Det är förstås inte bara lönekravet i sig som är viktigt. Minst lika viktigt är hur du skall lägga upp din förhandling och hur du skall motivera det du begär.
Bygg upp dina argument på en kombination av vad du personligen tillför och hur löneläget på arbetsmarknaden ser ut. Enligt vår erfarenhet bygger en stark argumentation om lön på fyra faktorer: Fokusera på prestation, Förstärk din position, Visa att du har koll, Hänvisa till arbetsgivarens presentation av jobbet.
Om du bygger upp din argumentation med den utgångspunkten så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att få igenom dina krav. Skriv gärna ner några formuleringar för vart och ett av de här områdena. Du kanske inte använder exakt dem när du sitter i förhandlingen, men att ha skrivit ner dem innan ökar din trygghet när du väl är på plats. Det är lättare att improvisera när man är lite förberedd.
En del saker har tendens att sänka dig, snarare än stärka dig i din förhandling. Det här är saker man kanske inte tänker på, men som i många fall ändå dyker upp i en förhandling, ibland lite i stridens hetta. Här är några av de vanligaste fällorna.
Vi är ofta ovana att prata om oss själva i konkreta termer av prestation, resultat och värde. Det här skiljer sig mellan olika kulturer. I USA är man mer van vid det än i Europa. Inom finansvärlden är man mer van vid det än inom offentlig sektor. Som chef är man mer van vid det än som medarbetare. Och inom försäljning är man mer van vid det än inom systemutveckling. Så hur du upplever det beror på din bakgrund och vilka sammanhang du har tidigare erfarenhet av. Men oavsett sammanhang, så bör du träna på dina argument och på din lönenivå för att känna dig trygg och framstå som säker.
Om du har en lön kring 30.000 kr nu och söker ett jobb där lönenivån för andra ligger på över 40.000 kr, så ska du så klart också ha över 40.000 kr. Många har svårt att hålla masken när de ska säga vad de har för löneanspråk ifall de själva tycker att lönen känns väldigt hög. Hoppet från 30 till 40 är högt och det är inte konstigt att det kan kännas lite obekvämt när du tänker på det. För många av oss finns det djupt inom oss en liten röst som ifrågasätter… “Kan jag verkligen begära 40? Vad inbillar jag mig egentligen?” Även om du vet att du begär rätt lön, rent rationellt, så kan den där rösten ändå finnas där. Och även om du tycker att du har den under kontroll, så syns det snabbt i ditt kroppsspråk och ditt tonläge att du är lite osäker.
Träna därför alltid i förväg: säg det högt för dig själv, eller till en vän: ”Jag vill ha 43 000 kronor”. Hur löjligt det än låter, så fungerar faktiskt. Under förutsättning att du säger det högt. Försök vänja dig vid ditt eget löneanspråk. Träna bort osäkra formuleringar: ”jag har tänkt mig någonstans kring” eller ”uppåt 43.000 kr”. Du ska med självförtroende kunna säga “Jag vill ha 43.000 kr” (eller ange ett spann, mer om det längre ner).