Go-Monday brand logo
Artikel

”Vad vill du bli när du blir stor?”

”Vad vill du bli när du blir stor?”

...den frågan fick du redan som väldigt liten. De vuxna log när du berättade att du ville bli brandman, tävlingsryttare eller rockstjärna. Men bara några år senare ansågs de drömmarna inte längre lika okej. ”Du vet väl att väldigt få lyckas?” fick du kanske höra.

Det finns förväntningar och förutfattade meningar hos många i din omgivning – föräldrar, vänner, lärare – och det är något som såklart påverkar dig. En del väljer yrke utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Andra utgår ifrån vilken lön de väntas få. Men många glömmer bort det viktigaste – att tänka igenom vad de faktiskt är intresserade av. Glöm inte att det trots allt är du som ska leva med de val du gör.

Det finns flera saker att tänka på när du försöker komma fram till vad du vill jobba med. 

Undvik smarta val

Många utgår mer eller mindre enbart ifrån var jobben finns. Andra ifrån var pengarna finns. Fundera istället över vad du faktiskt tycker är intressant och stimulerande. Ditt val av vidare studier, och i slutändan ditt yrkesval, avgör vad du ska ägna en stor del av ditt vuxenliv åt. ”Ett smart val” är inte alltid så smart i det långa loppet. Det faktiskt ganska korkat att jobba med något man tycker är tråkigt. 

Var medveten

Även om du ska utgå ifrån dina egna intressen bör du ändå se till att du åtminstone inte gör ett taktiskt dumt val. Det finns trots allt branscher som det är svårt att få jobb inom eller yrkeskategorier som är på väg bort. Och om du trots allt väljer en sådan bana ska du i alla fall vara medveten om svårigheterna.

Med detta sagt – om ditt intresse är tillräckligt stort, en verklig passion, kan det ändå vara rätt val att gå emot trenden. Om ditt allra största intresse till exempel är gamla faxmaskiner och du vet precis allt om dem finns det säkert någon som behöver din kompetens. Om du är tillräckligt nischad och din passion tillräckligt stor kan det ändå vara det bästa valet.

Tänk på kontexten

Det här är något som många tyvärr missar. Det är viktigt att även tänka på i vilken kontext du vill jobba. Säg att du vill bli läkare. Fundera då på vad det faktiskt innebär att jobba på en akutmottagning eller en vårdcentral. Hur är arbetsmiljön? Vilka arbetsuppgifter har du, förutom de rent medicinska?

Eller kanske du drömmer om att vara managementkonsult med internationella kunder så du får resa massor. Hur ser arbetstiderna ut och vad innebär de? Det är mycket som påverkar hur du upplever ditt arbete och din arbetssituation kommer även att påverka ditt privatliv. Kontakta gärna någon som redan har ditt drömjobb för att ta reda på hur det är. Tänk på att ditt egna liv troligtvis kommer ändras också - du kanske vill ha barn i framtiden och inte alls uppskattar att resa så mycket, till exempel. Hur gör du då? 

Utmaningar du trivs med

Hitta ”the pain you enjoy having”. Alla yrken eller intressen innehåller moment av kamp och frustration. Förr eller senare kommer du upp till en nivå där det börjar ta emot och bli jobbigt. Men det finns ändå en hel del sådana utmaningar som känns tillfredsställande och stimulerande, inte minst när man tagit sig igenom dem.

Kanske hör du till dem som blir frustrerade när det uppstår tekniska problem, men som trots allt känner sig väldigt nöjda när de väl löst dem? Eller hör du till dem som enbart får ångest och inte känner sig ett dugg sporrad av att lösa dem? Vad du känner att du kan stå ut med är också något att ta i beaktande.

Gå enstaka kurser

Att söka in till ett program som kanske omfattar fyra, fem års studier är ett stort val – inte minst som man inte riktigt vet vad det faktiskt innebär. Börja istället med några enstaka kurser. Skriv in dig på några stycken, gå på några föreläsningar och se vad det ger. Våga ta dig en bit in i ämnet – det tar ett tag innan man får kläm på vad det faktiskt handlar om och det är först då det börjar bli intressant.

Många känner sig oroliga över att ta onödigt mycket studielån och vill därför vara rationella. Men det kan vara ett klokare val att spendera en del studiemedel på att ta reda på vad du gillar än att kanske plugga ett par, tre år på ett program för att sedan hoppa av eftersom du helt enkelt inser att det är fel.

Det finns också en annan aspekt vad gäller enstaka kurser kontra program. Visst känns det skönt att ha en ordentlig examen i bagaget, men man ska inte glömma att program likriktar. När du väl ska söka jobb är det inte din examen som kommer att skilja dig från övriga sökande – om du inte är kursetta, förstås. Då är det kanske istället den där kvällskursen i sociologi som utmärker dig och som gör att arbetsgivaren får upp ögonen för dig.

Ta reda på vad du gillar

Men om man nu faktiskt inte har en aning om vad man egentligen är intresserad av, vad ska man då göra? Tvinga dig själv att bli mer nyfiken: Se dig omkring, lyft blicken när du går på stan, läs olika platsannonser. Vad sysslar just det här bolaget med? Hur kan det vara att jobba där?

Intressen är inte heller något som föds ur tomma intet, det är något man odlar och som växer fram. Ofta krävs det, förutom en viss grundkunskap, att du tagit dig över de första trösklarna innan du inser att ett visst ämne eller område faktiskt intresserar dig. Det krävs både tålamod och ansträngning för att komma dithän. Skippa Netflixserien du tänkt se och läs en bok om ett ämne du inte kan någonting om istället. Jobbigt? Jo, men givande.

Sist men inte minst – skippa prestationsångesten. Du behöver inte fatta beslut här och nu. Testa dig fram, låt det ta tid. Du har faktiskt hela livet framför dig. Och allt du gör blir en erfarenhet som du kan ha nytta av längre fram.