Guide | 3 Steps

Få jobb med LinkedIn

Världens största jobbmingel!
Del 1

Världens största jobbmingel!

Läs sammanfattning

Över två miljoner svenskar finns på LinkedIn. De flesta rekryterare använder LinkedIn för att hitta kandidater eller få reda på mer om dig. Med LinkedIn blir du lättare upptäckt och kan utveckla ditt kontaktnät.

Det finns olika syften med att använda LinkedIn. Vi ska fokusera på ett av de viktigaste och vanligaste: Använda LinkedIn som verktyg för att skaffa jobb och utvecklas yrkesmässigt. De allra flesta rekryteringar som sker har i något led passerat genom LinkedIn. Även när en rekrytering sker utanför LinkedIn, kommer rekryteraren i väldigt många fall att kolla upp dig på LinkedIn som ett led i att ta reda på mer om dig. Det här är vad jobbsök på LinkedIn handlar om:

 • Som kandidat kan du bli uppsökt direkt på LinkedIn redan innan ett jobb utannonseras.
 • Du kan kontinuerligt bygga din portfolio och ditt CV och ha allting samlat på en plats.
 • Du kan hitta lediga tjänster som utannonseras på LinkedIn eller som nämns av personer i ditt nätverk.
 • Du kan själv söka upp rekryterare, nyckelpersoner och företagsledare.
 • Du kan enkelt hålla koll på vad människor i ditt kontaktnät gör och på så sätt lättare se möjliga vägar in.

Man skulle kunna säga att LinkedIn är som ett enda stort affärsmingel. Eller ett jättelikt alumninätverk, en telefonbok, en samling visitkort, eller helt enkelt en gigantisk CV-bank…

På LinkedIn kan du beskriva dig själv, dina erfarenheter och vad du är bra på. Du kan se till att de personer som du vill ska hitta dig, också hittar dig. Du kan hitta och ta kontakt med personer och företag du är intresserad av. Och du kan vara med i diskussioner, ta del av information inom ämnen som intresserar dig eller hålla dig ajour med vad som händer inom din bransch. Och du kan självklart använda och utveckla ditt kontaktnät.

En halvdan LinkedIn-profil som knappt används är inte mycket värd, men om du lägger ner lite energi och bygger en bra grund så kan LinkedIn vara till mycket stor hjälp, oavsett om målet är att aktivt söka upp ett nytt jobb, att långsiktigt utveckla ditt kontaktnät, eller att finnas tillgänglig när någon söker efter din kompetens. LinkedIn tar bort barriärerna och gör det lite lättare att hitta och ta kontakt med nya människor.

Vad är det som gör LinkedIn så effektivt för jobbsök och utveckling av jobblivet? I grund och botten handlar det om storleken på nätverket och om de funktioner som finns för att underlätta för rekryterare och för dig som söker jobb. Ju bättre du utnyttjar LinkedIn’s styrkor och fördelar, desto längre kan du nå. Här är några av de största anledningarna till att LinkedIn är så effektivt:

 • Nätverket är extremt stort och finns över hela världen. Bara i Sverige finns två miljoner människor på LinkedIn. En mycket stor del av de som är yrkesverksamma finns alltså på LinkedIn och andelen är ännu större inom kunskapsintensiva yrken och service.
 • LinkedIn har ett tydligt professionellt fokus. Du slipper generellt se bilder på mat och barn och kan istället fokusera på det professionella.
 • Många som ska träffa någon eller har träffat någon kollar upp personen på LinkedIn. Och även om man inte börjar där utan googlar istället, så kommer LinkedIn-profilen ofta mycket högt upp bland sökresultaten.
 • Smarta och välutvecklade sökfunktioner underlättar och hjälper den som söker att hitta vad den verkligen söker efter.
 • Många rekryterare söker information om eventuella kandidater online och särskilt på LinkedIn. Som rekryterare finns extra starka sökverktyg som i mångt och mycket gör LinkedIn kraftigare än alternativa lösningar.
 • Det är ett snabbt sätt att få information om människor som du har träffat, ska träffa eller är nyfiken på.
 • Och det underlättar kommunikationen med både nya och befintliga kontakter.

Att komma igång med LinkedIn kan gå snabbt. Det första steget är att registrera ett konto. Du kommer att bli guidad steg för steg hur du ska gå tillväga och vilka uppgifter du ska fylla i.

Känner du att du vill jobba med din presentation innan du gör din profil offentlig? Om du ska skapa en helt ny profil kan du hoppa över de steg där LinkedIn ber dig bjuda in dina kontakter. Även om det ibland ser ut som att du måste skicka inbjudningar, så går det att hoppa över. När du jobbar med din profil kan du också stänga av de aviseringar som annars visas för ditt nätverk när du uppdaterar din profil (inställningen för detta ligger i högerkolumnen en bit ner när du redigerar din profil). Tänk bara på att syftet med att finnas på LinkedIn faktiskt är att synas. För det mesta är det bäst och enklast att bara ta det som det kommer: Lägg till de kontakter du känner för och låt ditt nätverk veta att du gjort en uppdatering av din profil.

1. Bli en person som andra vill ta kontakt med

Hur man använder LinkedIn är förstås individuellt. Hur mycket tid du lägger ner och vilka strategier du tillämpar beror bland annat på vad du jobbar med och vilken situation du befinner dig i just nu. Jobbar du med försäljning, rekrytering, kommunikation eller marknadsföring så kan det finnas anledning att lägga rätt mycket tid på LinkedIn eller andra social medier – det kan till och med vara en central del av dina arbetsuppgifter. Samma sak när du är i en aktiv och intensiv jobbsökarfas. Då finns det stor anledning att jobba aktivt med LinkedIn och ditt kontaktnät.

Men du kan få effekt även med lite mindre insatser. Den stora styrkan med LinkedIn är att du kan bli upptäckt av andra, och det kan du bli även om du inte är jätteaktiv. Med största sannolikhet har sökningar efter din kompetens redan gjorts många gånger och troligen även efter ditt namn.

Kommunikation på sociala medier och på Internet överlag handlar mycket om att vara relevant och att synas där andra söker, när de söker. Och det bör du ha som utgångspunkt för din närvaro på LinkedIn. När någon söker efter din kompetens så vill du att just du ska ligga bra till i sökresultaten. När någon då kikar närmre på dig så vill du ge en trovärdig och intressant bild som får personen att vilja ta vidare kontakt.

Ett bra förhållningssätt till LinkedIn är därför att bli en person som andra vill ta kontakt med. Bli en person som andra hör av sig till med frågor, funderingar, idéer, lösningar och förslag. Eller för att dela med sig, be om råd, att äta lunch, eller jobba tillsammans.

Det kommer fortfarande inte att hända av sig självt. Du behöver skapa förutsättningarna för att andra ska hitta dig och du behöver en stark profil som skapar nyfikenhet och intresse och får den som hittar dig att också ta kontakt. Men det behöver heller inte ta jättemycket tid, du kan komma långt med att göra punktinsatser då och då.

2. Profilstyrka x Network Outreach = Effekt

Effekt på LinkedIn är en faktor av profilstyrka och outreach (vi väljer att använda det engelska uttrycket outreach, vilket betyder ungefär “nå ut”). Du bör ha en profil som är stark. Och du bör ha en stor outreach, det vill säga synas för och nå ut till många. Har du en väldigt stark profil kan du få effekt även utan att nå ut så mycket. Och har du en stark outreach så kan du få effekt även om din profil inte är så stark. Bäst är alltid att jobba med båda aspekterna, men det går ofta bra att lägga mer fokus på det ena eller det andra. Vi återkommer till både profilstyrka och outreach längre fram.