Article

10 tips för att få lönen du vill ha i löneförhandlingen

Hur du lyckas

Det mest grundläggande för en lyckad löneförhandling är att tänka igenom sin önskade lönenivå och sina argument. Ofta snurrar det många tankar i huvudet inför löneförhandlingen: Hur kommer min chef reagera om mitt löneanspråk är för högt? Om det är för lågt, kommer det att förändra synen på mitt engagemang och prestationsvilja? Vågar jag vara hård, eller ser de igenom mig?

Tio tips inför löneförhandlingen

  1. Var förberedd. Ta reda på vad dina kollegor tjänar (fråga dem, kolla med facket, eller ring Skatteverket och kolla upp det), vilka ansvarsområden de har och kanske även hur deras löneutveckling har sett ut. Stirra dig inte blind på det och kom ihåg att ni är olika personer med olika lönegrundande förutsättningar. Men det kan ge dig en indikation på var du borde ligga och någonting att utgå ifrån.
  2. Kolla upp vad liknande roller, eller tjänster med liknande ansvarsområden, har för snittlön. Om du är kvinna, så kolla på vad männen tjänar - det är den lön du ska utgå ifrån (inte den som visar att kvinnor är underbetalda i snitt). Tveka inte att jämföra med andra organisationer - men kom ihåg att jämföra organisationerna också; en marknadschef på en stor koncern tjänar förmodligen betydligt mer än vad en marknadschef på en självfinansierad startup gör. Om du utgår från jämförelser som inte är relevanta blir ditt argument inte så starkt, så se till att använda dig av relevanta jämförelser. 
  3. Diskutera med ditt fackförbund. De sitter på statistik och är vana att vägleda när det kommer till lönenivåer. 
  4. Använd rätt argument. Varför ska du ha en högre lön än du tidigare haft? Är företaget mer framgångsrikt tack vare dig? Har ni råd att ge dig högre lön nu? Har du fått ökat ansvar? Har du bidragit mer än förväntat? Använd inte argument som är privata; att du ska köpa ny lägenhet, att räntan gått upp eller att du är sugen på att köpa bil. 
  5. Försök förutse motargumenten. Även om chefen vill ge dig den lön du efterfrågar så kommer hen argumentera för att du inte ska ha den, med största sannolikhet. Vilka argument tror du då kommer användas emot dig? Att du tabbat dig i ett viktigt projekt? Att du inte uppnått de utvecklingsmål ni satt upp? Att du faktiskt fick gå en kostsam kurs för 6 månader sedan? Förutse dessa argument och förbered motargument för dem. 
  6. Träna i förväg. Om du har en lön kring 40 000 kr nu och nu har kommit fram till att din roll bör ligga på en lön på minst 50 000 kr, så ska du så klart också ha över 50 000 kr. Många har svårt att hålla masken när de ska säga vad de har för löneanspråk ifall de själva tycker lönen är hög. Träna därför i förväg: säg det högt för dig själv, eller till en vän: “Jag vill ha 53 000 kronor”. Försök vänja dig vid det, träna bort osäkra formuleringar: “jag har tänkt mig någonstans kring” eller “uppåt 53 000 kronor”.
  7. Lär dig parera jämförelser med kollegors lön - vad de tjänar har inget att göra med din prestation. I vissa organisationer har alla med liknande roller samma löner som standard. Det kan då vara svårt att argumentera för att du ska ha en annan lön än alla andra. Då är det viktigt att kunna parera den jämförelsen och påminna chefen om att du inte är alla andra. Det heter individuell lönesättning av anledning. Presterar du mer ska du också tjäna mer. OBS! Löneförhandla aldrig tillsammans med dina kollegor, särskilt inte om du är en av dem som presterar bäst. Den förhandlingen är inte starkare än eran svagaste länk (alltså den kollega som underpresterar, eller presterar minst bra). 
  8. Var inte för hård. Om du säger att du inte vill jobba kvar om du inte får den lön du tycker att du förtjänar, så måste du vara beredd att säga upp dig också – ifall du backar i ett sådant läge förlorar du i trovärdighet. Då är det bättre att inte vara så kategorisk till en början.
  9. Tänk i scenarier. Tänk efter innan vilka strategier du ska ha i olika lägen: “Om chefen kör tufft, då ska jag göra så här, om han eller hon är mjuk gör jag så här”. Ett generellt tips är att vara tuff om arbetsgivaren är tuff, och mjuk om han eller hon är mjuk. Då talar ni samma språk.
  10. Kom ihåg att det inte bara är pengarna. Om du inte får månadslönen dit du vill, så kom ihåg att det finns annat att ta upp till förhandling. Alltifrån semesterdagar, till ökad tjänstepension, arbetstid, betald utbildning eller förmåner som städning eller bil.

…och fällorna du bör undvika

Följer du de tio tipsen ovan så har du ett bra utgångsläge i din löneförhandling. Det finns också några vanliga fällor att komma ihåg, för att ytterligare stärka ditt läge. Här är tre fällor:

  • Löften om framtida löner. Liten varning om du får höra att “vi ser över det här vid nästa lönerevision”. Det används ofta som argument för en lägre lön just nu, och för att förhala att behöva ta något beslut nu. Man hoppas helt enkelt att det lugnar dig och att man slipper öka utgifterna. Det kan ju vara så att man faktiskt inte har råd just nu, men få det i så fall i skrift “När vi omsätter x så ska du få x i lön”, eller “När vi har signat affären med x så får du x i lön”. Det kan förstås också finnas skäl till att frågan behöver tas upp senare - till exempel att lönen för en person behöver ses över i samband med andra personers lön. 
  • Fast och rörlig lön. Finns det en rörlig del i lönen så ska den totala lönen kunna bli högre än om du bara haft fast lön. 35 000 kr som säljare med fast lön bör vara till exempel vara 25 000 kr i grundlön och rörlig del som realistiskt sett kan vara minst 15-20 000 kr till (så att totalen blir 40-45 000 kr). Rörlig lön innebär en risk som du också ska premieras för.
  • Första budet. Vem som ska ge första budet i en löneförhandling är inte självklart, även om arbetsgivaren kan få det att verka så. Antingen genom att göra det själv, och lägga sig lågt, eller genom att utnyttja att du ser osäker ut och be dig föreslå någonting. Tänk ut en strategi innan förhandlingen, glöm inte att första budet ofta kan ge en fördel: det sätter en riktning för resten av samtalet.