Guide | 4 Steps

Få jobb med LinkedIn

Håll dig levande på LinkedIn
Part 4

Håll dig levande på LinkedIn

När du nu skapat en bra profil och har en grund för ett bra nätverk så kommer du upptäcka hur användbart LinkedIn är i vardagen. Ju mer du använder det som ett vardagsverktyg, desto mer kommer du upptäcka nyttan med det. Det behöver inte handla om att lägga så mycket tid, utan mer om att se det som ett verktyg som underlättar i olika situationer. Självklart är det också viktigt att hålla sin profil uppdaterad och att vara aktiv med jämna mellanrum, så att dina kontakter och besökare får intrycket av att den information som syns om dig är aktuell.

 • Innan du träffar en ny kollega eller affärspartner, kolla upp dem på LinkedIn. Du får en bättre bild och är bättre förberedd. Kanske har ni gemensamma kontakter eller delar tidigare erfarenheter eller ambitioner. Kanske ser du en möjlighet till samarbete som du annars inte hade tänkt på.
 • Skicka en kontaktförfrågan på LinkedIn till personer som du just träffat (i alla fall om du ser en anledning att träffa dem igen). En förfrågan som skickas direkt efter ett möte brukar nästan alltid accepteras och det kan kännas mer naturligt att skicka den då än att återkomma senare. Har ni just träffats behöver du dessutom inte anpassa kontaktinbjudan utan kan använda standardtexten.
 • Uppdatera din profil när du har en ny erfarenhet att lägga till. Till exempel när du byter arbete, har avslutat en utbildning eller gått en kurs.
 • Tänk även på att du kontinuerligt kan uppdatera beskrivningarna av dina nuvarande erfarenheter, till exempel när du kommit längre i din utbildning, fått nya ansvarsområden på arbetet eller avslutat ett projekt. Ta för vana att besöka din profil då och då – och alltid efter att du avslutar projekt eller det sker förändringar i din roll.
 • Be om en rekommendation efter projekt, anställningar och utbildningar. Många ställer upp och lämnar rekommendationer när man ber dem. Som med allt annat är relevans nyckeln: ju närmre inpå ett projekt eller en anställning du frågar, desto lättare blir det för den andra att svara.
 • Lägg till din länk till LinkedIn i din mejl-signatur och kanske även på dina visitkort. Det förenklar för andra att ta kontakt med dig och visar att du är öppen för att bygga vidare relationer.
 • Sök gärna upp personer som har den kompetens som du behöver. Ta för vana att först kolla på LinkedIn när du söker någon som kan hjälpa dig, personal, eller medlemmar till ett projekt.
 • Ladda ner LinkedIn’s app på telefonen. Då kan du enkelt lägga till nya kontakter, kommentera poster och besöka intressanta profiler, utan att det behöver ta extra tid framför en dator.

Det finns många sätt att hitta ett jobb genom LinkedIn. Oavsett hur du väljer att söka ett arbete eller inte så är det allra viktigaste din närvaro i sig; att du finns där, har en stark och uppdaterad profil, besvarar förfrågningar och meddelanden och är aktiv. Det finns även några specifika saker att ta upp…

Här är de viktigaste sätten att hitta jobb på LinkedIn:

 • LinkedIn ger automatiskt tips på jobb som kan passa dig. Du hittar jobbtips framförallt under “Jobb som kanske intresserar dig” under “Jobb” i huvudmenyn. Du kan också gå till alternativet “Jobb” i den övre menyn. Här kan du både söka via nyckelord och via olika kategorier.
 • Ett annat tips är att följa företag och företagsledare som intresserar dig. Företagen kan annonsera lediga tjänster och ge ledtrådar om att nya tjänster kommer att tillsättas. Läs mellan raderna och se om företaget står inför en expansion, öppning av nytt kontor eller ska ta en ny riktning där det låter som att ny personal kan behövas.
 • Våga också söka kontakt med rekryterare och företag som intresserar dig. Tänk på det vi tog upp tidigare gällande att vara relevant och riktad. Kontakta de företag som passar dig och din profil och försök att vara så relevant som möjligt i kontakten du tar.
 • Det finns även en hel del grupper som syftar till att tipsa om jobb inom ett visst område. Om du är ute efter ett nytt jobb är det bra att gå med i några av dessa grupper och regelbundet titta på de tips som läggs upp. Tänk dock på att det kan vara klokt att dölja dessa grupper för dina kontakter, då det kan se “desperat” ut om du är med i allt för många. Du vill till exempel hellre visa upp grupper som handlar om det du jobbar med, än grupper som primärt handlar om nätverkande eller jobbsök. För att dölja en grupp går du till din profil och letar reda på grupper. Under namnet på varje grupp finns en länk till inställningar där du kan välja att dölja gruppen.

Viktigt att tänka på generellt är att ditt kontaktnät inte enbart är de personer som du känner, utan de personer som de personerna i sin tur känner. När man säger att man fått jobb genom kontakter så är det bara sällan som de personer du har kontakt med gett dig ett jobb. Det som det allt som oftast handlar om är att de du känner har pratat med någon annan. Därför är det fel att tänka att man “inte har några kontakter” bara för att man inte känner en chef eller företagsledare.

Vi har flera gånger tagit upp vikten av att vara relevant på LinkedIn. När du söker jobb blir detta extra viktigt så att ditt kontaktnät kan berätta om dig, eftersom du vill att de ska rekommendera dig vidare. Du behöver alltså vara så tydlig att någon annan kan berätta om dig. Fråga en kontakt: Hur skulle du beskriva vad jag gör? Kan personen inte svara så har du jobb kvar att göra för att öka din tydlighet.

Det gäller att hålla sig aktiv och underhålla sina kontakter för att inte bli bortglömd. Ett bra knep är att återkomma till dem regelbundet. Du kan till exempel gå igenom din kontaktlista då och då. Hör av dig för att stämma av läget, boka upp en lunch eller ett möte. Hur ofta du vill göra detta beror självklart på dig och vad du anser är lämpligt, men se till att våga höra av dig. Det är ju det som LinkedIn är till för.

Flödet på startsidan

På LinkedIn’s förstasida kan du se flödet med uppdateringar och poster från dina kontakter och de företag och organisationer som du följer. Ta del av den information som postas här och kommentera gärna.

 • Här kan du även se om någon av dina kontakter har uppdaterat sin profil eller firar en årsdag på jobbet. Gratulera gärna kontakten!
 • Genom att ta del av artiklar, länkar och andra uppdateringar som postas så håller du dig uppdaterad om vad som händer i din omgivning och i din bransch.
 • Om du kommenterar/gillar händelserna i flödet så påminner du om att du finns – du blir synlig både för dina kontakter och för personer utanför ditt närmaste nätverk. Ofta klickar personer på dig för att se vem du är och kan i vissa fall skicka en förfrågan om kontakt eller höra av sig via meddelanden.
 • Ställ frågor i flödet – både för att få hjälp och för att visa upp dig.
 • Posta uppdateringar då och då så förblir du i folks medvetande. Olika ämnen att prova med: Branschnyheter, trender, fakta, funderingar, utmaningar som du eller det företag du jobbar på står inför, när du söker hjälp eller kontakter inom något område.

Upptäck nya personer

Om du tycker att en person verkar intressant, eller om personen på något sätt väcker din nyfikenhet, så var inte rädd för att ta kontakt. Det finns flera sätt att upptäcka nya intressanta människor:

 • Titta på de personer som besökt din profil. En del av de personer som besökt dig kommer du inte kunna se om du inte är Premium-medlem, men du kommer kunna se många.
 • När du besöker en profil så kan du i högerkanten, under rubriken “Andra har även besökt”, se vilka andra personer som andra besökare också har besökt (hängde du med?). Förmodligen så liknar de personerna den person som du vid tillfället kikar på.
 • Titta på de personer som engagerar sig i samma saker som du i flödet. Se vilka som verkar tänka lika och gillar samma saker, eller som är helt annorlunda och kanske ändå väcker din nyfikenhet.
 • Kolla upp profiler för personer som är med i samma grupper som du.
 • Titta på de kontakter som dina kontakter har.

Integritets- och sekretessinställningar

Anledningen till att du finns på LinkedIn är ju för att synas och vara tillgänglig. Allt arbete som du hittills gjort handlar om att synas så mycket som möjligt. Därför är det ju så klart viktigt att du har rätt inställningar för din profil, så att ingenting är dolt för de personer som är nyfikna på dig. Rekommendationen till dig är därför att öppna hela din profil och göra den så publik som möjligt.

En annan inställning som är bra att känna till är om ditt nätverk ska kunna se att du gjort en uppdatering av din profil. Normalt sett kan dina kontakter se i flödet när du gör en justering på din profil. På så sätt kan man ta del av förändringar i varandras jobbliv och det blir lättare att följa utvecklingen. Vi rekommenderar att du har de här notifieringarna påslagna, men om du inte känner sig bekväm med det så kan du stänga av funktionen. Gå då in på din egna profil och tryck på edit (den lilla pennan). I samband med att du gör en ändring kan du sedan välja om du vill meddela ditt nätverk om ändringen eller inte.

Aviseringar

LinkedIn skickar ut aviseringar via mejl för olika händelser i nätverket. Det kan vara en person som vill lägga till dig i sitt nätverk, vilka personer som bytt jobb nyligen, eller nya diskussionsämnen i de grupper du är med i. Det kan lätt bli rätt mycket. För att styra vad du får för aviseringar går du till Kontoinställningar -> Sekretess och inställningar -> Kommunikation. Aviseringar för nya kontaktförfrågningar och för direktmeddelanden bör alltid vara på. I övrigt kan du stänga av mycket.

Step 4 / 4
I'm finished