Article

Misstaget nästan alla gör i sitt personliga brev

Prata inte bara om dig själv

Alla känner igen känslan av att sitta och prata med någon som bara pratar om sig själv. Det kan vara en fest, ett jobbmöte eller kanske värst – en dejt. Det känns som att man inte har något gemensamt och man vill helst bara avsluta samtalet. Men det finns ett sammanhang där de allra flesta själva faller i fällan att bara prata om sig själva. När man söker jobb. Det mest återkommande misstaget vi ser i jobbansökningar är att man är alldeles för “jag”-fokuserad.

Att som arbetssökande ansöka om ett jobb, eller att som företag anställa, handlar egentligen om samma sak – Matchning! En anställning innebär att två parter ska passa ihop – en arbetsgivare och en anställd. När du söker jobb, ska du därför fokusera på det som är gemensamt mellan dig och företaget.

Tänk inte “jag” – tänk “vi”

Tvärtemot vad många tror, så handlar ett personligt brev inte i första hand om att beskriva sig själv. I det personliga brevet ska du beskriva hur du matchar med företaget du söker jobb hos. Och då kan du förstås inte bara prata om dig själv. Tänk dig att du ska beskriva hur två saker passar ihop, då måste du beskriva båda sakerna, eller hur? Du kan inte be någon köpa ett soffbord som passar till din soffa, utan att förklara hur din soffa ser ut. Och du kan inte förklara varför du hör så bra ihop med din partner, utan att prata om er båda. Det är precis samma sak när du söker jobb.

Den klassiska frågan att besvara i ett jobbansökan är “varför jag?” Men det handlar inte om att bara beskriva sig själv, utan om att beskriva sig själv i förhållande till arbetsgivaren.

Matchning är både ditt och arbetsgivarens ansvar

Det är inte upp till den ena parten att göra matchningen vid en anställning. Den gör ni båda två. Det är ett ge och ta: Jag förstår dig, du förstår mig. Jag lär mig om dig, du lär dig om mig. Du tycker så här, jag tycker så här. Och om de här sakerna tycker vi samma – men inte om de där. En del som söker jobb har uppfattningen att man bara beskriver sig själv och väntar på att någon annan ska ta ansvar för matchningen. Men matchningen är lika mycket ditt ansvar som arbetsgivarens.

För att sammanfatta. Beskriv inte bara dig själv när du söker jobb. Fokusera på vad du har gemensamt med företaget. Tänk "vi" - inte "jag"

Här är tre exempel på några underbara formuleringar vi har stött på. Formuleringar som tydligt utgår från ett vi-tänkande och beskriver matchningen:

  1. När jag kommer till mitt jobb om ett eller fem år så möts jag av nöjda gäster som tänker och känner att Företaget AB är företaget som levererar oöverträffad kundservice.
  2. Ni som jobbar på Företaget AB har ju olika kompetenser och är med i olika delar av den här omfattande processen. Det är viktigt att alla drar åt samma håll för att slutresultatet ska bli bra och det är också helhetsperspektivet som jag är mycket intresserad av och bra på.
  3. Såvitt jag kan se är stora delar av verksamheten outsourcad. På sikt kan det nog vara bra att vi tar hem redovisningen, för att kunna få snabba besked. Löneadministration däremot kan alltid vara utlokaliserat.

Om du vill ha mer hjälp med ditt personliga brev så hjälper vi gärna till.