Kanske är det först när du söker jobb och förväntas berätta om dina förmågor, erfarenheter och kunskaper som du börjar reflektera över vad du har för drivkrafter. Drivkrafter är sådant som sporrar och motiverar oss och får oss att lättare gå i en bestämd riktning och nå våra mål. En drivkraft säger en hel del om din personlighet, till exempel vad du gillar att göra och i vilka miljöer och sammanhang du trivs.
Om du kan beskriva dina drivkrafter på ett tydligt och personligt sätt, gärna med exempel ur ditt liv, visar du vad du vill och kan erbjuda. Det är då du har den verkliga chansen att hitta rätt.
Fundera över nedanstående punkter. Skriv gärna ner alla tankar och idéer som dyker upp.
Nu har du fått flera tips för att identifiera dina drivkrafter. Hur kan du nu presentera dina drivkrafter i ett CV, personliga brev eller i din LinkedIn-profil..?
Nu har du fått flera tips för att identifiera dina drivkrafter. Antingen så nöjer du dig med att du har koll på dem och att det känns skönt. Men du kan också ta det ett steg till och presentera dem. Oavsett om du söker jobb aktivt eller inte så är det bra att skriva om dina drivkrafter på din LinkedIn-profil - det gör din profil starkare och ökar dina chanser till att bygga nätverk och bli headhuntad för jobb som ligger i linje med just dina drivkrafter. Om du ska byta jobb så behöver du presentera dina drivkrafter i din jobbansökan.
Det är viktigt att du beskriver dina drivkrafter på ett tydligt sätt i presentationer gentemot arbets- eller uppdragsgivare, samarbetspartners, kunder med flera. Men glöm generella uttryck som exempelvis nyfiken, envis eller driftig (det blir lätt fyrkantigt och klyschigt). Det är vanligt att man slipar lite för mycket på presentationen av sig själv (på LinkedIn eller i en jobbansökan) och försöker vara så korrekt och professionell som möjligt - vilket leder till att det inte blir något personligt kvar alls och det känns dötrist och platt.
Nu har du verktyg för att kunna identifiera och beskriva dina drivkrafter. Känns det ändå svårt? Ta hjälp av en kompis som känner dig väl. Det är ofta lättare att se andras förmågor än sina egna. Du kan också fundera över hur du brukar beskriva det du gillar att göra för dina kompisar.
Du kan även träna på att observera drivkrafter i vardagliga situationer. Om du till exempel diskuterar en uppgift med en kollega, som plötsligt säger ”Okej, ska vi gå vidare?” medan du vill planera och strukturera allt först, har kollegan ett driv framåt medan du vill stanna upp och tänka färdigt.
Våga vara genuin och stå för den du är. Då blir du trovärdig och hittar rätt. Det blir en win-win-situation.