Article

Ta hjälp när du ska byta jobb

Världens snällaste vänner

Jobbliv och jobbsök är ett ämne som de allra flesta har en åsikt om och som många också anser sig vara bra på. Du har säkert vänner som gärna hjälper till när du vill bolla något som har med ditt jobbliv att göra. De kan kanske till och med engagera sig ganska mycket för din skull.

Men det finns en hake. Dina vänner har säkert jättebra koll på vissa delar, speciellt om de jobbar med rekrytering i någon form. Tyvärr kommer de ändå med största sannolikhet ge dig ineffektiva råd som inte är helt förankrade i verkligheten när det kommer till jobbansökan och strategi för jobbsök. Det är skillnad på att tycka saker och att veta saker.

Man skulle kunna dela in hjälpsamma vänner i tre kategorier...

1. Vännen som nyss bytt jobb

Först har vi vännen som nyss bytt jobb eller som verkar trivas himla bra på sitt jobb. Eftersom den här vännen lyckades med det så kanske du tänker att hen har koll. Om du bara gör samma sak så kommer du få samma utfall, kanske du tänker. Tyvärr stämmer inte det. Vad som funkar för en person har ingenting med dig att göra: Ni har varken samma preferenser, erfarenheter eller kontaktnät. Det kan dessutom ha varit slumpen som gjorde det. Är det dessutom olika branscher det rör sig om är det ännu mindre sannolikt att samma strategi eller metoder funkar för dig.

Är det dock samma bransch ni jobbar i kan du ta hjälp av den här personens branschkunskap: Vilka företag var hen på intervju på - vad fick hen för intryck? Är det något företag som verkar rekrytera mycket just nu? Har hen några kontakter att dela med sig av? Någon extern rekryterare som verkar bra och aktiv? 

2. De som känner dig väldigt väl

Sen har vi personen eller personerna som känner dig väldigt väl. Till exempel din sambo, bästa kompisen eller en familjemedlem. De är ofta extra hjälpsamma eftersom de tycker så väldigt mycket om dig, och kan engagera sig på ett jättefint sätt. Det känns kanske också tryggt att det är någon som känner dig så väl som kan bolla med dig. Men om den här personen inte är expert på området eller har satt sig och läst på om forskning kring utveckling i jobblivet, så spelar det ingen som helst roll hur gärna den här personen vill hjälpa dig.

Dock kan de här personerna vara väldigt bra att ta hjälp av när du till exempel ska skriva om dina främsta egenskaper i ditt personliga brev, eller behöver komma på när du har trivts som bäst på jobbet. 

3. Rekryteraren

Sen har vi den sista: Rekryteraren, eller kompisen som har jobbat mycket med att anställa personal. Den personen kommer ge dig massor av superbra tips och råd. Problemet är bara att de är irrelevanta om du inte ska söka ett jobb där den personen sköter rekryteringen, eller vill utvecklas inom exakt det område som den personen har stenkoll på. Hen kommer säkert inte hålla med oss, men tittar man på vad en person tycker så är det precis det man får – alltså vad den personen tycker. Du kommer också bli förvirrad om du frågar två personer inom den här kategorin – för de kommer förmodligen ge dig helt olika och motsägelsefulla råd.

Den här vännen är dock bra när det kommer till områden som de faktiskt sitter på fakta om: Kan hen hjälpa dig att läsa igenom anställningsavtalet? Har den insyn kring löner och förmåner i just din bransch? Känner den rekryterare på arbetsplatser som du är intresserad av?

Vem ska man prata med då?

Prata med någon som är van vid att ge råd. Det vill säga någon som sitter på samlad fakta om hur man gör. Istället för att ta rådet "Strunta i inledningen på CV, jag läser aldrig den ändå" från din rekryterande kompis så borde du lyssna på rådet "En inledning hjälper till att förstärka den röda tråden i ditt CV och ge dig en riktning - om du anpassar den för varje jobb du söker så ökar chansen att komma vidare till intervju med x%".

Den här typen av experter kan du hitta hos oss (såklart), hos ditt fackförbund eller hos en omställningsaktör om du får hjälp av en sådan. Du kan säkert hitta fler om du googlar och söker - se bara till att det är någon som sitter på fakta och är utbildad i att hjälpa andra, och som håller sig uppdaterad (det händer mycket i den här världen!). 

"Jag kan själv"

Kanske är det så att du vill klara dig själv också? Det går såklart jättebra - det finns massor av information på nätet och du kan googla dig till det mesta. Ställ dock in dig på att det kan ta mycket tid och det är svårt att veta vilka tips som är bra och vilka som är rena gissningar. Många skriver guider och ger tips för att locka läsare eller fylla ut sitt innehåll på hemsidan i första hand - vilket gör att faktan kan brista. Kolla när artikeln är skriven och vad man har använt för källor innan du lyssnar på råden. 

På samma sätt som att det går att kämpa på gymmet utan en PT som vet vilken träning som är mest effektiv för dig, eller klippa sitt eget hår, eller googla på vilken sjukdom dina symptom kan vara. Det går, men resultatet blir oftast lite sämre.