Artikel

Så kan du tänka kring försäkringar

Vilka ska man ha?

Frågan om försäkringar är en av de faktorer som gör att en del tvekar att starta eget. Man tycker ofta att det verkar krångligt, är rädd att missa något och att sedan få problem. Självklart finns det flera olika försäkringar för företagare, men det är inte alls säkert att det är något som du faktiskt behöver. 

Företagsförsäkring

En företagsförsäkring försäkrar dig mot skador på utrustning vid till exempel brand, vattenskador eller inbrott. Även om du har ditt kontor i bostaden gäller inte hemförsäkringen för utrustning som du använder i ditt arbete. Men om du inte har några inventarier av något större värde behöver du kanske inte lägga pengar på att försäkra dem. 

Ansvarsförsäkring

I vissa fall, beroende på vad du utför för tjänster, kan det vara aktuellt att ta en ansvarsförsäkring. Kanske du också har kunder som kräver att deras leverantörer har en ansvarsförsäkring och då måste du naturligtvis skaffa dig en. En ansvarsförsäkring täcker eventuell skada som du orsakar någon annan. Låt säga att du erbjuder redovisningstjänster och råkar redovisa på fel sätt, något som leder till att din kund får en skattesmäll. Kunden kan då kräva dig på ersättning, något som du kan försäkra dig mot genom en ansvarsförsäkring. En sådan ligger ofta som en del i företagsförsäkringen.

Försäkring för anställda

Om du börjar anställa och tecknar kollektivavtal måste du försäkra dina anställda genom en så kallad avtalsförsäkring. Om du inte har tecknat något kollektivavtal kan försäkringsbolaget lägga till en olycksfallsförsäkring för dina anställda i din företagsförsäkring. Det är inget tvång att försäkra anställda, men det kan innebära en stor risk att låta bli, särskilt i vissa branscher.

Tjänstereseförsäkring

Om du reser mycket utanför Sverige i tjänsten kan det vara värt att teckna en tjänstereseförsäkring. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Försäkring via facket

De flesta fackförbund har numera sektioner för egenföretagare och då ingår ofta någon form av försäkringsskydd i avgiften, liksom förstärkt a-kassa. Om du är fackligt ansluten kan det vara värt att kolla upp innan du tecknar försäkringar på annat håll.

Fråga de som verkligen kan

Om det känns som en alltför stor risk att starta bolag utan en försäkring, skaffa dig då en. Vänd dig i första hand till det försäkringsbolag som du redan anlitar som privatperson och ta reda på vilka företagspaket de erbjuder, eller vänd dig till ditt fackförbund. Det allra viktigaste är dock att du kommer i gång med din verksamhet och får in kunder. När du sedan fått lite snurr på ditt företagande och börjar kunna ta ut lön, då kan du fundera över sådant som försäkringar, revisor och pensionssparande. Och glöm inte heller: Att vara egenföretagare innebär alltid risker - det är något som inte helt går att försäkra sig ifrån.