Article

10 tips för att få lönen du vill ha på nya jobbet

Så får du rätt lön

Det mest grundläggande för en lyckad löneförhandling är att tänka igenom sin önskade lönenivå och sina argument. Ofta snurrar det många tankar i huvudet inför lönesamtalet: Vad händer om mitt löneanspråk är för högt, kan det drabba mig negativt? Om det är för lågt, kommer det att minska mitt värde? Vågar jag vara hård, eller ser de igenom mig?

Tio tips inför löneförhandlingen

  1. Var alltid väl förberedd. Kolla upp ungefär var lönenivån för en motsvarande tjänst på samma företag (och andra företag i samma bransch) ligger. Fundera över om du borde ligga i det övre eller det undre spannet, eller om du kanske borde ha mer än normalt eftersom du har något extra som arbetsgivaren vill ha. Var så ärlig som möjligt mot dig själv, att underskatta eller överskatta sig själv kan vara en risk eftersom arbetsgivare ofta uppskattar självinsikt.
  2. Skilj på förmåga och prestation. Dina förmågor och färdigheter är ett medel för att åstadkomma resultat för en arbetsgivare, men det är prestationen arbetsgivaren verkligen går igång på. “Jag är säljinriktad” är inte ett skäl till en hög lön, “på mitt förra företag vann jag pris som årets säljare två år i rad, jag kommer att kunna sälja mer än er genomsnittliga säljare” är däremot ett bra argument för högre lön.
  3. Hänvisa till arbetsgivarens presentation av jobbet. Det är ofta bra att använda arbetsgivarens beskrivning av jobbet till sin fördel: “du har framhållit att ni behöver någon som tar större ansvar för x” eller “ni skriver att ni behöver någon som kan systemet y”, och påpeka att du kan uppfylla de kraven och därför bör få en bra lön.
  4. Möjlighet att stiga i lön är större på nytt jobb. Att byta arbetsgivare är ett av de bästa tipsen för den som vill ha högre lön. Tänk på det när du löneförhandlar på ett nytt jobb – du har större chans att få högre lön när du förhandlar på ett nytt jobb jämfört med en löneförhandling på ditt nuvarande jobb. Våga ta i när du lämnar ditt löneanspråk!
  5. Höga löneanspråk kan också fälla dig. Även om du ofta har en god förhandlingssits när du byter arbetsgivare kan alldeles för höga löneanspråk göra att arbetsgivaren väljer bort dig. Det finns alltså nästan alltid en övre gräns för vad en ny arbetsgivare kan tänka sig, så spela inte det kortet för hårt.
  6. Träna i förväg. Om har en lön kring 40 000 kr nu och söker ett jobb där lönenivån för andra ligger på över 50 000 kr, så ska du så klart också ha över 50 000 kr. Många har svårt att hålla masken när de ska säga vad de har för löneanspråk ifall de själva tycker lönen är hög. Träna därför i förväg: säg det högt för dig själv, till en vän eller med en jobbexpert: “Jag vill ha 53 000 kronor”. Försök vänja dig vid det, träna bort osäkra formuleringar: “jag har tänkt mig någonstans kring” eller “uppåt 53 000 kronor”. 
  7. Lär dig att parera frågor om din tidigare lön. Ifall du är på väg att göra ett stort lönehopp kan det bli knivigt när den nya arbetsgivaren frågar vilken lön du har idag. Tänk efter innan intervjun vad du ska svara på en sådan fråga. Till exempel: “Jag utgår hellre från den här tjänsten och mitt lönekrav är…” eller “Hos min tidigare arbetsgivare låg jag över snittet…”.
  8. Var inte för hård. Om du säger att du absolut inte kommer att ta jobbet om du inte får minst en viss månadslön måste du vara beredd att nobba jobbet också – ifall du backar i ett sådant läge förlorar du i trovärdighet. Då är det bättre att inte vara så kategorisk till en början.
  9. Tänk i scenarier. Tänk efter innan vilka strategier du ska ha i olika lägen: “Om arbetsgivaren kör tufft, då ska jag göra så här, om han eller hon är mjuk gör jag så här”. Ett generellt tips är att vara tuff om arbetsgivaren är tuff, och mjuk om han eller hon är mjuk. Då talar ni samma språk.
  10. Kom ihåg att det inte bara är pengarna. Om du inte får månadslönen dit du vill, så kom ihåg att det finns annat att ta upp till förhandling. Alltifrån semesterdagar, till arbetstid, högre tjänstepension, betald utbildning eller förmåner som städning eller bil.

…och fällorna du bör undvika

Följer du de tio tipsen ovan så har du ett bra utgångsläge i din löneförhandling. Det finns också några vanliga fällor att komma ihåg, för att ytterligare stärka ditt läge. Här är tre fällor:

  • Löften om framtida löner. Liten varning om du får höra att “vi ser över det här vid nästa lönerevision”. Det används ofta som argument för en lägre lön just nu, dock är det nästan alltid så att löneförändringarna under anställning är mindre. Man blir aldrig “lovad” en högre lön, i så fall ska det skrivas in i avtalet i siffror: “Efter provanställningen blir lönen x. När jag uppnått mål y så blir lönen z.”
  • Fast och rörlig lön. Finns det en rörlig del i lönen så ska den totala lönen kunna bli högre än om du bara haft fast lön. 35 000 kr som säljare med fast lön bör vara till exempel vara 25 000 kr i grundlön och rörlig del som realistiskt sett kan vara minst 15-20 000 kr till (så att totalen blir 40-45 000 kr). Rörlig lön innebär en risk som du också ska premieras för.
  • Första budet. Vem som ska ge första budet i en löneförhandling är inte självklart, även om arbetsgivaren kan få det att verka så. Antingen genom att göra det själv, och lägga sig lågt, eller genom att utnyttja att du ser osäker ut och be dig föreslå någonting. Tänk ut en strategi innan förhandlingen, glöm inte att första budet ofta kan ge en fördel: det sätter en riktning för resten av samtalet.