Artikel

Så får du bort negativa google-träffar om dig

Slipp ångesten över negativa träffar om dig på Google

När en arbetsgivare ska anställa en person så undersöker de nästan alltid den jobbsökandes bakgrund. Vanligast är att ta referenser från tidigare arbetsgivare. De senaste åren har det blivit allt vanligare att rekryterare även kollar upp jobbsökande genom att söka på deras namn på nätet, främst Google, Facebook och LinkedIn. Hur du som jobbsökande presenteras på nätet kan därför påverka om arbetsgivaren tar in dig på anställningsintervju.

Google är idag det primära sättet att hitta på nätet. Har du någon gång sökt på ditt namn på Google? Kanske dyker det upp något om dig som inte är så fördelaktigt.

Så här gör du

Som tur är finns det saker du kan göra för att påverka hur du presenteras på Google när någon söker på ditt namn. Sedan 2014 finns det nämligen ett beslut i EU-domstolen som säger att alla EU-medborgare har rätten att bli glömd i Googles sökmotor. Rent konkret handlar det om att du skickar in en begäran om vilken sökträff du vill få bort. Personal på Google bedömer sedan om din begäran är giltig rent juridiskt. Om allt är som det ska så tar Google bort den aktuella sökträffen.

Bättre sökresultat

När sökträffen tagits bort så kommer det att stå en särskild text i botten på sökträffsidan för ditt namn:

Vissa resultat kan ha tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen i Europa.

Den stora nyttan med detta är att du slipper känna ångest över negativa träffar i ditt sökresultat på Google. Du kommer också att ha bättre förutsättningar att själv visa upp en positiv bild av dig själv genom att fylla träfflistan med dina egna konton i sociala medier eller egna webbplatser.