99% av allt du läst om att få nytt jobb är troligtvis helt värdelöst.
Om du googlar runt finns det hur många råd som helst, men det är väldigt lite som faktiskt hjälper. Ett tips som ofta dyker upp om jobbintervjuer är till exempel “var dig själv”. Hur gör man det?
I den här guiden går vi bakom kulisserna. Vi kör tydliga och raka råd som gör skillnad. Checklistor du kan följa för att veta att du verkligen gör det du behöver göra och kan sluta känna att du söker lite på måfå.
Men innan vi går vidare, en reality check så vi börjar i rätt ände. Du har inte rätt till ett jobb. Och rekrytering handlar inte om rättvisa.
Det är precis som med dating. Det är inte en rättighet att du ska hitta en person att leva med. Och det är heller inte en fråga om rättvisa eller orättvisa när du får nobben och du ser någon annan gå på date med personen du gillar istället. Det kan kännas så ibland, men det är viktigt att inte se det så. För ser du det så, kommer du tyvärr inte nå så långt.
Att skaffa ett jobb är en process. Ungefär som försäljning. Först behöver du veta vad det är du säljer. Sen behöver du fundera på vem som vill köpa det. Sen behöver du nå just de personerna och övertyga dem om att din produkt är bäst. Och till slut behöver du förhandla om priset.
“Men jag är ingen produkt, jag är en människa!” Så klart. Ingen påstår något annat. Men om vi jämför med dating igen: Klart du gör dig i ordning inför en date. Klart du funderar på vem du egentligen vill ha. Klart du funderar på hur du ska framstå på ett bra sätt. Det behöver du göra när du söker jobb också.
Att söka jobb handlar om att steg för steg ta sig närmre rätt jobb. Det vill säga där du passar med jobbet och jobbet passar med dig. Där du passar med organisationen och de passar för dig.
Det är inte helt enkelt. För vad du behöver och vad de behöver bygger på så många olika faktorer. Det är mycket som ska stämma överens för att det ska vara “rätt”.
Även om du tänker “men jag har ju kompetensen, jag ska bara hitta någon som behöver den”, så är det mycket mer komplext än så. Det kan vara frustrerande. Det är frustrerande. Samtidigt är det inte bara något jobbigt. Komplexiteten beror också på att vi vill hitta rätt. Arbetsgivaren vill inte bara ha någon, vem som helst, som kan göra vissa uppgifter. Och egentligen vill du nog inte det heller. Du vill inte bara ha ett jobb vilket som helst, utan något du faktiskt gillar och där du kan bidra med något meningsfullt.
Jobbsök är en process som handlar om att steg för steg utforska och förfina vad du söker, tills du till slut hittar rätt. Precis som för arbetsgivaren: Steg för steg utvärdera, tills de känner att de hittat rätt person. Det som kan göra det frustrerande är att båda inte behöver tycka samma sak. Du kan känna att det är helt rätt för dig men de går vidare med någon annan. Eller de kan ge dig ett erbjudande, men du väljer att gå vidare med någon annan.
Det här är den process vi rekommenderar:
Vi tar det steg för steg:
Ja, du förstår. Cirkeln fortsätter. Misströsta inte. Det kommer att gå fortare och fortare varv för varv. Du lär dig mer och mer, du blir tydligare och tydligare.
Se den här processen som ett stöd i arbetet, inte som ett recept att följa punkt för punkt. Du kan börja var du vill och du behöver inte ta det steg för steg. Det som däremot är viktigt att komma ihåg är att det är ett en cirkulär process där du kontinuerligt testar vad som fungerar, utvärderar och justerar din inriktningar. Ofta, när man kör fast, beror det på att man varit för låst i ett enda steg: Man har funderat och funderat på sig själv utan att ge sig ut i världen och kolla vad som faktiskt fungerar. Eller omvänt, man har gått alldeles för brett och gjort mängder åtgärder utan att riktigt stanna upp och utvärdera vad som fungerar.
Vi rekommenderar att börja med att hjälpa andra att hitta dig. Baserat på erfarenheten vi har från tusentals människor som söker sig vidare i jobblivet har vi sett att det många gånger leder till nya möjligheter så snart man börjar höra av sig och berätta vad man söker. I vissa fall kommer erbjudanden om jobb redan där.
Men egentligen spelar det inte så jättestor roll var du börjar. Var praktisk, börja där du känner för det. Så länge du tar tag i det och rör dig vidare till nästa steg. Tänk på att det här inte är linjär process. Stegen följer ungefär på varandra, men i praktiken kommer du förstås hoppa runt lite. Och du kommer troligen ha flera processer på gång samtidigt, så du kanske befinner dig på flera ställen i processen samtidigt.
När vi går vidare kommer vi att förutsätta att du redan har en bra bild både av dig själv och av några huvudsakliga spår du kan och vill söka dig till.
Vi förutsätter att du redan har skrivit ner tre riktningar som ditt jobbliv skulle kunna gå från där du är nu. Något i stil med de här:
Ju mer information du skaffar dig, desto klokare kommer du bli. Det finns en mängd olika sätt att hitta information om en bransch, organisation eller arbetsmarknad.
Det bästa sättet att bli effektiv i researchen är att välja rätt metoder och sen fokusera på frågor som ger mycket.
Här är några av de frågor som ofta leder längst. De är inte alltid lätta att sätta sig in i, men när du väl är där märker du snabbt att du fått en helt annan förståelse och mycket snabbare kan lära dig mer.
Om branschen:
Om organisationen:
Om tjänsten: