Artikel

Våga ta steget och säg upp dig

När jobbet gått från dåligt till sämst

Ångesten infinner sig varje söndag – imorgon börjar ju en ny arbetsvecka. På jobbet känns varje uppgift tung, vartenda möte är en plåga och det finns ingenting att se fram emot. Känner du igen dig? Då är det dags att en gång för alla stänga dörren till din nuvarande arbetsplats.

På alla jobb finns saker som fungerar mindre bra, då och då uppstår situationer som kan vara svåra att hantera. Så länge det handlar om enstaka incidenter kan man ofta låta dem passera, om man i övrigt trivs bra på sitt jobb. Alla har en dålig dag ibland och efter en mindre svacka känner man att man är på väg uppåt igen.

Men ibland kommer man inte upp ur den där svackan. Obehagliga eller problematiska händelser ackumuleras, vantrivseln växer. Hela arbetsveckan är en lång och utdragen plåga i väntan på helgen, som du till stor del ägnar åt destruktiva tankar om hur jobbig den kommande veckan kommer att bli. När det gått så här långt finns egentligen bara en utväg: säg upp dig. (Ja, ja - det kanske är lite överdrivet beskrivet, men ändå; säg upp dig om du känner igen dig)

Varför trivs jag inte?

Det kan finnas flera orsaker till så här stor vantrivsel på jobbet. Många är ganska konkreta. Det kan handla om dålig arbetsmiljö eller om en osund organisation. Du kanske har chefer som motverkar dig, något som i sin tur kan leda till mobbning eller utfrysning på arbetsplatsen. Kanske du har utsatts för sexuella trakasserier av en kollega eller överordnad.

En annan orsak kan helt enkelt vara dålig matchning – du kanske inte har hamnat på riktigt rätt plats. Det är något som inte är lika tydligt och som kan vara svårare att själv sätta fingret på. Det kan i sin tur göra att du drar ut på det hela ännu längre.

Vad hindrar en?

Det är många i den här situationen som ändå inte säger upp sig. Här är några orsaker som det kan bero på: 

  • "Det blir nog bättre". Att ge sig ut i det okända uppfattas av de flesta som lite otäckt. Därför håller man gärna fast vid illusionen att allt nog kommer att lösa sig, bara man håller ut: det blir bättre när den nya chefen väl börjat, när kollegan slutat, när den nya organisationen sjösatts. Erfarenheten säger dock att det sällan blir bättre.
  • Rädsla för misslyckande. Personer som drabbas av så här utpräglad vantrivsel på jobbet är ofta högpresterande och har hög kompetens. I den egna självbilden ingår inte att misslyckas. Att säga upp sig på grund av att man inte trivs på jobbet framstår som ett misslyckande och därför väljer man istället att härda ut. Man kan dock med fördel vända på resonemanget: att slå in på en ny väg kan faktiskt vara det bästa sättet att lösa ett problem och visa handlingskraft.
  • Ekonomi. De ekonomiska skälen spelar ofta en stor roll för dem som väljer att stanna kvar på sitt jobb, trots att det får dem att må dåligt. Rädslan för hur man ska klara amorteringarna eller för hur ansvarsfördelningen för familjens ekonomi kommer att förändras är frågor som kan ta stor plats.
  • Kollegorna. Ett annat skäl till att många väljer att trots allt stanna kvar är kollegorna och medarbetarna. Men trivs ju med dem och vill inte heller lämna dem i sticket. Men i den här situationens måste man nog sätta sig själv i första hand – du kan ändå inte hjälpa andra om du själv mår dåligt. Och genom att sluta kan du tvärt om inspirera andra till att våga göra det samma

När du har bestämt dig

När du kommit dithän att du allvarligt funderar på om du borde säga upp dig kan du börja med att svara på följande tre frågor. Bedöm dina svar på en skala från 1 till 10. Var hamnar du – och var tycker du att du ska ligga? Kanske du tycker att en femma är ett okej betyg, kanske är du missnöjd med en åtta.

Fundera ordentligt, var ärlig mot dig själv:

  1. Har jag samma energi som jag hade tidigare?
  2. Utvecklas jag på mitt jobb?
  3. I vilken mån är jag taggad för motstånd? (Utveckling handlar ofta om att agera utanför sig egen bekvämlighetszon)

Om du kommer fram till att du faktiskt måste göra något radikalt åt din arbetssituation finns det tillvägagångssätt som hjälper dig att göra slag i saken:

  • Be om råd. Om du tvekar att ta steget – ta hjälp och be om råd av andra. Helst någon utomstående, gärna en extern expert som är van vid att analysera den här typen av situationer.
  • Bäst-före-datum. Sluta att fråga dig själv om du ska sluta på ditt jobb, fråga istället dig själv när du ska göra det. Ett bra sätt att låta bli att skjuta beslutet framför sig är helt enkelt att bestämma ett datum för sin egen uppsägning. Med ett datum inskrivet i kalendern blir uppsägningen genast mer konkret och du börjar leva dig in i det hela. Genom att fundera över när det är bäst att sluta tar du också kontroll över situationen: kanske det till exempel inte är en god idé att sluta i maj – du ska snart ha semester och det kan bli svårt att hitta ett nytt jobb under sommaren. Skulle du inte lyckas med att säga upp dig när den valda dagen väl infaller – sätt ett nytt datum. Håll tanken vid liv.
  • Ta ledigt. Men måste man börja med att säga upp sig? Kan man inte söka och hitta ett nytt jobb först? Det kan man naturligtvis. Att söka jobb kräver dock både tid och engagemang. Om man mår riktigt dåligt på jobbet har man troligen inte mycket energi över till annat när man väl kommer hem. Om du inte vågar säga upp dig först, testa att ta tjänstledigt eller ta ut semester för att helt ägna dig åt jobbsökande. Om din situation är så pass allvarlig att du mår dåligt så kan du även prata med en läkare, både för att få hjälp och för att bli sjukskriven. Ibland är det dock just ett "Jag säger upp mig" som behövs för att vi verkligen ska komma vidare.
  • Gå igenom ekonomin. Ekonomin är som sagt var ett vägande skäl till att många tvekar att säga upp sig. Idag har dock de flesta i Sverige de ekonomiska möjligheterna, även om det skulle vara obekvämt att inte ha en stabil inkomst under några månader. När du väl bestämt dig för att säga upp dig – se över din ekonomi. Vad kan du dra in på? Kanske du får ge upp en del av din invanda livsstil under en period. Kanske du har möjlighet att lägga om dina lån för en tid, i fall det skulle behövas. Om du känner att du behöver mer pengar innan du tar steget – öppna ett nytt sparkonto, en ”fuck off-fond”. Istället för att spara pengar till semesterresan lägger du undan pengar så att du vågar ta steget.

“Stå ut” eller bli en inspirationskälla för andra

För vissa kan dock ekonomin på kort sikt vara ett oöverstigligt hinder. Då får man försöka hitta andra vägar för att stå ut, åtminstone för en period: kanske gå ner i arbetstid, börja på en kurs, sätta igång med någon som man tycker om och mår bra av, så att jobbet blir en mindre del av tillvaron.

Om du har läst ända hit betyder det nog att du i viss mån känner igen den här situationen. Självklart är det jobbigt att säga upp sig. Det är lite som att göra slut: det gör ont, man stänger en dörr och vet inte vilken väg livet kommer att ta efter det. Men en förkrossande majoritet av dem som säger upp sig ångrar egentligen bara en sak – att de inte gjorde det tidigare.

Många av dem som till slut tar steget har inspirerats av andra som vågat. Kanske du också kan bli en inspirationskälla för andra så småningom.