Article

Kört fast? Så tar du kontroll över ditt jobbsökande

Låt inte stressen ta över

Genom att felsöka ditt eget jobbsökande blir du mer effektiv och ökar dina chanser att hamna på rätt plats. 

Upplever du att du kört fast i ditt jobbsökande, men kan inte sätta fingret på vad du gör för fel? Ju längre tiden går ökar stressen i takt med att självförtroendet sviktar. Det börjar kännas allt pinsammare att berätta för släkt och vänner att du fortfarande söker jobb. 

I det här stadiet är det lätt att börja söka allt fler jobb. Men det handlar om kvalitet och inte om kvantitet när du söker jobb. För att komma vidare måste du ta kontroll över situationen genom att felsöka ditt eget jobbsökande. 

Analysera

Om du har sökt 200 jobb och inte blivit kallad på mer än två intervjuer har du gjort något fel. Det kan absolut vara så att du i slutänden behöver söka några hundra jobb innan du får ett, men redan när du sökt 20 jobb utan att komma på intervju bör du fråga dig själv om du söker rätt sorts jobb. Kanske din kompetens och erfarenhet faktiskt inte matchar den profil som efterfrågas. Om du i stället kallats till flera intervjuer utan att du kommit vidare bör du fundera över om du behöver öva dig på själva intervjusituationen. Fundera också över vilket intryck det är du vill göra och om du gett en tydlig bild av vad du kan.

Fokusera

I stället för att desperat börja spotta ur dig ansökningar till höger och vänster bör du istället sätta dig ner och fundera över vad det verkligen är du vill göra och arbeta med. Tre parametrar är viktiga: Bransch, arbetsplats och roll inom organisationen. Gör sedan research kring de branscher och organisationer som känns relevanta för dig. Var inte heller rädd för att ta kontakt med människor via till exempel LinkedIn, Instagram och Facebook för att få råd och tips om det arbete du är intresserad av. De flesta människor hjälper gärna till. Underskatta inte det här förarbetet, det spelar stor roll.

Systematisera

Om du är alltför bred och kan tänka dig i princip vilket jobb som helst riskerar du att inte komma någon vart. Samma sak om du är alldeles för snäv: Om du till exempel bara kan tänka dig att jobba som utredare på utbildningsdepartementet med frågor om högskolans utveckling i en digital värld är risken att du förblir arbetslös överhängande. Någonstans mellan de här båda ytterligheterna bör du befinna dig.

Välj sedan fyra olika spår som du kan tänka dig utifrån parametrarna bransch, arbetsgivare och roll, ha gärna ett som är mer högprioriterat. Jobba med ett spår i taget under några veckor, sök ett jobb eller två. Verkar det fortfarande intressant? Fortsätt ytterligare några veckor, gå annars vidare till nästa spår och lägg till ett nytt.

För en statsvetare skulle några spår att söka utifrån kunna vara:

  1. Handläggare på en myndighet
  2. Sakkunnig i hållbarhetsfrågor i en organisation
  3. Jobba med kommunikation kring hållbarhetsfrågor i en kommun
  4. Arbeta med påverkansarbete i ett litet företag eller en ideell organisation, där man jobbar nära varandra och det är högt i tak – där själva organisationskulturen är det viktiga.

Felsök varje ansökan

Förutom att se över hela din jobbsökarprocess rent generellt bör du även felsöka varje enskild ansökan och intervjusituation och fråga dig själv varför du inte gick vidare i just den här processen.

  • Be alltid rekryteraren om input. Den kan vara värdefull om du tar den till dig på rätt sätt. Var dock beredd på att få standardsvar och ta det därför med en nypa salt. Om du får höra att du saknar tillräcklig erfarenhet är det viktigt att fundera över om du tycker att det stämmer – det kan kanske vara något annat som gör att jobbet inte blev ditt. Om du däremot får höra fem gånger på raken att du brister i erfarenhet bör du nog ta det till dig, men samtidigt fundera över vilket erfarenhet det handlar om. Och kanske du kan anpassa din kommunikation så att erfarenheten inte framstår som lika viktig och inte väger lika tungt.
  • Om du går på en intervju och tycker att den går bra men sedan inte går vidare, är det lätt att tänka att du måste bli bättre på intervjuer. Men kanske handlar det inte om det... Kanske du sökte fel jobb, eller kanske presenterade du dig på ett helt annat sätt än i din ansökan. Kanske både din ansökan och din intervju var bra – men gick inte ihop. Det är viktigt att bilden som du ger av dig själv i din ansökan bekräftas under intervjun.