Det sägs att bara 10 procent av det som vi säger uppfattas i en konversation, resterande består av vårt tonfall, betoning och kroppsspråk. Under en anställningsintervju är alltså hur du svarar och beter dig minst lika viktigt som vad du säger.
En person som på ett lugnt och självsäkert sätt säger “Jag är inte rädd för att lösa konflikter” får betydligt större trovärdighet än en person som sitter hopkrupen och säger samma sak.
Vår erfarenheten är att förberedelse är grunden till att känna sig säker och ge ett självsäkert intryck.
Många repeterar frågor och svar innan de går in på en intervju. Det kan vara bra, men kom ihåg att det i första hand handlar om dina budskap och den bild du vill ge. Det är budskapen du ska vara mest trygg med. Släpp fokus på allt de kan tänkas fråga och på hur du ska hantera de där frågorna du tycker är allra klurigast. Fokusera på vad du själv vill ha sagt.
Om du ändå går igenom frågor och svar, tänk på att inte lära dig svar utantill – det gör att du låter inövad och att du får svårare att klara av att fånga upp nyanser i frågor, eller att du kommer av dig helt vid frågor du inte förberett.
En intervju ska vara en konversation där båda parter får komma till tals och inte en utfrågning där du som sökande bara sitter passiv och svarar på frågor.
Sikta på att uppnå 50/50, genom att visa initiativförmåga och våga ställa motfrågor.
Siktet är att skapa en positiv interaktion. Underlätta för intervjuaren genom att till exempel fråga “Vill du veta något mer på den punkten?” eller “Kan jag förklara lite mer i detalj?”. Försök säkerställa att ni förstår varandra.
Har du svårt att komma på ett svar eller en bra motfråga är det bättre att du skippar ursäkter, såsom “Nu verkar jag ju helt oförberedd…”. Ta dig hellre tid och var inte rädd för att pausa och tänka efter.
Att vara nervös är helt naturligt, speciellt vid en jobbintervju där vi ofta känner oss spända inför att få fram våra budskap på ett bra sätt. Går nerverna överstyr kan detta snabbt skicka osäkra signaler som kan få rekryteraren att tvivla på kandidaten, trots att passande kvalifikationer finns där. Men istället för att se nerverna som en fiende, kan du se det som något positivt. Ett visst mått av nervositet är alltid bra, eftersom det får oss att tagga till.
Genom att lära oss att hantera våra nervösa tendenser, kan det hjälpa till att hitta gnista i vår presentation och ger den extra energin som behövs för att visa vårt engagemang.
Det första du behöver göra för att lära dig bemästra din nervositet vid jobbintervjun är att erkänna för dig själv att du är nervös och att det är helt okej. Att intala dig själv att du inte får bli nervös gör bara att det känns ännu värre. Vänd istället nervositeten till din fördel genom att till exempel berätta det för rekryteraren på ett lättsamt sätt. Att du känner så är ett gott tecken för både dig och arbetsgivaren – det talar för att jobbet känns viktigt och spännande för dig. Känner du ingen spändhet alls kan det snarare vara ett tecken på att jobbet kanske inte alls passar dig.
När vi är nervösa har vi en tendens att omedvetet ändra hur vi pratar och beter oss. Till exempel börjar vi svettas, får skakiga händer eller börjar pilla på naglarna – utan att vi själva märker det. Studier visar dock att den som intervjuar väldigt sällan lägger märke till nervösa tics som dessa.
Det som snarare får dem att bedöma en kandidat som nervös är två saker:
Med andra ord är det distansering och osäkerhet som framför allt skapar en potentiell negativ bedömning. Med denna kunskap i bagaget, finns alltså ingen anledning att känna nervositet på grund av nervösa tics som du kanske har. Fokusera istället på att tänka igenom hur du kan framhäva bestämdhet och värme i din presentation.
Det främsta du kan göra för att i förväg öva på att mer aktivt uppvisa dessa egenskaper är att bli säker på dina budskap och svar. Här är några fler saker du kan öva och tänka på:
Det finns fler detaljer som påverkar intervjuarens bedömning av dig som jobbkandidat. Förutom vad du säger och hur du säger det, är det oundvikligt att din fysiska presentation samt beteende innan och efter intervjun också spelar in. Mycket av detta kan du planera i förväg.
Vad du har på dig på en jobbintervju borde kanske inte spela någon roll men det bidrar ändå till det intryck du gör. Förutom att vara hel och ren, är det viktigt att välja kläder som passar för den typ av jobb du söker. En kostym passar till exempel bättre på en intervju för ett jobb som banktjänsteman, än för ett jobb som reklamare. Titta på arbetsgivarens medarbetarsida, fråga vänner i branschen och fundera över vilken klädkod som gäller för just den arbetsplatsen. Är det en proper advokatbyrå? En artsy reklambyrå? Är tjänsten neutralt representativ i offentlig sektor? Eller casual tech startup? Vill du visa personlighet genom klädsel eller vara neutral? Viktigast är att du ska känna dig bekväm.
Naturligtvis är det viktigt att du kommer i tid till din jobbintervju och att du känner dig redo och taggad. För att undvika uppstressande missöden är det bäst att fixa allt praktiskt dagen innan. Lägg fram kläderna du skall ha på dig i förväg, kolla upp resvägen dit och hur lång tid det tar, kolla upp namnen på de personer du skall träffa och vart ingången eller receptionen ligger.
Dubbelkolla även om du behöver ta med dig några handlingar, såsom ditt CV och personliga brev, anställningsbevis, betyg eller lista på referenser. Det kan även vara bra att se till att gå på toaletten och sätta din mobiltelefon på ljudlös eller flygplansläge innan intervjun.
När du kommit fram till platsen där intervjun kommer att ske, är klädd för att imponera och du känner dig redo, är det dags för det viktiga första intrycket. Vi får ofta höra om hur viktiga olika delar av vårt uppträdande är för att skapa ett gott intryck. Som att man ska ha ett starkt och fast handslag, eller att man alltid ska tacka ja till kaffet. Att det är bra att ha ett fast handslag och oartigt att tacka nej till kaffet må ha ett visst mått av sanning, men kom ihåg att det handlar om så mycket mer.
Första intrycket skapas av en helhet, inte av enstaka detaljer. Försök att vara avslappnad och vara dig själv. Försök att skapa kontakt och få igång ett samtal – tackar du nej till kaffet kan du ju alltid göra en grej av det, att du redan druckit så mycket kaffe eller att du hellre tar ett glas vatten den här gången.