För att skriva ett starkt och bra CV behöver presentera dina tidigare erfarenheter som är relevanta i förhållande till det jobb du söker idag. Baserat på vad du har gjort bedömer rekryteraren vad du kan bidra med i framtiden. När man läst ditt CV ska det vara självklart inte bara att du har kompetensen för jobbet, utan också varför du söker det här jobbet, även om det också förtydligas med hjälp av personliga brevet.
Vissa rekryterare kommer snabbt titta igenom ditt CV för att få en överblick och ett första intryck av vem du är, och kanske senare återkomma till det för att läsa igenom det mer noggrant. Andra kommer läsa igenom det grundligt från början och kanske inte ens läser ditt personliga brev om inte ditt CV fångar intresse. Vad som är säkert är att du i 99,9% av fallen har begränsad tid och fokus från rekryteraren och därför inte har råd att förlora den uppmärksamhet du får.
Professionella rekryterare har i de allra flesta fall en checklista på krav och önskemål som hen letar efter och sorterar ansökningarna efter. Det kan handlar om en viss utbildning, ett visst antal års erfarenhet inom ett område, vissa metoder eller tekniker man ska behärska eller specifika situationer man varit med om. Sådant brukar oftast stå i annonsen och det gäller därför att du har koll på annonsen när du skriver sitt CV.
Utöver de mer formella kraven, vill rekryterare också få en djupare bild av dig, vart du är på väg, var du står nu och varför du vill ha jobbet . Här räcker det inte med att du skriver att du vill ha jobbet. Du behöver ge en djupare bild av varför just det här jobbet här är rätt val för dig. Det är ett av skälen till att “den röda tråden” är så viktig. Du behöver ge en sammanhängande bild av din historik, som leder hela vägen till idag och det jobb du just nu söker.
Det här är den vanligaste typen av CV. Här listar man de erfarenheter man har i (omvänd kronologisk) tidsordning sorterat på arbetslivserfarenheter, utbildning, ideella engagemang etc. Den passar bäst för de allra flesta och brukar vara den som man börjar skriva sitt CV efter.
I den här typen av CV så listar man de erfarenheter man har efter olika kategorier. Om man har erfarenheter som skiljer sig från varandra som gör det svårt för en rekryterare att förstå och se den röda tråden så kan en funktionellt CV hjälpa till att visa upp sina erfarenheter ur en annan synvinkel. Du kan till exempel ha arbetat som butikschef vid några olika tillfällen i ditt jobbliv, och däremellan ha jobbat som konsult inom dagligvaruhandeln. Då kan det vara klokt att sortera upp butikschefsjobben och konsultjobben var för sig, för att förtydliga de olika grenarna i karriären.
Det är viktigare att sticka ut för innehållet än för formen. Om du inte söker ett jobb där det är viktigt att du har en grafisk talang eller förmåga så kan det vara klokt att inte krångla till det genom att försöka sticka ut med en annorlunda layout. Det enkla är allra oftast det snyggaste.