du skickat in din ansökan. Ring någon dag efter du skickat ansökan och fråga om de fått den och hur processen ser ut. Var trevlig och lättsam och försök inte pressa fram information som arbetsgivaren inte kan lämna ut (till exempel hur just du ligger till i rekryteringen).

50. Var väl förberedd och sälj dig inte för billigt vid löneförhandlingen

Att få en lön man är nöjd med handlar om att vara förberedd och att kunna argumentera för det. Det viktigaste är att kolla upp var lönenivåerna för en motsvarande tjänst ligger ungefär i andra företag, samt var i det spannet du borde ligga. Sälj dig inte för billigt, men lägg dig inte alltför långt över heller.

51. Använd synonymer

Att skriva en lockande text är en konst. Ett sätt att döda intresset hos läsaren är att upprepa sig. Ord som ”kompetens” och ”erfarenheter” upprepas ofta i arbetsansökningar. Om du ska beskriva olika kompetenser du har (och det ska du, om de är relevanta), försök att variera ditt ordbruk genom att använda synonymer.

52. Ge förslag och kom med idéer från ett företagsperspektiv

Att sätta företaget i första rummet kanske låter som en självklarhet, men inte alla gör det. Varje gång du föreslår en förändring bör du försöka hitta fördelen för företaget snarare än fördelen för dig själv, både när du söker jobb eller när du är anställd. Vi borde köpa en ny skrivare eftersom den vi har kostar mycket i underhåll och nertid, inte för att du blir så arg när den inte fungerar.

53. Ta inte åt dig av allt

Nu har vi hunnit med ett gäng tips och det kan vara på sin plats med en varning. Som det framgått är det viktigt att ta till sig av feedback för att utvecklas och nå längre. Feedback är bra, men allting folk säger om dig stämmer inte. Det är viktigt att du försöker att sålla mellan det som är konstruktivt och det som inte är det. Ju mer öppen man är, desto lättare blir det att bedöma vad som är rimligt och vad som är orimligt i någon annans feedback. (Och samma sak gäller alla råd: Du kan omöjligt ta till dig av alla 93 råden i den här serien. Men använd de som hjälper dig.)

54. Fundera på vem du själv skulle anställa

Att vara i rollen som rekryterare eller arbetsgivare är väldigt speciellt. Många som går från anställda till arbetsgivare upptäcker saker som de hade haft stor nytta av i anställningsintervjuer då de själva sökte jobb. Försök att simulera en sådan situation i ditt huvud, om du var på rekryteringssidan, vem hade du själv velat anställa? Om du har valt de tio personer som du fick bäst intryck av från ansökan de skickat in, vad skulle du behöva för att fatta ett beslut om vem som får jobbet?

55. Ring innan du skickar in din ansökan

De flesta jobb har hundratals sökanden. Det finns många sätt att ”sticka ut” i mängden, en del av dem är tyvärr väldigt dåliga. Men ett enkelt tips som nästan alltid fungerar eftersom det är så få som gör det, är att ringa innan du söker jobbet. Då planterar du ett frö, ditt namn och ditt samtal, i bakhuvudet på arbetsgivaren och har en fördel mot de andra som söker jobbet.

56. Skriv begripligt

Om jag måste läsa samma mening flera gånger för att förstå, så har du misslyckats. Det gäller till exempel allt för långa meningar eller att du använder luddiga eller svåra ord i onödan. Den rekryterare som har trehundra ansökningar att läsa igenom kastar en ansökan direkt när den hackar.

57. Ha en sluta-göra-lista

Alla har vi dåliga vanor som vi vill bli av med. När det kommer till arbetet kan det vara en bra idé att fundera över vilka de här sakerna är. Kanske tar du åt dig för mycket när någon ger dig kritik, kanske är du för ivrig i intervjusituationer, kanske har du en tendens att ta på dig uppgifter som inte tycker är så roliga. Gör en liten sluta-göra-lista som du tar en titt på då och då. I många fall börjar beteendet faktiskt förändras redan av att man skriver ner och återkommer till listan.

58. Använd sociala medier för att göra research

I sociala medier kan du hitta mycket bra information om branscher och företag. Där hittar du både formell och informell information, till skillnad från företagens hemsidor som bara innehåller formell information. Sociala medier är en guldgruva när du vill visa en arbetsgivare att du verkligen vill ha ett jobb.

59. Träna på arbetsintervjun innan

Att vara väl förberedd på en arbetsintervju är A och O. Förutom att fundera över vad du verkligen vill och göra research på företaget och branschen kan du förbereda dig genom att träna på själva intervjun. Vilka frågor kommer du sannolikt att få? Vad bör du svara på dem? Ta hjälp av någon som ställer frågorna åt dig och är beredd att ställa följdfrågor. Du märker snabbt vilka svar som funkar bättre och sämre. 

60. Använd Facebook

Använd Facebook. Många jobb kommer via kontakter och kontakter är ofta privata. Så ja, Facebook är definitivt en del i jobbsökandet, även om du bara använder Facebook privat. Var uppmärksam på vad folk skriver; var nyfiken; är det ett företag som växer eller verkar spännande eller just sagt upp nån – ta kontakt.

61. Visa att du valt företaget av en anledning

Ett av de allra bästa tipsen om du vill bli attraktiv hos en arbetsgivare är att visa att du har valt företaget av en anledning. Det innebär så klart att du också endast bör söka jobb på företag du verkligen vill arbeta för. Om du får en pirrig känsla i kroppen av tanken på att jobba på ett företag och kan förmedla den känslan till arbetsgivaren så har du kommit minst halvvägs in på arbetsplatsen.

62. Glöm inte resultaten

Många ansökningshandlingar beskriver bara arbetsuppgifter och egenskaper. Om du nu haft alla de där arbetsuppgifterna och kan alla de där sakerna, så måste det gå att beskriva någonting om hur löst uppgifterna och använt dina egenskaper? Att på ett kortfattat sätt beskriva konkreta resultat du åstadkommit kan ofta avgöra om du får eller inte får komma på jobbintervju.

63. Se till att du syns på nätet och inte ger fel bild

Fact: Arbetsgivare och rekryterare googlar dig. Deal with it! Googla dig själv och ta reda på vilka spår du lämnar efter dig. Om du har en gammal blogg från dina tonår som ligger kvar på nätet, kolla om den ger arbetsgivaren en bra eller dålig bild av dig. Ibland finns det saker på nätet som du inte själv kontrollerar, se då till att fylla Google-resultaten med annat som handlar om dig och ger en mer positiv bild av dig.

64. Ta utvecklingssamtal på allvar

Utvecklingssamtal på jobbet kommer i alla former. Vissa företag är väldigt metodiska och noggranna med dem, medan andra inte tar dem på allvar och slarvar bort chansen att samtala om din utveckling på arbetsplatsen. Oavsett hur ditt företag sköter sina utvecklingssamtal – så kan du välja att ta dem på allvar. Var förberedd, fundera själv igenom din utveckling, ställ frågor, var aktiv och träna på att lyfta fram vad du åstadkommit sedan förra samtalet.

65. Visa att du har passion och drivkraft

För att åstadkomma något krävs vilja och drivkraft. Hur många starka meriter du än har eller hur många kurser du än läst, så måste arbetsgivaren se att du har drivet att åstadkomma resultat. Visa att du verkligen vill ha jobbet.

66. Prova söka jobb genom en rekryterare

Rekryterare har alltid en bank med kandidater för olika typer av jobb. De är som en fastighetsmäklare vars jobb går ut på att koppla samman säljare och köpare. Därför kan en bra strategi vara att höra av dig till rekryterare och presentera dig själv. Ring och säg vad för jobb du söker och att du gärna kommer förbi och presenterar dig för rekryteraren. Om du ger ett bra intryck är du ”top of mind” hos rekryteraren så fort ett sådant jobb dyker upp.

67. Renodla ditt CV

Har du flera års erfarenhet och nyligen läst en grundläggande kurs inom ett område som andra kan? Det är bra! Men det ska inte med i ditt CV eftersom det lätt ger ett intryck av lägre kompetens istället för tvärtom.

68. Ta reda på vad företaget menar

Många platsannonser efterlyser samma saker. Till exempel: kreativ, självgående eller ansvarstagande (dessutom går det trender i det här, så ett år vill alla arbetsgivare ha kreativa medarbetare och nästa år vill dem ha ansvarstagande). Men det kan vara stor skillnad på vad orden betyder i olika annonser och kontexter. Fråga därför gärna rekryteraren vad ord som kreativ betyder i det här fallet och varför det är viktigt.

69. Det är du som söker jobb – inte arbetsgivaren

Om du ringer en arbetsgivare för att presentera dig kan du få frågan “vad söker du?” eller “vad kan du göra?”. Då ska du ha ett konkret svar. “Jag vet inte, det beror på vad ni behöver” är inte ett konkret svar. Många ringer arbetsgivare eller går på intervjuer med helt fel inställning – jag är en bra och duktig människa, det är klart ni kan använda mig till något. Det kanske de kan, men du måste kunna berätta för arbetsgivaren varför denne ska anställa dig.

70. Sätt upp mål för året

Att sätta upp mål för året är ett bra sätt att utvecklas både som person och i jobbet. Ha gärna med delmål också så att slutmålet inte känns för övermäktigt. Tänk över dina mål noggrant, vad vill du åstadkomma under året som kommer? Vad kan du göra för att ta dig ännu närmre det du vill?

71. Resultat finns på många områden

Att visa resultat för din arbetsgivare eller potentiella arbetsgivare är en vinnartaktik. Det gäller inte bara rena pengar du har sålt för eller besparat, det kan också handla om arbetsmiljö, effektiviseringar eller att du har bidragit till att bygga upp varumärket. Är du en glädjespridare på kontoret? Säg det: “Om jag slutar tror jag att många kommer att trivas sämre eller byta jobb”. Är du utomordentligt noga med bokföringen? Säg det: “Om jag slutar kommer ni att få problem med bokföringen som jag sköter väldigt bra, det blir dyrt för er”.

72. Dra lärdomar från året

Förutom att sätta upp mål är det självklart viktigt att utvärdera vad du har åstadkommit – exempelvis under det senaste året. Det blir nästan aldrig som man har tänkt sig, vilket är naturligt, men oavsett vad som har hänt är det viktigt att se tillbaka och försöka dra lärdomar. Vilka tre saker har jag lärt mig under året? Vilka tre saker ska jag göra annorlunda nästa gång? Vilka tre saker är jag mest stolt över under det gångna året?

73. Identifiera dina styrkor

Du har större chans att nå framgångar på jobbet och trivas om du fokuserar på att utveckla dina styrkor istället för att försöka bli av med dina svagheter. Alla har svagheter och de som inte är absolut nödvändiga att bli av med kan du låta bli till förmån för att utveckla det du redan är bra på. Steg ett för att identifiera sina styrkor är att tänka efter själv och prata med människor runtomkring en. Det finns också lite olika verktyg att ta till, ett av de bästa är StrengthsFinder.

74. Stirra dig inte blind på titlar

I många fall säger titeln inte så mycket om vad jobbet egentligen handlar om. Ta reda på mer. Till exempel kan tjänster inom administration ofta innefatta betydligt större ansvar än vad man först kan tro. Medan tjänster som till exempel projektledare istället kan innebär mycket mindre ansvar än vad man tror.

75. Kombinera utbildningar och erfarenheter

Att specialisera sig är självklart för de flesta som vill “göra karriär”. En som kan lite om mycket har alltid någon annan som är bättre på ett specifikt område och som kan utföra samma arbetsuppgift fast bättre.

Men det är också många gånger bra att kombinera utbildningar och erfarenheter. Om du är jurist till exempel kan det vara smart att också studera ekonomi eller något annat område. Det gör dig mer attraktiv som kandidat – en bra jurist som dessutom har förståelse för till branschen på ett eller annat sätt är bättre än någon som bara kan juridik. Ha ett huvudområde som du specialiserar dig på, men komplettera med andra erfarenheter så blir du attraktiv i flera sammanhang.

76. Ha ett konkret ärende när du följer upp

Det är väldigt bra att följa upp en jobbansökan med ett telefonsamtal eller ett mejl. Men ha gärna något konkret ärende när du följer upp. Helst någonting som har med jobbet att göra snarare än rekryteringsprocessen. Det kan till exempel vara någonting mer du vill fråga om jobbet eller något du vill berätta om din syn på det område jobbet handlar om.

77. Tänk långsiktigt

Har du haft en bra kontakt med ett företag som just nu inte har jobb – återkom till dem igen några månader eller år senare – även om du redan har jobb. Bygg relationer långsiktigt och underhåll bra kontakter genom att ringa upp dem ibland så att relationen inte kallnar.

78. Ta reda på hur ditt rykte ser ut

Richard Branson har sagt så här i en tv-intervju: “Your brand or your name is simply your reputation, you have to fight in life to protect that as it means everything. Nothing is more important – it is your most valuable and highest valued possession”.

Jobba med ditt professionella rykte. Genom att känna till ditt rykte – hur du uppfattas av andra – kan du också själv använda det i din marknadsföring. En modell är att skicka ut en mini-enkät till kollegor (eller före detta kollegor) och kunder och be dem beskriva dig så ärligt och kortfattat de kan. Gör en sammanställning av deras åsikter och koka ner det till en ny mening som sammanfattar ditt rykte, en tagline.

79. Fortbilda dig varje år

Ha som mål att minst en gång om året gå en kurs eller göra någon annan aktivitet som lär dig mer och ger dig nya perspektiv. Då blir du både vassare på din nuvarande arbetsplats och mer attraktiv för en ny arbetsgivare. Dessutom skapar det ofta nya kontakter och får dig att upptäcka organisationer du aldrig hade tänkt på som möjliga arbetsgivare.

80. Se rekryteraren framför dig när du skriver

För att få ett så bra tilltal som möjligt och för att underlätta att få inspiration kan det vara smart att försöka leta upp den som sannolikt kommer att läsa din ansökan. Kolla på företagets hemsida, de har ofta bilder på sina anställda, till exempel HR-personer och rekryterare. Genom att få ett ansikte blir det lättare att hitta en tonalitet som funkar.

81. När du bygger ditt nätverk, gräv där du står

Börja med att bygga ett nätverk med kollegor och vänner som står dig nära och som håller på med ungefär samma sak. Skapa en bra grund med människor som du litar på och som vet vad du kan.

82. Bränn inte broar

Att hantera människor – även de som är besvärliga – är en kompetens. Och ofta är den kompetensen viktig när man byter jobb. Se till att inte bränna dina broar i onödan, försök vara diplomatisk och pragmatisk även då någon beter sig på ett sätt du inte gillar. Du vet aldrig vem som kan bli avgörande för ditt jobbliv om ett par år.

83. Fundera alltid på vad du lärt dig

Eftertanke är underskattat i dagens samhälle där allting går så otroligt fort. Att stanna upp och fundera över vad du har lärt dig kan vara väldigt nyttigt. Reflektera även på nuet: lär du dig något nytt där du jobbar idag, är det utvecklande?

84. Lägg upp din profil i CV-banker

CV-banker är ett av de sätt som rekryterare använder för att hitta kandidater. Många större företag har egna CV-banker, men använder också externa databaser. Se till att slipa ditt CV och lägg upp det i några CV-banker så att rekryterarna kan hitta dig i sina sökningar.

85. Var specifik – sök precis det jobb du vill ha

Det viktigaste arbetet när man söker jobb är att hitta rätt jobb. Man kan lätt tröttna när man inser att det finns få av just den tjänsten man vill åt. Att bredda sökningen litegrann är okej, men när du märker att du är för långt bort från ditt drömjobb är det dags att ta ett steg tillbaka. Sök bara jobb du verkligen vill ha så ökar du dina chanser markant.

86. Ur kriser uppstår möjligheter

När organisationer förändras – och det gör de alltid i någon mån – uppstår nya möjligheter. En av de viktigaste egenskaperna för den som vill ha jobb är att analysera förändringar och se vart nya ”tomrum” skapas, där du kan hoppa in och fylla en ny roll. Se möjligheter istället för hot.

87. Fokusera på vad din chef gör, inte vad han eller hon säger

Det bästa sättet att veta vad ett företag du arbetar för eller vill arbeta för är på väg är att se hur de handlar – inte hur de säger att de ska handla. Vilka projekt får mest resurser? Vilka får det inte? Vem får all uppmärksamhet? Vem får det inte?

88. Träna in din hisspitch

När du plötsligt träffar någon som skulle kunna ge dig jobb eller har kontakter som kan göra det måste du snabbt kunna sälja in dig själv. Du behöver lyfta fram vad du gör och dina viktigaste kompetenser. Dessutom bör du hinna krydda det mer personlighet eller några av de resultat du har åstadkommit.

89. Upptäck chefens huvudvärk

Vad har din chef huvudvärk över? Vad håller honom eller henne vaken under natten? De saker som är viktiga för chefen är ofta sånt du kan fokusera på för att bli framgångsrik. Framförallt om huvudvärken kommer från något av de krav och mål som chefen har på sig. Var lyhörd för huvudvärken så har kan du ringa in områden där chefen har sina prioriteringar.

90. Fundera på vilket värde du tillför och hur du gör det

Att avancera på en arbetsplats eller få ett nytt jobb handlar mycket om att visa sitt värde för företaget. Fundera över vilka värden du skapar eller skulle kunna skapa för företaget och på vilket sätt du gör det. Finns det någonting med ditt arbetssätt som skiljer ut dig på ett positivt sätt från andra kandidater eller medarbetare?

91. Hjälp ditt nätverk att förstå dig

De flesta jobb kommer via nätverk. Men det är sällan din kontakt som anställer dig – istället är det vanligast att din kontakt känner någon som anställer dig. Så du måste hjälpa nätverket förstå dig. Dina närmaste kontakter måste förstå dig så bra att de själva kan prata om dig vid rätt tillfälle och med rätt person.

92. Skapa ett jobb som inte finns

Visa en arbetsgivare ett sätt att förbättra verksamheten med ett nytt affärsområde, en ny produkt eller ett nytt sätt att sälja. Eller ge dem en ny storkund. Om du har en bra idé för hur ett företag skulle kunna expandera eller bli bättre med hjälp av din kompetens – låt de höra det!

93. Fundera på hur en bra chef är för dig

Det är viktigt att du klickar med din chef på ditt nya jobb eller på ditt nuvarande jobb. Hur ska chefen vara för att du ska prestera så bra som möjligt och trivas så mycket som möjligt? Fundera på det, skriv ner en lista med fem egenskaper du gillar. Jämför sedan cheferna med listan och tänk efter om du verkligen vill arbeta för den chefen.