Artikel

Så lyckas du med din spontanansökan

Spontanansökan är effektivt

Det finns ett sätt att söka jobb som hälften av alla arbetssökande aldrig har testat, men som är det första arbetsgivare ofta tittar på efter att ha gått igenom sina egna kontakter – spontanansökningar. Om du gör en spontanansökan på rätt sätt har du en stor möjlighet att nå ditt nästa jobb. 

Undersökningar har visat att spontanansökningar, att söka ett jobb som inte är utannonserat, är oerhört underskattat av arbetssökande. Hela åttio procent av alla arbetsgivare vill gärna ha spontanansökningar, och 44 procent av alla spontanansökningar leder till en arbetsintervju.

Fördelar med spontanansökan

Trots att det är ett så vanligt sätt att tillsätta jobb har hälften av alla jobbsökare aldrig provat att skicka en spontanansökan. Kanske tänker man att det känns märkligt att höra av sig till någon som inte har ”bett om det”? Kanske har tanken bara aldrig slagit en, att man kan höra av sig till någon man verkligen skulle vilja arbeta för?

Ifall man tänker så här finns det gott om anledningar att tänka om. Det finns flera fördelar med spontanansökningar som gör det till en guldgruva för jobbsökare:

Arbetsgivarens första tanke

Den viktigaste anledningen till att skicka spontanansökningar är att arbetsgivare har det som sin främsta källa till kandidater efter att man kollat sina egna kontakter. Det är alltså vanligare att arbetsgivaren kikar bland spontanansökningar och hittar en kandidat där än att man annonserar ut tjänsten!

Finns kvar längre hos arbetsgivaren

Ansökningar från en utannonserad tjänst har kortare ”bäst före-datum”. En person som sökt sig till en särskild arbetsgivare utan att någon specifik tjänst funnits utannonserad sparar man längre. En mer angelägen kandidat känns lättare för en arbetsgivare att ringa upp när en längre period har gått helt enkelt.

Skapa en egen tjänst!

Det händer till och med att arbetsgivare skapar tjänster efter ansökningar, och inte tvärtom. Om du hör av dig och visar att du verkligen vill arbeta för en särskilt arbetsgivare och berättar vad du är riktigt vass på – då sätter kugghjulen igång hos den som läser ditt brev. Hur skulle vi kunna ha nytta av den här personen som så gärna vill arbeta hos oss? På så sätt får du ibland möjlighet att anpassa tjänsten efter dina egna önskemål, vilket är betydligt svårare när arbetsgivaren redan har ställt in sig på en viss profil.

Så gör du – skriv en spontanansökan!

Det finns några saker att tänka på när du ska skriva en spontanansökan. Om du följer dem ökar du dina chanser ytterligare att få komma på intervju och få ditt drömjobb.

Viktigast: Gör det lätt för rekryteraren

Ett vanligt misstag som många gör när de skickar spontanansökningar är att man presenterar sig själv och vad man har gjort, förklarar varför man vill jobba hos just den arbetsgivaren (med smicker och fina ord), men glömmer helt bort att förklara vad man vill arbeta med. Det kan tyckas snällt att lägga det i rekryterarens händer, men det är det faktiskt inte. Hur ska hen veta vad du vill jobba med? Det tar tid och energi att försöka lista ut det av en ansökan som inte är tydlig, och då kommer du hamna i papperskorgen. Berätta vad du vill göra, vad du vill bidra med och ungefär vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden du vill ha - då har du gett en tydlig bild som kan vara grund för fortsatt diskussion. 

Missbruka inte spontanansökningar

Att spontanansökningar är så effektiva beror på att arbetsgivaren vill ha någon som verkligen vill arbeta för just honom eller henne. Därför fungerar det inte att skicka spontanansökningar till jobb som du inte vill ha eller bara skulle ”kunna tänka dig” att arbeta på. Arbetsgivaren känner av sådant direkt, det är nästan omöjligt att fejka.

Skicka välriktade ”högerkrokar”

Istället för att spamma – skicka bara ansökningar till företag du verkligen vill jobba för. Lägg mycket tid på att hitta rätt arbetsgivare, en sådan som gör att du blir lite nervös och glad i magen när du föreställer dig på arbetsplatsen – Där skulle jag vilja jobba!”

Kort och korrekt – fokusera på arbetsgivaren

Lägg sedan mycket tid på ditt personliga brev. Skriv kort och korrekt: Ett långt brev med särskrivningar och felstavade ord seglar ner i papperskorgen direkt. Fokusera mer på arbetsgivaren än på dig själv, varför vill du så gärna arbeta just där och vad tror du att du skulle tillföra?