En stor del av jobbsökande innebär att vänta på besked. Du har hittat ett jobb som du verkligen vill ha, gjort all research och spenderat tid och energi på att skriva en riktigt bra ansökan. Först behöver du vänta på att få höra om du får komma på intervju, och sedan är det ytterligare väntan tills du får veta om jobbet är ditt eller inte.
Men kom ihåg att processen inte bara är deras. Du är också en aktiv part. Bara för att ansökan är inskickad eller intervjun är över betyder det inte att dina chanser att påverka är över. Görs det på rätt sätt kan du vinna mycket på att följa upp.
Du tar dig fram lättare i jobblivet om du är såväl proaktiv som tålmodig. Detta gäller även efter att du skickat en jobbansökan eller gått på jobbintervju. Genom att följa upp och hålla kontakten så varm som möjligt kan du förstärka bilden av dig själv, bemöta eventuella invändningar och få värdefull feedback för framtida ansökningar. Och inte minst: Du säkerställer också att det är rätt jobb för dig. Följa upp handlar inte bara om att fråga hur det ligger till, utan om att säkerställa att det känns rätt.
Följ alltid upp:
Söka jobb är ingen engångsföreteelse. Det är möjligt att du får det första jobb du söker, men det är inte sannolikt. Och även om du skulle få det, vill du helst ha valmöjligheter både nu och i framtiden.
Ett bra jobbliv är ett livsprojekt. Oavsett om du får jobbet du sökt eller inte är uppföljning ett värdefullt tillfälle att utveckla din metod och förstå mer och mer om dig själv och om arbetsmarknaden.
Använd din prioriterade önskelista till att markera alla jobb du sökt och anteckna vad status är just nu. Anteckna punkter om vad som sägs när du har kontakt med rekryterare och arbetsgivare. Skriv upp vem du pratat med. Anteckna datum för senaste kontakten och skriv upp datum för nästa kontakt.
Tänk på att inte ha för många ansökningar ute samtidigt eftersom du då inte kommer att kunna följa upp lika effektivt, inte att kunna hålla isär dem och inte att veta vilken som är vilken om någon ringer upp dig.
När ska du följa upp en ansökan? Som i det mesta vad gäller jobbsök finns inga exakta svar. Du vill inte upplevas som desperat eller efterhängsen. Men du vill heller inte låta det rinna ut i sanden eller framstå som oengagerad. Om vi gör en liknelse med dejting igen: De flesta har upplevt efter en date eller två, vare sig det kändes bra eller inte, att det är svårt att veta när man ska höras av igen. Är jag för angelägen? Är det bättre att jag väntar? Verkar jag ointresserad då?
“Men snälla, någonting kan man väl säga om när det är rätt att följa upp?”
Okej, här är lite tumregler:
När du kommit på intervju har normalt 97% av alla som sökt redan blivit utsållade och du har alltså redan skapat ett bra första intryck på arbetsgivaren. Detta ger en större frihet till när du kan följa upp eftersom de nu vet vem du är och du spelar en större roll i rekryteringsprocessen. De vill inte tappa dig innan de fattat sitt beslut.
Att följa upp intervjun med ett kort mejl eller via direktmeddelande en dag efter där du tackar dem som var med under intervjun är naturligt och förväntas.
Någon dag senare även följa upp med att till exempel ställa extra frågor som inte togs upp under intervjun, eller för att komplettera något i bilden av dig själv. Det är generellt sett bra att avvakta några arbetsdagar efter intervjun för att lämna utrymme åt arbetsgivaren att fundera, samla sina tankar och göra klart intervjuer med andra kandidater.
Fråga alltid hur de ligger till i processen, vad nästa steg är och hur lång tid det kan tänkas ta innan du får besked.
Både när du följer upp direkt efter ett samtal, en ansökan eller en intervju – och när du följer upp i andra lägen i processen, så är det bra att du försöker vara så relevant som möjligt. Visst, ibland är det på sin plats med ett enkelt och konkret: Hur ligger ni till i processen, vad är nästa steg? Men i de allra flesta fall är det bättre om du kan passa på att ställa en bra fråga, eller tillföra något om dig själv.
Ha som tumregel att alltid ha ett ärende vid varje kontakt, utöver att bara höra hur det går. Ställ en relevant fråga, där svaret inte redan framgått under intervju eller i jobbannonsen. Eller komplettera något i bilden av dig själv.
Tänk ut ett syfte med uppföljningen innan du kontaktar. Följ inte upp din ansökan bara för sakens skull, utan se det som en chans att visa intresse, få veta mer om tjänsten och få svar på dina funderingar. Se därför till att ha förberett konkreta och relevanta frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen som inte redan finns att hitta svar på i jobbannonsen. Läs på om arbetsgivaren och tjänsten, tänk ut vad du skall säga och anteckna ner frågor att ställa.
Ställ en relevant fråga där svaret inte redan framgått under intervjun eller i jobbannonsen, eller berätta konkret om du vill komplettera eller vidareutveckla något du nämnde under intervjun.
Att inte få jobbet eller att inte få komma på intervju kan kännas tufft. Men istället för att se det som ett nederlag så kan du följa upp din jobbansökan och intervju och ta tillfället i akt att utvärdera din metod, lära dig om dig själv och dra slutsatser om arbetsmarknaden.
Var det något som saknades som du kan komplettera med för att komma vidare om du skulle söka igen i framtiden? Vilka var dina styrkor i den här rekryteringen? Vilka var din svagheter? Eller valde de att välja någon internt istället? Eller valde de att inte anställa alls?
Många upplever att det är svårt att få feedback från arbetsgivare och rekryterare. Det beror bitvis på att de ansvariga inte tar sig tid eller helt enkelt inte prioriterar att ge svar. Men det är också en fråga om vad du förväntar dig när du ber om feedback. Många gånger kan skälen till att man valt en kandidat framför en annan vara svåra att exakt sätta fingret på. Ofta har man en bättre bild av varför man valt den man valt än varför man inte valt just dig. Och kanske viktigast: I en rekrytering med 100 sökande, är det inte helt lätt att komma ihåg just dig.
Man kan säga så här: Ju mer din fråga handlar om specifikt dig, desto svårare är den att besvara och desto mer krävande är den. Svårare för att det lätt blir personligt och det är obekvämt både för rekryteraren och för dig. Och krävande för att man måste tänka tillbaka, minnas eller till och med plocka fram anteckningar eller fråga kollegor.
Så, hur gör du för att få ut något? Två tips. För det första: Gör en bra ingång, visa att du är nyfiken för att du själv verkligen vill lära dig, absolut inte för att du ifrågasätter deras val. Till exempel: Jag vill alltid förbättra mig, och försöker lära av varje ansökan. Det här var ett av de jobb jag såg fram mest emot, så jag är förstås nyfiken på om du har något tips som kan hjälpa mig i framtida processer. Har du någon feedback jag kan få som kan hjälpa mig att få den här typen av jobb?
För det andra: Eftersom det är svårare att svara ju mer specifikt din fråga handlar om dig, så kan du vända på det och istället fråga om den som gick vidare och om dem och jobbet generellt. Eller ställa några mer generella frågor om de som sökt eller som brukar söka den här typen av tjänst: Upplever du att det brukar handla om erfarenhet? Vilka erfarenheter brukar vara viktigast?
Här är några situationer som ändå lätt kan uppstå:
Det är inte säkert att du kan få så konkret svar, men försök. Och oavsett om du lär dig något av det eller inte så kan du få ett snyggare avslut och förstärka relationen inför eventuella framtida ansökningar.
I det bästa läget får alla som söker ett jobb besked om hur processen går. Men beroende på arbetsgivare och på situation kan det ta olika lång tid att få besked. För större organisationer och företag med hundratals sökande är det naturligt att det tar lång tid att gå igenom alla ansökningar och skicka besked. För små arbetsgivare kan kraftigt begränsade resurser göra att de endast har möjlighet att ge besked till några få av de som sökt. Eller så skickas standardiserade mejl automatiskt till alla som sökt.
Självklart “borde” du få återkoppling. Du har lagt tid och energi på en ansökan och har troligen stora förhoppningar om just det jobbet. Så det är klart att det blir frustrerande att inte höra något. Men hur det än ligger till gäller det att ha tålamod och förståelse för situationen och lära sig att gå vidare.
Har du följt upp några gånger, sökt kontakt utan att få svar, och tiden börjar rulla iväg, så behöver du släppa det jobbet och gå vidare med nästa. Vill du så kan du skicka ett sista meddelande och skriva något i stil med: Hej! Det har gått ett tag sedan vi hördes av. Jag förstår att ni har mycket att göra. Jag behöver gå vidare med andra jobb nu, men jag är fortsatt intresserad av jobbet så hör gärna av er när ni vet mer.