Byter du jobb för ofta?
Att säga ja till en fast anställning, ett längre projekt eller bestämma sig för att hålla fast vid den inslagna vägen är något som många upplever som skrämmande. Resultatet blir att din egna utveckling i jobblivet står stilla. Det finns dock sätt att komma över rädslan.
Du dejtar någon som du verkligen börjar gilla, men när hen säger ”jag är kär i dig” får du panik och börjar dejta någon annan istället. Trots att det kanske var rätt person du hade träffat. Eller så fortsätter du att dejta nya personer hela tiden, istället för att ta dig tid att lära känna någon lite mer ordentligt, eftersom du tänker att den perfekta partnern finns någonstans där ute.
Likadant agerar många i arbetslivet och hoppar ständigt mellan olika arbetsuppgifter eller uppdrag. Du märker det inte med en gång, men efter några år börjar känslan av vilsenhet komma krypande, känslan av att du inte har kommit någon vart.
Visst är det positivt att byta jobb, och att göra det ganska ofta till och med. Men om man aldrig satsar på något under en längre period och tar sig över de trösklar som uppstår på vägen hamnar man lätt i juniorfällan. De flesta vill så småningom få mer seniora roller, men med alltför splittrad eller ytlig kompetens blir det svårt, liksom det blir svårt att höja sin lön i och med att man aldrig kommer över tröskeln till att bli mer senior och erfaren.
Orsaker till rädslan att stanna kvar
Det finns flera skäl till att många känner en rädsla för att binda upp sig för en längre tid, till en arbetsgivare eller en viss typ av uppdrag och arbetsuppgifter. Men det går att bryta det negativa tankemönstret.
- Många valmöjligheter. Vi ställs inför fler och fler alternativ, fler och bättre möjligheter. Men med det kommer också ångesten inför våra egna beslut. Vi vet hur bra allt skulle kunna vara – och det gör samtidigt att insatsen blir så mycket högre. Det här leder också till att vi många gånger har en alltför idealiserad bild av hur jobbet skulle kunna vara. Men liksom du aldrig kommer att träffa den perfekta partnern kommer du aldrig att hitta det perfekta jobbet. I den här situationen är det många som börjar leta fel på varje ny arbetsplats eller vid varje nytt uppdrag, för att lägga det till sin kravlista inför framtida arbetssök. Men istället för att leta fel måste du börja leta rätt, och inse att du inte kommer att få det perfekta jobbet serverat. Det (näst intill) perfekta jobbet eller den perfekta arbetssituationen är istället något man själv är med och skapar tillsammans med andra, över tid.
- Förlorad självständighet. Många som är på väg att engagera sig i ett jobb eller bestämma sig för en viss inriktning upplever att de är på väg att förlora sin självständighet, ge upp sin frihet. Men det går att vända på perspektivet: att satsa på något full ut och bygga upp något skapar samtidigt en stabil plattform att stå på, så att du i ett längre perspektiv verkligen kan bli självständig.
- Rädsla för krav. Ibland kan man känna oro för vad ett verkligt engagemang innebär, en rädsla för de ansträngningar som krävs för att man ska lära sig något nytt och utvecklas inom sitt kompetensområde. På samma sätt som det är lätt att börjar dejta någon ny person när den allra första förälskelsefasen är över, kan det vara lockande att byta fokusområde på jobbet när det inte går lika bra som man hade hoppats eller förväntat sig. Här gäller det istället att visa prov på uthållighet och inte sticka när man stöter på motgång.
- Fel slutsatser. När något på jobbet inte känns bra är det många som drar fel slutsatser. Du kanske har en dålig chef, men dömer istället ut hela branschen. Det som behövs är en stunds reflektion: Gå inte enbart på känsla utan lägg till ett visst mått av rationalitet. Vad är bra? Vad är mindre bra? Vad beror det på?
- Otålighet. På sociala medier ser vi fler och fler exempel på personer som ”lyckats”. Vi följer over night-succéerna, där personer kommer från ingenstans till att plötsligt ha 200 000 följare. Det föder otålighet hos många. Lösningen är helt enkelt att slå hål på myten: De här människorna har i själva verket slitit hårt och målmedvetet för att nå dit de kommit - men vi ser bara den senaste kvarten när allt föll på plats. De har gjort precis det som du också behöver göra: Strävat, varit fokuserade, visat prov på uthållighet, mött motstånd och kommit över det, ansträngt sig för att komma vidare.
Det handlar helt enkelt om att skapa bättre förutsättningar för dig själv och göra dig mer anställningsbar, något som på sikt ger dig en större tillfredsställelse på jobbet och en bättre ekonomi. Och glömt inte – att engagera sig på djupet i något yrkesmässigt behöver inte betyda att det är ett livsprojekt. Det går alltid att söka sig nya vägar.