Go-Monday brand logo
Artikel

5 tips för att få en bra start på jobblivet

Få en bra start på ditt första jobb

Det finns några saker att tänka på för att din första tid på ditt första jobb blir så positiv som möjligt. En del kan låta som självklarheter, men upplevs inte alltid lika självklara när man väl är mitt uppe i allt nytt.

  1. Var nyfiken. En del kan vara rädda för att fråga alltför mycket, av rädsla för att verka okunniga. Ingenting kan vara mer fel. Ingen förväntar sig att du som nykomling och nyutexaminerad ska veta allt. Var nyfiken, ställ frågor, sug åt dig så mycket kunskap som du bara kan. Ha alltid med dig ett block eller din dator så att du kan anteckna den information du får. Se också till att förbereda dig så mycket som möjligt – då visar du dig som den entusiastiska och ambitiösa medarbetare du faktiskt är.
  2. Kommunicera. Många som är nya på jobbet fokuserar alltför mycket på att inte göra dåligt intryck. Det leder samtidigt till att man fokuserar lite väl mycket på sig själv. Fokusera istället på att göra bra ifrån dig – och bra ifrån sig gör man för det mesta tillsammans med andra, inte som solospelare. Istället för att sitta för dig själv och arbeta fram en handlingsplan som du sedan presenterar som ett färdigt dokument (och riskerar att få kritik för) – presentera ett utkast för din chef eller kollega och be om input. Då framstår du som en seriös lagspelare.
  3. Låt saker ta sin tid. När du är ny på ett jobb kan du inte förvänta dig att du ska veta allt om organisationen du jobbar i och leverera på topp från start. Visst har du med dig en viss kunskap, men du är samtidigt i ett nytt sammanhang, med nya människor. På din nya arbetsplats finns en rad oskrivna regler som det tar tid att upptäcka och lära sig: hur dags man förväntas vara på jobbet, hur fikapauserna fungerar, vem som är lättast att umgås med, vilka ömma tår man kan tänkas trampa på. Som ny på en arbetsplats har du fördelen att se allt med nya ögon, nackdelen är att du inte vet vad som redan testats och förkastats. Bli därför inte frustrerad om du kommer med förslag som inte blir väl mottagna.
  4. Var ödmjuk. Ett visst mått av ödmjukhet kan också vara på sin plats. En del människor kommer till en ny arbetsplats med en enorm övertro på sig själva och tänker att de ska förändra allt på några veckor. Glöm inte att du ska arbeta med människor med andra erfarenheter än dina egna och som kanske också har betydligt mer erfarenhet än du.
  5. Låt saker ta sin tid – igen. När du får ditt allra första jobb har du förmodligen relativt litet eget ansvar. Ganska snart känner du troligen att du gärna vill få större kontroll över din egen arbetssituation och ett större ansvarsområde. Du kommer emellertid aldrig att få större ansvar om du bara sitter och väntar på det. Det handlar istället om att göra lite mer och prestera lite mer än vad som förväntas av dig, utan att för den sakens skull klampa in på någon kollegas ansvarsområde. Men glöm inte att sådana här saker tar tid – tillit och förtroende är något som måste få växa fram.

Var beredd på bakslaget

När du börjar ditt första jobb är du förmodligen förväntansfull och entusiastisk. Första veckan är du kanske helt överväldigad och undrar kanske hur du ska klara av allt. Så går tiden... Du lär dig namnet på alla kollegorna, kommer in i dina nya arbetsuppgifter, förstår sammanhangen. Du tycker helt enkelt att du har koll på läget. Men ofta kommer ett bakslag. Det kan dröja veckor eller månader, men plötsligt får du veta någon som omkullkastar allt som du lärt dig och som du trodde dig veta. Det känns som att du inte fattat någonting och att du är tillbaka på ruta ett igen.

Men var lugn, det här är en väldigt vanlig känsla, som infinner sig när man börjat få en djupare kunskap om arbetet. Ta därför ditt eventuella bakslag som ett gott tecken på att du faktiskt är på helt rätt väg.