Article

Därför ska du inte lyssna på dina vänners råd om jobbliv

Lyssna inte på din vänner

Jobbliv är ett ämne som de allra flesta har en åsikt om och som många också anser sig vara bra på. Och du har säkert vänner som gärna hjälper till när du vill bolla något som har med ditt jobbliv att göra. De kan kanske till och med engagera sig ganska mycket för din skull och är superhjälpsamma.

Men det finns en hake. Dina vänner har säkert jättebra koll på vissa delar, men kommer ändå med största sannolikhet ge dig ineffektiva råd som inte har med dig att göra. Det är ett slöseri med tid för er båda att du ska följa råd från någon som är bra på att tycka saker, men som faktiskt är ute och cyklar till största del.

Man skulle kunna dela in hjälpsamma vänner i tre kategorier. Och vi ska förklara varför alla tre är dåliga att vända sig till när det kommer till jobbliv:

1. Vännen som nyss bytt jobb

Först har vi vännen som nyss bytt jobb eller som verkar trivas himla bra på sitt jobb. Eftersom den här vännen lyckades med det så kanske du tänker att hen har koll. Och om du bara gör samma sak så kommer du få samma utfall. Men det stämmer inte alls! Vad som funkar för en person har ingenting med dig att göra – men jättekul för din kompis att det gick bra! Ni har varken samma preferenser, erfarenheter eller kontaktnät. Det är bara naivt att tro att man blir expert av att ha lyckats med något en gång.

2. De som känner dig väldigt väl

Sen har vi personen eller personerna som känner dig väldigt väl. Till exempel din sambo, bästis eller en familjemedlem. De är ofta extra hjälpsamma eftersom de tycker så väldigt mycket om dig, och kan engagera sig på ett jättefint sätt. Det känns kanske också tryggt att det är någon som känner dig så himla väl som kan bolla med dig. Men om den här personen inte är expert på området eller har satt sig och läst på om forskning kring utveckling i jobblivet, så spelar det ingen som helst roll hur gärna den här personen vill hjälpa dig. Det kommer inte bli bra.

3. Rekryteraren

Sen har vi den sista: Rekryteraren, eller kompisen som har jobbat mycket med att anställa personal. Den personen kommer ge dig massa superbra tips och råd. Problemet är bara att de är helt värdelösa om du inte ska söka ett jobb där den personen sköter rekryteringen, eller vill utvecklas inom exakt det område som den personen har stenkoll på. Hen kommer säkert inte hålla med oss, men tittar man på vad en person tycker så är det precis det man får – alltså vad den personen tycker. Oftast helt irrelevant. Du kommer också bli förvirrad om du frågar två personer inom den här kategorin – för de kommer förmodligen ge dig helt olika och motsägelsefulla råd.

Prata istället med någon som är expert inom jobbliv. Du kan till exempel använda dig av oss, en rådgivare hos ditt fackförbund, eller någon annan som faktiskt vet vad den pratar om.

Sen kanske det är så att du vill klara dig själv också. Det går såklart jättebra, det finns massa information på nätet och du kan googla dig till det mesta. Men det kommer ta jättemycket tid och det är svårt att veta vilka tips som är bra och vilka som är rena gissningar. Men det går!

På samma sätt som att det går att kämpa på gymmet utan en PT som vet vilken träning som är mest effektiv för dig, eller klippa sitt eget hår, eller googla på vilken sjukdom dina symptom kan vara. Men det är ju lite smartare att göra något vettigare med din tid än att vara envis och göra allt själv. Eller hur?

Vi på Go Monday tycker att du ska ta ditt jobbliv på allvar och ta hjälp av någon som faktiskt vet vad de pratar om. Jobbet är en tredjedel av livet. Och hur du mår på jobbet påverkar hur du mår privat.