Artikel

Så skriver du CV för offentlig tjänst vs privat tjänst

Är det verkligen annorlunda?

Ska man tänka helt olika när man skriver CV för en offentlig tjänst, jämfört med ett jobb inom näringslivet? Skillnaderna är faktiskt inte så stora som många tror. Att arbeta inom den privata sektorn skiljer sig en del från att ha en offentlig anställning. Därför är det ganska logiskt att fundera över om man bör hantera sin ansökan annorlunda beroende på vilken typ av tjänst man är intresserad av. Grunderna är dock desamma och det finns ingen anledning att krångla till det. Men några saker är ändå bra att känna till och tänka på.

Kravprofilen viktigare

I det privata näringslivet kan ett företag välja att anställa precis vem som helst, så länge det inte förekommer diskriminering på grund av till exempel ålder eller etnicitet. Oavsett vilka skallkrav som ställs i platsannonsen kan företaget besluta att anställa någon som inte uppfyller dem. Kanske kommer man under rekryteringens gång till och med på att man behöver en person med en helt annan profil. (Det kanske man även gör hos en offentlig arbetsgivare, men i sådana fall måste hela rekryteringsprocessen tas om från noll.)

Inom offentlig sektor däremot ska varje anställning enligt lag bygga på saklig grund. Det innebär att arbetsgivaren enbart ska ta hänsyn till de meriter som uttryckligen efterfrågas. Om det står i platsannonsen att du ska ha fem års erfarenhet betyder det också att du ska ha jobbat i fem år, inte i fyra och ett halvt.

Statliga och kommunala bolag följer inte samma regler, de har större frihet när de ska anställa. Men eftersom det är staten eller en kommun som är ägare gäller ändå andra regler än för privata bolag.

Våga vara personlig

Inom offentlig sektor ligger alltså fokus på skallkraven. Därmed inte sagt att dina personliga egenskaper är ovidkommande. I slutändan handlar det ändå om bedömningar när någon ska anställas. Flera av kandidaterna kommer troligtvis att uppfylla skallkraven och då blir det andra faktorer som avgör vem som får tjänsten.

Det är viktigt att du i ditt CV och din ansökan tydligt skiljer skallkraven från mer allmänna meriter, men det betyder inte att du ska utesluta personliga egenskaper, drivkrafter eller erfarenheter som du tror kan öka dina chanser att få jobbet. Det är trots allt människor som anställs, inte meritförteckningar

Kan jag söka ett offentlig jobb utan att uppfylla skallkraven?

Rent formellt är svaret nej. Men visst kan du söka tjänsten ändå. Du kanske är intresserad av en universitetsbefattning där kravet är minst fem års tjänstgöring på svensk högskola eller universitet. Den meriten har du inte – däremot har du jobbat tolv år på Sorbonne-universitetet i Paris. Kanske anser arbetsgivaren att den erfarenheten kan likställas med kravet i platsannonsen.

Bra att veta är också att skallkraven ofta är viktade: Olika krav väger olika tungt i urvalsprocessen.

Visa förståelse

Oavsett om du går från det privata till det offentliga eller tvärtom är det viktigt att du i din ansökan visar att du faktiskt förstår vad det innebär att byta kontext. Det kan vara ganska stor skillnad på att arbeta i en verksamhet som finansieras med offentliga medel jämfört med att jobba för en ägare av ett privat bolag. Kulturen skiljer sig åt, beslutsgången fungerar inte likadant och det är olika regelverk att rätta sig efter. Därför är det viktigt att det framgår att du har en förståelse för detta.

Utnyttja mallen

Inom offentlig sektor är det vanligare att det finns någon form av mall som du ska använda när du skriver din ansökan. Mallen gör rekryteringsprocessen mer effektiv och mer formell för arbetsgivaren.

Se ändå till att använda mallen till din fördel så långt det går. Följ mallen och fyll i allt, men utveckla så mycket som möjligt. Om du till exempel arbetat som projektledare inom digital utveckling i en kommunal verksamhet ska du också skriva det och inte nöja dig med ett odefinierat ”projektledare”. Och finns det en ”övrigt-ruta” – se till att använda den för att berätta sådant som du inte fått med någon annanstans.

Rekrytering kan överklagas

Bra att veta är att anställningar inom offentlig sektor kan överklagas. Eftersom anställningar ska ske på saklig grund har du rätt att överklaga en rekrytering om du anser att du har bättre formella meriter än personen som fick jobbet. Det är ytterst sällan som personer som väljer att göra en juridisk prövning får rätt, men det händer trots allt.

Ansökan är offentlig

När du söker en offentlig tjänst blir din ansökan automatiskt en offentlig handling. Detta är något du kan utnyttja till din fördel om du vill. Genom att begära ut ansökningshandlingarna från de andra personer som sökt en tjänst som du också sökt, men som du inte fick, kan du få en bra bild av övriga sökandes profil och jämföra deras CV med ditt eget. Det är något du kan ha nytta av nästa gång du söker en statlig eller kommunal tjänst. 

Alltså...

Visst finns det vissa skillnader mellan att söka jobb i offentlig sektor och privat näringsliv. Det är bra att känna till dem, utan att stirra sig blind på dem. Viktigast är trots allt att du får fram människan bakom ansökan, din story och dina drivkrafter och varför du är den som är mest lämpad för jobbet.