Article

8 frågor att ställa till dig själv på semestern

Coacha dig själv på semestern

Under semester har man oftast mer tid till att rannsaka sig själv och får automatiskt ett annat perspektiv att se på sitt jobbliv än när man är mitt uppe i det.

Genom att gå igenom det gångna “läsåret” och ta ut riktningen inför höstens nystart har du bättre förutsättningar att så långt det är möjligt ta kontroll över din egen arbetssituation. Oddsen att du lyckas genomföra de förändringar du önskar blir dessutom betydligt större.

Vi har listat 8 frågor som vi tycker är bra att fundera lite extra på innan du kommer tillbaka från din semester.

1. Vad har känts mest givande det senaste året?

När kändes det bra? När upplevde du flow och försvann in i det du gjorde? Vad såg du mest fram emot att göra under året? När har det varit som mest spännande att dra igång en ny vecka? När vaknade du innan klockan ringde för att du vill ta tag i något?

2. Vad har jag åstadkommit som känns bäst?

Under året som gått, när kändes det som att det blev riktigt bra? När kändes att “där satt den!” eller när kände du att du äntligen nådde fram till något? Vilka tillfällen firade du? Vilka borde du ha firat mer?

3. Vad har jag lagt tid på?

Börja lista saker. Projekt, arbetsuppgifter, konflikter med människor, kreativitet, planering, den där stora omorganisationen vi gjorde, vad som helst. Sen kan du ta det vidare genom att rita upp ett tårtdiagram på de rena arbetsmoment du hållit på med. Prova rita upp fyra fem tårtbitar: Vad har du lagt din tid på och hur stor del av din tid har det tagit?

4. Vad har jag lagt för lite tid på?

Gå tillbaka till ditt tårtdiagram från fråga 3: Vilka tårtbitar saknas, vilka tårtbitar vill du lägga till? Vilka delar i din roll borde du ha ägnat mer tid åt? Vilka projekt eller delmål hade du velat jobba mer med? Är det något du inte gjort alls, men borde har lagt energi på?

5. Vilka energitjuvar har jag haft?

Har du haft en tung vår (som många av oss har haft av uppenbara “Corona-skäl”) så kan den här frågan bli jobbig. Men den är viktig ändå. Vad har tagit din energi under året som gått? Personer som ätit energi? Ångestmoment? Genom att se vad som tagit energi kan du börja agera för att minska på det.

6. Vad vill jag göra mer och mindre av?

Av alla de saker du gjort, vilka är det du vill ägna mer tid åt? Vad vill du skära ner på eller helt sluta göra? Gör en lista för dig själv.

7. Vilket sammanhang vill jag ha mer av?

Om du ser tillbaka på när det var som bäst under året – hur var det då? Vill du har mer tid för dig själv eller mer tid med andra? Vilken typ av personer vill du jobba mer med? Vill du oftare jobba med deadline för att du är som bäst då? Eller vill du minska på tidskraven och få mer utrymme att styra själv? Om det är viktigt för dig att vara kreativ, när är du som mest kreativ? Vill du ha mer musik omkring dig? Tystnad?

8. Hur vill jag uppdatera mig själv?

Vi har sparat den allra svåraste frågan till sist. Hur vill du själv förändras? Det är svårt, samtidigt är det nästan alltid det allt annat hänger på.

Att ge sig tid att blicka tillbaka kan vara lättare sagt än gjort. Men genom att svara på några av de här frågorna så kommer du upptäcka att du har åstadkommit otroligt mycket och samtidigt hjälper det dig att sätta en riktning för hösten och framtiden.