Article

Försöker du prestera bort jobbiga känslor?

Vad ligger bakom ditt driv att prestera? 

Vi lever i ett samhälle som värdesätter prestationer, görande och karriärmässig framgång väldigt högt. Personer som åstadkommit mycket ses på med beundran och ofta till och med avundsjuka. Det finns en underliggande idé om att framgångsrika människor lever sin dröm och per automatik mår hur bra som helst.

Något vi pratar betydligt mindre om är att många högpresterande människor stressar, överpresterar och håller sig upptagna som en strategi sätt att undvika jobbiga känslor. De levererar konstant, och har alltid fullt med bollar i luften, för om de för en stund stannar upp och slappnar av är risken stor att de tvingas möta jobbiga tankar och känslor som de inte vill veta av.

När vi inte har några bra verktyg för att ta hand om allt det som rör sig inom oss (tankar, känslor, tvivel, rädslor), då kommer vi hitta mindre bra sätt att undvika det. Vissa dricker vin, andra köper skor och somliga jobbar. Allt som kan ge en snabb kick och distrahera oss från det vi inte vill känna duger. En stund. Men aldrig i längden.

För det går inte att springa ifrån dina känslor hur länge som helst. Kroppen och hjärnan klarar inte heller av att jobba hela tiden hur länge som helst. Ändå ser vi med stor beundran på högpresterande människor, utan att ens reflektera över vad som ligger bakom deras höga tempo. Det är inte ovanligt att det i själva verket är ett sätt att kompensera för en underliggande känsla av otillräcklighet, en konsekvens av en osunt prestationsfokuserad uppväxtmiljö, eller en strategi för att slippa möta jobbiga känslor.

Även om det kan se tjusigt ut från utsidan behöver vi vara nyfikna på hur människor mår också, för mår vi bara bra när vi presterar kommer livet bli onödigt besvärligt. Dels för att det inte är realistiskt att alltid vara bäst, och dels för att det är ohållbart att jobba så mycket. Vi behöver vila för att ens ha en chans att kunna skapa något av kvalitet, men det är svårt att vila om du bara känner dig värdefull när du topp-presterar på topp. Då sätts hela ditt upplevda självvärde på spel när du tar en paus, och det är förstås inte särskilt vilsamt att känna sig otillräcklig.

Därför vill jag låta dig leka med tanken på hur du skulle leva och arbeta om du redan visste att du är bra. Om du redan hade känslan du så intensivt jagar; om du redan kände dig trygg, tillräcklig och värdefull oavsett hur det går på jobbet, vad skulle det skapa utrymme för? Vilka val skulle du göra då?

Skulle du stanna kvar på samma arbetsplats? Skulle du jobba mindre, eller med något annat? Skulle du förverkliga någon dröm du hittills inte vågat prova av rädsla för att misslyckas och därmed riskera hela din självbild?

Vad skulle vara möjligt om du redan visste - och kände - att du är bra?

Du har redan provat att jaga efter nästa befordran, löneförhöjning och titel. Om det inte gett dig den långsiktiga känsla av lugn, trygghet och värde som du längtar efter, överväg att pausa den strategin, och istället vända på ekvationen och ta hand om insidan först.

För det är omöjligt att prestera dig till ett inre lugn, men när du redan känner dig trygg och värdefull blir det betydligt lättare att göra ett bra jobb. Samtidigt kommer du må fantastiskt mycket bättre, eftersom din självbild inte längre står och faller med dina prestationer.


Texten är skriven av Linnea Molander och publicerad i samarbete med Go Monday

Linnea Molander har läst neurovetenskap, lyckoforskning och coachning på högskolenivå och vet allt om vad som får människor att må bra - och vad som händer när vi gör det (spoiler: vi blir framgångsrika). Hon har coachat över 1000 personer, synts frekvent i TV, poddar och media, och hennes artiklar om lycka och psykologi har publicerats i 25+ tidningar och magasin. Hon har även skrivit en populär bok, och är grundare av Happy Dating och Happy Business.