Artikel

Hitta och beskriv dina drivkrafter

Trovärdighet & personlighet

Kanske är det först när du söker jobb och förväntas berätta om dina förmågor, erfarenheter och kunskaper som du börjar reflektera över vad du har för drivkrafter. Drivkrafter är sådant som sporrar och motiverar oss och får oss att lättare gå i en bestämd riktning och nå våra mål. En drivkraft säger en hel del om din personlighet, till exempel vad du gillar att göra och i vilka miljöer och sammanhang du trivs.

Om du kan beskriva dina drivkrafter på ett tydligt och personligt sätt, gärna med exempel ur ditt liv, visar du vad du vill och kan erbjuda. Det är då du har chansen att hitta rätt. 

Hitta dina drivkrafter

Tycker du att det är svårt att hitta just dina drivkrafter? Fundera över nedanstående punkter. Skriv gärna ner alla tankar och idéer som dyker upp.

 • Vad vill du bidra med här i livet?
 • Vad kickar igång dig? När känns det kul, givande, spännande eller intressant att göra en insats?
 • Vad är meningsfullt för dig på djupet? Tänk: ”Jag älskar verkligen när…”.
 • I vilka situationer glömmer du tid och rum?
 • Vad är du duktig på? Skriv ner minst tre saker. Känns det svårt? Föreställ dig att dina kollegor har gett dig ett pris. Vad skulle det kunna vara? Kanske månadens innovatör eller månadens säljare? Varför är du duktig på detta?
 • Hur vill du bidra med det du är duktig på inom det aktuella jobbet?
 • Hur hämtar du energi efter en intensiv arbetsperiod? I ensamhet eller med vänner?
 • Reflekterar du över det som varit eller blickar du framåt?
 • Vad vill du helst ta tag i när du kommer till jobbet? Du kanske föredrar att beta av saker en efter en, eller börjar med det som känns lättast. Du kanske föredrar detaljer, ordning och struktur eller hellre intar helikopterperspektiv. Känslan du har när du jobbar på ett visst sätt kan i vissa fall vara viktigare för dig än det du faktiskt jobbar med.

Nu har du fått flera tips för att identifiera dina drivkrafter. Hur kan du nu presentera dina drivkrafter i ett CV, personliga brev eller i din LinkedIn-profil?

Beskriv dina drivkrafter

Det är viktigt att du beskriver dina drivkrafter på ett tydligt sätt i presentationer gentemot arbets- eller uppdragsgivare, samarbetspartners, kunder med flera. Men glöm generella uttryck som exempelvis nyfiken, envis eller driftig (det blir lätt fyrkantig och klyschig). Ett misstag som många gör är att de slipar lite för mycket på sina jobbansökan – de går helt enkelt för långt i att försöka vara formella vilket slutar med att det inte blir något personligt kvar alls.

Här kommer några tips på hur du kan göra istället:

 • Om du är nyfiken och tycker att det är relevant – beskriv vad det innebär: Du kanske gillar att göra eller lära dig nya saker? Det kan i sin tur betyda att du är lättlärd och mångsidig, vilket också kan beskrivas på ett personligt sätt.
 • Om du inte har drivkrafter inom ett specifikt yrkesområde eller drivkrafter som är relevanta på en specifik arbetsplats där du söker jobb kan du ändå ha drivkraften att vilja göra ett bra jobb.
 • Om du tycker att du är självständig, berätta vad det betyder för dig. På vilket sätt har du tidigare varit självständig? Vad har fått dig att förstå att självständighet är viktig för dig, är det något som utvecklats stegvis hos dig? Kan du berätta en story om din väg mot självständighet?

Våga vara genuin & stå för den du är

Nu har du verktyg för att kunna identifiera och beskriva dina drivkrafter. Känns det ändå svårt? Ta hjälp av en kompis. Det är ofta lättare att se andras förmågor än sina egna. Du kan också fundera över hur du brukar beskriva det du gillar att göra för dina kompisar.

Du kan även träna på att observera drivkrafter i vardagliga situationer. Om du till exempel diskuterar en uppgift med en kollega, som plötsligt säger ”Okej, ska vi gå vidare?” medan du vill planera och strukturera allt först, har kollegan ett driv framåt medan du vill stanna upp och tänka färdigt.

Våga vara genuin och stå för den du är. Då blir du trovärdig och hittar rätt.

Det blir en win-win-situation.

preview

Bena ut vad din kompetens är

Vi ser på kompetens som allt det som gör att du kan göra ett bra jobb.

preview

Så beskriver du vart du är på väg

…utan att skriva rakt ut att du söker jobb!

preview

Skapa dig ett härligare jobbliv!

Få tillgång till alla våra artiklar och guider om jobblivet utan kostnad.