Artikel

Så hanterar du dina känslor när du är varslad

Att drabbas av varsel

Kanske känner du oro, ilska och maktlöshet. Känslorna är ofta många och starka när man drabbas av varsel. Om man förstår den känslomässiga process som man går igenom är man dock redan på god väg ut ur den akuta krisen.

Osäkerheten av vad som kommer hända sen

En av de kanske värsta komponenterna i ett varsel är osäkerheten. Du vet ju inte ens om du i slutändan kommer att bli uppsagd, även om det är troligt. Frågorna hopar sig. Ska du hoppas att allt löser sig? Eller ska du börja söka nytt jobb bums? Du befinner dig i ett vakuum och har inte själv kontroll över situationen, något som lätt leder till både frustration och ångest. Det är inte heller konstigt om du upplever att du blivit orättvist behandlad.

Att känslorna är så starka är egentligen inte alls konstigt. Ett varsel innebär ju att din grundtrygghet faktiskt är hotad. Även om vi i Sverige har ett väl utbyggt ekonomiskt skyddsnät innebär ett varsel en stor oro för försörjningen.

Osäkerheten beror också på att det handlar om ett beslut som fattats av någon annan. Känslan av maktlöshet blir därför stor. Även om man inte ens gillar sitt jobb och egentligen har velat söka sig någon annanstans blir det ändå en chock att bli varslad. Du hade ju hellre sagt upp dig på eget initiativ och på så vis själv kunnat styra utvecklingen och haft kontroll över situationen. Det här kan i sin tur leda till att man känner sig besviken på sig själv. Många upplever också ett varsel som ett personligt angrepp.

Hur hanterar man känslorna?

Visst finns det praktiska saker att ta itu med när man blir varslad och det kan vara skönt att ha konkreta uppgifter att utföra. Men lika viktigt är det att hantera den emotionella biten. Och hur gör man det?

Att förlora jobbet eller bli varslad om uppsägning kan känslomässigt jämföras med att förlora en nära anhörig på så vis att de känslomässiga stadierna man går igenom är de samma. Den stora skillnaden är att den den som förlorar någon själv förstår att det kommer att bli tufft, men den som blir varslad eller uppsagd ofta inte är medveten om hur mycket en påverkas känslomässigt. Det kan vara svårt att förstå sina egna känslor och reaktioner. Sorgebearbetningsprocessen man går igenom ser dock likadan ut, även om skälen till att man hamnat där skiljer sig åt. Den som blivit varslad behöver landa i att det är naturligt att känna oro, sorg och ilska. Ju snabbare man själv förstår var i den emotionella processen man befinner sig, desto snabbare kan man också ta sig ur den.

Steg 1: Chock.

Du får beskedet och drabbas av chock. Varför händer det här just mig och just nu? Beskedet leder ofta också till förnekelse – du tänker att det bara inte kan vara sant, försöker bortförklara beskedet du fått med att det nog inte blir någon uppsägning i slutändan. Du känner dig förvirrad och har svårt att orientera dig i den nya verklighet som plötsligt blivit din. Det tar ofta några dagar innan beskedet verkligen sjunker in. Låt det göra det, tryck på paus några dagar och ge dig själv tid.

Steg 2: Rädsla eller ilska.

Det är nu som reptilhjärnan slår till och du antingen lockas av att fly eller fightas. Rädslan kan göra dig handlingsförlamad – du sätter dig i soffan, oförmögen att ta dig för någonting. Drabbas du istället av ilska, letar du efter en syndabock och riktar din vrede mot arbetsgivaren, mot resten av världen – eller mot dig själv: varför såg jag inte det här komma? Försök att omvandla din oro eller ilska till handlingskraft.

Steg 3: Återhämtning.

När du tagit dig igenom de två första stegen i processen börjar du så smått att förlika dig med den nya verkligheten och acceptera situationen. Du börjar försöka hitta lösningar och fundera över var det kan finnas jobb att söka som passar dig. Du tar upp aktiviteter som du hållit på med tidigare men kanske inte orkat den senaste tiden, som att träna eller träffa vänner. Försök göra sådant som du gillar att göra.

Steg 4: Sorg.

Det är först nu som du på allvar börjar inse att du faktiskt sörjer något som du förlorat. Du går mer in i dig själv, bearbetar det som hänt, slickar dina sår. Det kan vara bra att fundera över vad det är som du verkligen sörjer över: Är det kollegorna du kommer att sakna? Stämningen på arbetsplatsen? Eller är det kanske din yrkesidentitet, som du nu riskerar att förlora? Kanske är det den trygga och invanda vardagslunken du inte vill vara utan? Genom att se vad du sörjer kan du ofta också se att det inte är riktigt lika illa som du trott. Och du kan snabbare ta dig igenom känslorna och börja lägga dem bakom dig. Återigen: Låt det ta lite tid, tryck inte bort känslorna – men fastna heller inte i dem.

Steg 5: Acceptans.

Du har accepterat den uppkomna situationen. Nu kan du börja bygga vidare för att hitta ny balans i tillvaron.

Skjut inte undan känslorna

Om du blir varslad är det viktigt att förstå att det inte bara handlar om en situation med praktiska problem som måste lösas utan också om en emotionell process med känslor som måste bearbetas. Om du försöker skjuta undan känslorna kommer de bara ikapp dig senare, med förnyad kraft. Men om du förstår hur den här sorgeprocessen kan se ut blir det också lättare för dig att förstå dina egna känslor och lättare att bearbeta dem. Och då har du redan siktat utgången, vägen ut ur den känslomässiga kris du hamnat i. Det är något som också hjälper dig när du ska ta tag i allt det praktiska.

Men när ska jag börja söka nytt jobb?

Det finns ingen exakt tidpunkt och det är viktigt att att inse. Precis som med nyårslöften, så fungerar det sällan att sätta ett exakt datum och tänka att allt ska vara annorlunda efter det. Istället handlar det om att gå framåt steg för steg. Tänk så här: I början, precis när du får beskedet om varsel, är det förmodligen till allra största del känslor som styr. Och i det här läget vet du heller inte så mycket om vad som gäller, hur det kommer att gå till eller när det kommer att ske. Det är inte nu du ska ut och söka nya jobb, det kan vänta lite.

Längre fram däremot, när du är inne i din uppsägningstid och dagen för uppsägningen närmar sig, är du i ett helt annat läge. Här är det handling som ska styra. Du har en bild av vart du är på väg i ditt jobbliv, du söker aktivt nya jobb och du har redan haft ett flertal kontakter med intressanta arbetsgivare.

Allt däremellan är en process, steg-för-steg. Börja ta praktiska steg tidigt, men försök inte snabbspola förbi känslorna. Bygg på allteftersom och bli mer och mer praktisk ju närmre det slutliga beskedet du kommer.