Artikel

Jag får inget jobb – har jag valt fel utbildning?

När du inte får napp

Tankarna mal och du börjar få en känsla av att du kanske valt fel utbildning eller en som är alltför bred. Eller har du satsat på en bransch där det inte finns några jobb? 

De svenska universitetsprogrammen håller över lag hög kvalitet, även internationellt sett, och utbildning lönar sig i stort sett alltid. Men svenska universitet och högskolor utbildar otroligt många människor och väldigt många tar examen. Därför är det viktigt, speciellt om du går en bred utbildning och till exempel läser statsvetenskap, filosofi eller sociologi, att du verkligen riktar in dig på det du tycker är roligast och mest intressant. En bit in i utbildningen brukar det ofta finnas olika kurser att välja mellan och då är det bra att verkligen tänka igenom och göra ett aktivt val.

Om du känner att du efter din kandidatexamen inte kommer vidare och hittar ett jobb kan du alltid överväga att ta en master och verkligen fokusera på ett specifikt område.

Men om du nu tycker att du studerat klart och inte kommer något vart i sitt jobbsökande, vad ska du då göra?

Tänk strategiskt

Fundera över vilka jobb som kan vara relevanta. Om du till exempel läst statsvetenskap finns det många jobb att söka inom offentlig sektor. Där finns också många ingångsjobb att söka, till exempel som handläggare. Låt säga att du vill ägna dig åt hållbarhetsfrågor – så dyker en tjänst som handläggare på Migrationsverket upp. Om du får tjänsten kommer du primärt inte att få jobba med de frågor du brinner mest för. Däremot får du in en fot på arbetsmarknaden och får värdefull praktisk erfarenhet som kommer att väga tungt på ditt CV när du söker nästa jobb. Du måste helt enkelt vara medveten om att det kan ta ett tag att komma till den position du siktar mot. Men för att inte riskera att fasta på ditt nya jobb kan du gärna sätta en deadline för dig själv när du tycker att det är dags att gå vidare, kanske efter ett par år. 

Lyft fram dina förmågor

Det är lätt att tro att man främst går på universitetet för att lära sig en massa fakta. Det gör man visserligen, men samtidigt får man också träning i flera olika färdigheter. Om du utbildat dig till statsvetare har du under utbildningens gång utvecklat ditt analytiska sinne, ökat din förmåga att förstå argument och resonemang och troligen också övat på din kommunikativa förmåga. Du har säkert också utvecklat din förmåga att planera, både för dig själv och tillsammans med andra. När du söker jobb efter en lite bredare utbildning kan det vara särskilt viktigt att lyfta fram personliga egenskaper och styrkor och inte bara de rena kunskaper som du skaffat dig.

Var unik

Du kommer inte att vara ensam om att söka jobbet – hundra andra personer som läst precis samma ämnen som du är intresserade av samma tjänst, kanske till och med en del av dina gamla kursare finns bland konkurrenterna. Därför kan du inte heller skriva samma saker som alla andra i din ansökan. Du måste sticka ut, vara unik. Och det som gör dig unik är din alldeles egen kombination av kunskaper, färdigheter, intressen, drivkrafter och värderingar. Ta gärna även med fritidsintressen som kan vara relevanta i sammanhanget. 

För att nischa dig ytterligare och göra just din kombination ännu mer specifik kan du eventuellt satsa på att läsa någon kompletterande kurs.

Sök systematiskt

Om du inte fått något napp efter ett antal ansökningar, och kanske inte ens blivit kallad på intervju, är det lätt att bli frustrerad och få lätt panik: Du börjar söka bredare och bredare och skicka in allt fler ansökningar. Det är dock fel väg att gå. I stället bör du rikta ditt sökande ännu tydligare och lägga ner mer omsorg på varje ansökan.

Lär dig var jobben finns

Mycket handlar också om att lära sig vilka jobb som faktiskt finns. De företag och organisationer som är representerade på student- och arbetsmarknadsmässor är ett litet fåtal och det är lätt att tro att de är de enda som gäller. Om du läst statsvetenskap tänker du kanske att man främst kan få jobb som handläggare och utredare inom stat och kommun. Det är emellertid väldigt få som har de där jobben som du i så fall tror att alla har. Börja därför att undersöka vad folk faktiskt arbetar med - ett tips är att titta på LinkedIn. Om du brinner för hållbarhetsfrågor ska du kanske snarare driva projekt än vara handläggare. Eller undersök vilka företag som har störst hållbarhetsfokus – de kan ha behov av din sakkunskap.