Go-Monday brand logo
Artikel

Byt ut jobbklyschorna – var ärlig och konkret

Gå bortom klyschorna

Nyckeln till effektivt jobbsökande är att lyckas ge arbetsgivaren en bild av vem du verkligen är. Klyschor är ett av de största hoten mot trovärdigheten i en jobbansökan. Det är till exempel vanligt att man beskriver sig själv som ”social och utåtriktad” (de egenskaperna är uttjatade och säger inte så mycket om vem du är utan exempel) eller ”självgående och tar egna initiativ men samtidigt är en lagspelare” (det säger emot sig självt). Här är tre tips på hur du kan skriva istället för att använda dig av klyschor.

Var konkret

Ge exempel på hur du arbetar och hur du är som person. Istället för att skriva att du "gillar att ha många bollar i luften" – skriv att du har "förmågan att hantera många arbetsuppgifter samtidigt och gärna är den som sitter i mitten, koordinerar och håller koll på vad som händer i omgivningen". Det kanske låter som samma sak för dig, och egentligen betyder det ju samma sak, men för en rekryterare är det stor skillnad på att bara slänga sig med en klyscha (för att den är så vanligt förekommande i ansökningar och därmed inte känns trovärdig) och att på ett trovärdigt sätt utveckla varför man tycker att man är på ett särskilt sätt.

Var ärlig

Var dig själv – låtsas inte vara den som du tror att arbetsgivaren vill ha. Försök att se in i dig själv; är det här verkligen en viktig del av mig, eller är det någonting annat som utmärker mig som person? Det är lätt att bara använda samma ord som står i platsannonsen, men tänk efter ifall du kan stå för dem ifall du får komma på en arbetsintervju. Om du inte kan det, fundera på vilka egenskaper du verkligen har och på vilket sätt det skulle kunna vara en tillgång på arbetsplatsen du söker till.

Begränsa adjektiven

Klyschor i jobbsökarsammanhang är oftast adjektiv. Det vill säga egenskapsord, ord som du kan sätta ”jag är” framför, till exempel; social, utåtriktad, prestigelös och stresstålig. Det är lätt att man använder många adjektiv för att försöka täcka in allting som arbetsgivaren vill ha, men ingen kan vara allt, och om du använder för många adjektiv känns det inte trovärdigt. Om du däremot väljer ut några få (2-3) adjektiv/egenskaper och fokuserar på dem, så kommer det kännas trovärdigt.