Det här är ett verktyg för att styra hur du använder din tid. Du kommer att använda listan på flera sätt. När du har utvecklingssamtal eller pratar med din chef. När du överväger en ny roll eller ett nytt jobb. När du lägger upp din dag. När du bestämmer vad du ska lägga tid på att fördjupa dig inom och bli bättre på.
Gör så här:
Bra jobbat! Nu ska du ha en lista med saker du vill lägga mer tid på. Nu behöver du troligen sortera lite. Kanske gruppera ihop några saker så det blir lite mer greppbart. Sikta på att ha 3-7 punkter på din lista. Färre blir för begränsat, fler blir för svårjobbat.
Checklista för vilka punkter som är bra att ha kvar:
Notera att de punkter du tar upp inte behöver vara sånt som du gör på ditt nuvarande jobb. Det kan lika gärna vara saker du skulle vilja göra men idag inte gör. Tänk inte på begränsningar, tänk inte på vad du får eller inte får göra idag. Utgå från hur du allra helst skulle vilja ha det.
Börja bara. Min erfarenhet är att när du väl förtydligar för dig själv vad det är du helst gör, så kan du också börja lägga lite mer tid på det.
Ägna tid utanför jobbet åt det du gillar. Det kommer att vara utvecklande, du kommer att bli ännu bättre på det. Det kommer att löna sig på sikt, då du får mer att visa upp och lättare kan få ansvar och jobb som ger dig utrymme att jobba med just det du vill.
När du har utvecklingssamtal och liknande med chefen. Prata om vad du skulle vilja göra mer. Ibland går det att göra mer av det direkt. Ibland går det att fördela om med en kollega som helst skulle vilja slippa just de uppgifterna. Och ibland går det inte att göra något alls - då får du återkomma längre fram.
När du söker nytt jobb (det bör du göra då och då) så är det bättre att du fokuserar på din Plussa på-lista än att du bara tänker “vad kan jag”. Du kan säkert en massa fler saker än du faktiskt vill jobba med. Så börja i det du vill.
Sluta-göra-listan är det verktyg som många upplever ger mest effekt. För en del går det oerhört snabbt - de inser att det finns saker de inte gillar att göra och som de faktiskt bara kan sluta med direkt. För andra är det lite mer långsiktigt. Använd din Sluta-göra-lista när du har utvecklingssamtal eller pratar med chefen. När du överväger en ny roll eller ett nytt jobb. När du lägger upp din dag.
Gör så här:
Bra jobbat! Nu ska du ha en lista med saker du vill lägga mer tid på. Nu behöver du troligen sortera lite. Kanske gruppera ihop några saker så det blir lite mer greppbart. Sikta på att ha 3-7 punkter på din lista.
Notera att de punkter du tar upp kan vara sånt som ingår i din tjänst att göra. Du gör inte den här övningen bara kortsiktigt utan behöver hitta sånt som kanske inte kommer hända förrän lite längre fram. Så fastna inte vad som känns möjligt eller omöjligt, utgå från hur du allra helst skulle vilja ha det.
Använd din Sluta-göra-lista både kortsiktigt och långsiktigt.
Om du kan påverka när du gör saker, bestäm en tid för att beta av allt det tråkiga. Till exempel 9-11 på förmiddagen. Ägna all annan tid åt det roliga. Varför? För att det tråkiga lätt har tendens att ta över det roliga. När du hela tiden går omkring och tänker på det tråkiga du ska göra, tar det energi. Då är det bättre att släppa det och veta att “det där är inte så kul, men det ska jag mellan 9 och 11 så nu kan jag fokusera på det som är roligare”.