Article

Beskriv dina personliga egenskaper

Skilj på egenskaper och färdigheter

Utbildning, arbetslivserfarenhet och formella kompetenser i all ära – glöm inte bort dina personliga egenskaper när du söker jobb. Det är de som talar om vad du är för person och som berättar hur du fungerar i olika sammanhang. Det kan också vara de personliga egenskaperna som gör att din ansökan utmärker sig.

Innan du börjar lista dina goda egenskaper bör du sätta dig ner och fundera över vad en egenskap egentligen är. Det är lätt att blanda ihop dem med färdigheter, det vill säga sådant som du är bra på.

Har du fallenhet för att räkna och hantera statistik? Det är färdigheter som kanske kan komma till användning, men det är inga egenskaper. Däremot kan de indikera att du är logiskt lagd – ett exempel på en egenskap.

Att vara en sådan som alltid levererar i tid är inte heller någon egenskap, däremot är det kanske ett tecken på att du är en ansvarstagande person. Det finns ett säkert knep att ta till om man vill vara säker på att ha tänkt rätt. Sätt helt enkelt in det du tror är en egenskap i en enkel mening. “Jag är logiskt lagd” låter ju helt naturligt medan “Jag är räkna” blir väldigt konstigt.

Tycker du att det här med personliga egenskaper känns svårt? Pröva att byta ut ordet ”egenskaper” mot ”styrkor”. För en del är det ett ord som är lättare att ta till sig.

Hitta rätt egenskaper

Att göra en lista över egenskaperna som definierar dig som person är kanske inte alltid så enkelt. Börja med att fundera över vad du tycker är roligt, vad du gillar. Var inte heller rädd för att vända på perspektivet – vad gillar du inte? Du kanske blir irriterad över att saker enligt din mening går för långsamt, då skulle du kunna beskriva dig själv som ivrig. Många upplever att den här omvägen är enklare att gå, helt enkelt för att man ofta har närmare till sina negativa känslor. Fundera också på vad andra brukar säga om dig. Utgå inte bara ifrån det senaste utvecklingssamtalet med chefen, även om det också kan vara värt att ha i åtanke.

Var inte heller rädd för att fråga vänner och familjemedlemmar om hur de uppfattar dig. Din egen och andras bild av dig stämmer inte alltid överens. Kanske kan du till och med fråga ditt ex! Ett eventuellt negativt svar kan rymma en positiv motpol. Ta till dig svaren du får, men lita inte bara på vad andra säger. Det här är något som du själv måste kunna stå för. Det gäller att hitta kärnan som verkligen är du.

Ytterligare en väg att gå kan vara att göra ett personlighetstest, sådana finns det många en googling bort.

Att välja rätt egenskaper – vara relevant

Nu har du förhoppningsvis fått fram en lista med goda egenskaper som stämmer väl överens med den du är. Vilka ska du välja ut till din ansökan?

  • Egenskaperna ska vara relevanta för dig. Du vill ju komma till en arbetsplats som faktiskt passar dig, du söker en plats där du kan komma till din rätt. Om du bara repeterar vad arbetsgivaren tar upp i platsannonsen gör du dig själv en otjänst. Förutom att det inte blir trovärdigt är risken stor att du inte heller kommer att trivas på ditt nya jobb, om du skulle få det. Tänk dig istället in i yrkesrollen som det gäller. Vilka egenskaper är till exempel relevanta för en projektledare, tycker du?
  • Gör research om företaget. Kanske står det inför en stark tillväxt eller någon annan stor förändring? Vad innebär det i så fall för dem som jobbar där? Vilka (av dina) egenskaper kan krävas för att fungera i det nya sammanhanget? Läs mer om hur du gör ett "researchsamtal" här
  • Jämför platsannonsen du fastnat för med andra, för liknande tjänster. Vad återkommer i annonserna och vad är unikt för just den här arbetsgivaren? Läs mer om hur du tolkar en platsannons här
  • Prata med människor som arbetat på företaget. Dra dig inte heller för att ringa arbetsgivaren (ett så kallat "researchsamtal"). Visa dig nyfiken, försök ta reda på vad som verkligen är viktigt, men glöm inte att det inte är via telefon du ska söka jobbet. Din ansökan skriver du ju först sedan du fått fram alla uppgifter du behöver.
  • Viktigt att tänka på är också hur många egenskaper du ska ta med i din ansökan. Säger du inget personligt om dig själv säger det så klart ingenting om dig. Säger du hur mycket som helst om dig själv säger inte heller det någonting. Välj därför ut tre – fyra egenskaper som står i centrum, som du ger utrymme i din ansökan.

Beskriv dina egenskaper

Så är det dags för nästa steg. När du väl ringat in egenskaperna du vill ta med ska du hitta de rätta orden för att beskriva dem. Här är det viktigt att släppa lite på garden. Försök inte att hitta de fina och tjusiga formuleringarna, upprepa inte heller orden i platsannonsen eller ord som du hört ska vara viktiga för arbetsgivaren. Utgå hellre från talspråk. Ofta är det de mer opolerade formuleringarna som fungerar bäst, som ger känsla av autenticitet, av äkthet. Därför ska man också försöka undvika klyschor och standardformuleringar. Med det sagt finns det som alltid undantag – det kan finnas sammanhang där klyschorna faktiskt är de som passar bäst. Det handlar helt enkelt om sammanhanget och tonen i din text.

Leta också synonymer och fundera över vad orden verkligen betyder. Vid första anblicken kan till exempel ”driven” och ”nyfiken ” kännas som snarlika begrepp, men det är egentligen två helt skilda saker. Välj sedan ut några synonymer som återkommer i din text. En egenskap genomsyrar ju dig som person, då ska den också genomsyra hela ansökan.

Gå också djupare i din beskrivning. Nöj dig inte med att beskriva dina egenskaper genom några väl valda adjektiv utan hitta även andra sätt. Berätta en kort story eller ge exempel: Hur insåg du att du var så här? Är det här en egenskap som du har tränat upp eller har den alltid funnits där? Vilka resultat har du åstadkommit tack vare den här egenskapen?

Var konsekvent

Dina personliga egenskaper har självklart sin givna plats i det personliga brev som du bifogar din ansökan, men det finns andra ställen där de också bör få utrymme.

I ditt CV, till exempel. Ett CV handlar om så mycket mer än om att bara sammanfatta din historik, se därför gärna till att få med någon av dina personliga egenskaper även här. Se bara till att den styrkan även framgår i resten av ditt CV, så att det blir trovärdigt och konsekvent.

Det finns också andra forum där du presenterar dig själv. Fundera över hur du beskriver dig själv på LinkedIn. Och hur brukar du presentera dig när du träffar andra? Vad säger du när du är på anställningsintervju?

Ett nödvändigt ont – som ger resultat

Tycker du att det känns jobbigt att framhäva dina goda egenskaper? Då är du absolut inte ensam. Många upplever det som skrytsamt och ganska obehagligt. Men du slipper helt enkelt inte undan.

Glöm inte att de flesta sökande till jobbet du drömmer om kommer att ha i princip samma erfarenhet och/eller utbildning som du. För att väcka uppmärksamhet och gå vidare i rekryteringsprocessen behöver du sticka ut. Och kanske är det just någon av dina personliga egenskaper som blir ditt trumfkort.

Dessutom är det genom att ha koll på vem du är som person som du kan hitta ett jobb som verkligen känns rätt.