I vissa fall kan arbetsgivaren komma med invändningar såsom “Det ligger inte i det löneutrymme jag har”, “Då räcker inte utrymmet till hela avdelningen”. Förbered dig på den här typen av motargument genom att säkerställa att det löneanspråk du begär faktiskt är realistisk. Kom också ihåg att du förhandlar för dig själv och inte för de andra i organisationen, så att det inte räcker till hela avdelningen är krasst sett inte riktigt ditt ansvar.
I vissa fall, till exempel hos mindre bolag, kan det också vara så att budgeten faktiskt inte räcker till. Då får du förstås göra ett övervägande om hur intressant du tycker jobbet är och vad du tror om bolagets framtid. Om arbetsgivaren verkligen inte vill diskutera högre lön så kan du ta upp andra aspekter som kan vara av värde för dig, såsom fler semesterdagar, flexiblare arbetstid, en kurs eller ett annat ansvar. (Tänk på att vissa saker är billigare för arbetsgivaren, än just lön).
Argumentet ”vi ser över det här vid nästa lönerevision” används ofta för att skjuta fram en högre lön och alltså som argument för en lägre lön just nu. I praktiken är det dock nästan alltid så att löneförändringarna under en pågående anställning är mindre. Så för att vara konkret: Beskedet att lönen kommer att ses över nästa år, eller i samband med att provanställningen går över i fast anställning, eller vid nästa lönerevision, är inte ett löfte om en högre lön. Däremot är det en öppning för att ha en förnyad diskussion, vilket då ofta leder till en höjning men kanske inte tar dig hela vägen. Pratar ni om framtida lön och du vill att det ska vara mer än en framtida diskussion så behöver ni komma överens om det i konkreta termer och skriva in det i anställningsavtalet: ”Efter provanställningen blir lönen x. När jag uppnått mål y så blir lönen z.”
Det lite kaxiga svaret på den frågan är förstås “Jag är inte någon annan”. I praktiken behöver du nog uttrycka dig lite annorlunda, men poängen är ändå den. Om du har bedömt var du tycker lönen ska ligga och arbetsgivaren inte har andra medarbetare på den nivån, så är det möjligen ett konstaterande om hur det är nu, men knappast en sanning om att det alltid kommer vara så. Utmana arbetsgivaren här, genom att återigen föra fram hur du ser på rollen, ansvaret och vad du själv kan tillföra. Du kan till exempel säga “Jag vet inte vad alla andra tjänar, men jag utgår från den här tjänsten som jag förstått den och från de uppgifter jag hittat om liknande tjänster…”.