Article

Hur väljer jag min egen väg?

Konsten att välja rätt

Även om du trivs där du är, vill du säkert utvecklas vidare. Kanske har du pratat med din chef eller med kollegor om det någon gång. Kanske finns det till och med en möjlighet att skapa en utvecklingsplan av något slag tillsammans med din chef.

Men hur väljer du egentligen rätt väg att gå? Chefsvägen kanske lockar, men är det rätt för dig? Eller att specialisera dig mer, är det verkligen vad du vill? På sikt byta avdelning, är det så klokt i slutändan? 

”Vad vill du bli när du blir stor?”

Den frågan fick du redan som väldigt liten. De vuxna log när du berättade att du ville bli brandman, tävlingsryttare eller rockstjärna. Men bara några år senare ansågs de drömmarna inte längre lika okej. ”Du vet väl att väldigt få lyckas?” fick du kanske höra.

Det finns förväntningar och förutfattade meningar hos många i din omgivning – föräldrar, vänner, lärare, arbetsgivare – och det är något som såklart påverkar dig. Men glöm inte att det trots allt är du som ska leva med de val du gör.

Inte minst där du befinner dig idag finns förväntningar och uppfattningar om dig. Och organisationen har sitt synsätt på hur man utvecklas internt. En del premierar chefsvägen, andra vill hellre se utveckling på andra plan.

Det finns mycket att tänka på när du försöker komma fram till hur du vill utvecklas vidare. Men grundläggande är alltid att komma ihåg att det är dina val. För att hitta rätt behöver du kunna se vilka förväntningar som finns - och ta ställning till om det är dit du vill eller om du vill gå en annan väg.

Undvik smarta val

Många utgår från vad kollegor gör, vad chefen föreslår, eller vad organisation skriver i sin policy om utvecklingsmöjligheter… Fundera istället över vad du faktiskt tycker är intressant och stimulerande. ”Ett smart val” är inte alltid så smart i det långa loppet. Det faktiskt ganska korkat att jobba med något man tycker är tråkigt. 

Var medveten

Även om du ska utgå ifrån dina egna intressen bör du ändå se till att du åtminstone inte gör ett taktiskt dumt val. Står du nära att få din första chefstjänst kan det vara klokt att satsa på den. Helt enkelt för att det är svårt att få ett första chefsjobb. Så står du nära - passa på. Märker du att det inte var helt rätt kan du alltid byta riktning längre fram. Att släppa chefskapet är ju lättare än att få det första gången. 

Om ditt intresse är tillräckligt stort, en verklig passion, kan det vara rätt val att gå emot trenden. Om det du helst vill är att jobba brett, komma i kontakt med många olika områden och lära dig nya saker, så gör det. Även om organisationen inte kommer att uppmärksamma dig för det eller ge dig högre lön. 

Tänk på kontexten

Det här är något som många tyvärr missar. Det är viktigt att även tänka på i vilken kontext du vill jobba. Poängen är ju att arbetsuppgifterna och ansvaret inte är allt. Det kan handla om att du vill till en annan del av organisationen för att de jobbar på ett sätt som du trivs bättre med, för att de är mer kundnära, för att de jobbar mer i team, eller av någon annan anledning. 

Utmaningar du trivs med

Hitta ”the pain you enjoy having”. Alla yrken eller intressen innehåller moment av kamp och frustration. Förr eller senare kommer du upp till en nivå där det börjar ta emot och bli jobbigt. Men det finns ändå en hel del sådana utmaningar som känns tillfredsställande och stimulerande, inte minst när man tagit sig igenom dem.

Kanske hör du till dem som blir frustrerade när det uppstår tekniska problem, men som trots allt känner sig väldigt nöjd när du väl löst dem? Eller hör du till dem som enbart får ångest och inte känner sig ett dugg sporrade av att lösa dem? Vad du känner att du kan stå ut med är också något att ta i beaktande.

Gå enstaka kurser

Se vilka kurser som kan leda dig framåt inom organisationen men också kurser utanför. Sådana som du kan få genom din arbetsgivare - men också sådana du vill gå oavsett om de betalar eller inte och oavsett om det sker på arbetstid eller inte.

Organisationen kanske inte ser behovet av att utbilda dig vidare i en ny riktning - men när du väl har gjort det själv kan det ändå öppna helt nya vägar för dig internt. Att välja sin egen väg är just det: Att ta det i egna händer, inte bara följa organisationens "plan" eller vad chefen tycker.

Ta reda på vad du gillar

Men om man nu faktiskt inte har en aning om vad man egentligen är intresserad av, vad ska man då göra? Kanske du kan ta tjänstledigt och göra något annat ett tag, eller ta ett “sabbatsår” för att resa. Oavsett vilket kommer du att lära dig saker om dig själv och få erfarenheter som kommer att hjälpa dig vidare.

Tvinga också dig själv att bli mer nyfiken: Se dig omkring, lyft blicken när du går på stan, läs platsannonser. Vad sysslar just det här bolaget med? Hur kan det vara att jobba där?

Intressen är inte heller något som föds ur tomma intet, det är något man odlar och som växer fram. Ofta krävs det, förutom en viss grundkunskap, att du tagit dig över de första trösklarna innan du inser att ett visst ämne eller område faktiskt intresserar dig. Det krävs både tålamod och ansträngning för att komma dithän. Skippa Netflixserien du tänkt se och läs en bok om ett ämne du inte kan någonting om istället. Jobbigt? Jo, men givande.

Sist men inte minst – skippa prestationsångesten. Du behöver inte fatta beslut här och nu. Testa dig fram, låt det ta tid. Du har faktiskt hela livet framför dig. Och allt du gör blir en erfarenhet som du kan ha nytta av längre fram.