Artikel

När kan du ta ut full lön från ditt aktiebolag?

En fast månadslön

När du var anställd landade samma summa på ditt konto varje månad. Som egenföretagare kan det vara svårt att veta när du kan ge sig själv full lön – och om du verkligen bör göra det.

Som egenföretagare behöver du ju inte ge dig själv en fast månadslön, men för många är det ändå en fördel, inte minst ur företagets perspektiv. Genom att ta ut en fast summa varje månad blir det lättare att förstå hur mycket pengar som finns i bolaget och enklare att planera hur mycket du eventuellt behöver spara.

Vad menas med full lön? 

I själva verket beror det helt på vad du jämför med. Marknadsmässig lön kan vara en måttstock, men det är samtidigt något som varierar kraftigt mellan både regioner och organisationer. Och även om du tidigare haft en hög lön kanske det inte heller är rätt att ha den som jämförelse: Du bör inte glömma bort att det finns andra fördelar med att vara sin egen, som mer frihet och större möjlighet att välja sina uppdrag. Priset för den friheten är kanske en något lägre lön än den du hade som anställd.Glöm inte heller bort olika former av förmåner du har när du driver eget. Få egenföretagare har till exempel en privat telefon.

Sedan kan man naturligtvis också vända på resonemanget. Att driva eget företag innebär högre risker än att vara anställd, och då kanske det är något som faktiskt motiverar en högre lön. Om ditt skäl till att driva eget är att du vill tjäna mer pengar så kanske en full lön innebär en marknadsmässig ersättning, plus lite till.

Ska jag ta ut full lön? 

När du väl kommit fram till vad full lön innebär för dig är frågan om du verkligen ska ta ut den, eller istället låta bolaget gå med lite vinst. Oavsett vad du väljer blir det i slutänden så klart pengar i din ficka, men lön och vinst beskattas på olika sätt.

På grund av de så kallade 3:12-reglerna är skatten på lön högre än den på utdelning. Samtidigt är det så att ju högre lönekostnader ditt bolag har, desto mer utdelning kan du ta ut till låg beskattning. Om du till exempel har en underleverantör som skickar en faktura på flera tusen varje månad kanske du ska fundera över om du istället bör anställa någon, och därmed öka dina lönekostnader.

Skulle din verksamhet gå väldigt bra och det finns utrymme för att ta ut en riktigt hög lön är det dock sällan motiverat att ta ut en lön som överskrider gränsvärdet för att betala statlig skatt: Allt över den nivån kommer alltid att vara bättre att ta ut som vinst. Men även på lägre nivåer kan det absolut vara värt att ha lite is i magen och istället göra en utdelning i slutet av året.

Det finns också andra skäl till att åtminstone vänta lite med att ta ut full lön, som att bygga upp en stabil ekonomisk grund i bolaget och se till att det finns pengar för investeringar, oförutsedda utgifter och för krislägen som kan uppstå. Då får du dessutom råd att tacka nej till uppdrag som du inte trivs med.

Samtidigt ska du dock inte glömma bort att lönen du tar ut också bestämmer din sjukpenninggrundande inkomst. Därför kan det finnas skäl till att inte ta ut en alltför liten lön. 

När är det dags att ta ut full lön? 

Det enkla svaret är: när bolaget har råd med det. En tumregel är att bolaget ska ha råd att betala den fastslagna lönen i minst sex månader framåt. Alternativt ska du ha garantier, till exempel i form av fasta uppdrag, på att du kommer att dra in pengarna framöver. Du behöver också ta med i beräkningarna om din verksamhet innebär att du behöver göra investeringar. Innan du nått dit är det klokare att ta ut en lite mindre summa varje månad och istället göra en utdelning i slutet av året om det finns utrymme för det då.

Vägen till full lön går kanske inte heller från inget till allt på en gång: Istället för att vänta tills ditt bolag kan ge dig din drömlön kanske den första, fasta lönen utgör hälften av det som är ditt mål. Då kan du istället ge dig själv en löneökning när intäkterna ökat eller du lyckats spara en del i ditt bolag.

Glöm inte

Det finns mycket som du kan unna dig själv som anställd i ditt egna bolag. Håll dig till vad som är tillåtet, men var smart. Om du kan är det mer fördelaktigt att låta företaget ta en kostnad istället för att du ska använda din lön (efter skatt och sociala avgifter) för att betala vissa kostnader. Genom att vara generös med förmåner till dig själv kanske du kan unna bolaget att betala ut lite mindre lön, utan att det svider i privatekonomin. 

  • Var generös med friskvårdsbidraget så att det helst täcker dina faktiska kostnader
  • Unna dig en generös tjänstepension
  • Glöm inte julklappen till de anställda aka dig själv
  • Mobilabonnemanget behöver givetvis inte stå på dig privat
  • Se över andra förmåner, som till exempel hemstädning