Article

Så väljer du rätt kurs eller utbildning

Välj en utbildning som gynnar dig

Kanske har du blivit av med jobbet och vill skaffa dig nya kvalifikationer, eller känner att du behöver mer dokumenterad kunskap för att ta dig dit du vill. Eller så står du inför att välja din första eftergymnasiala utbildning. I den här situationen finns det en hel del du bör tänka på.

För det första

Valet av kurs eller utbildning är sällan ett lika stort beslut som du tror. Ofta, inte minst vad gäller längre utbildningar eller program, ser man formuleringar i stil med ”Ditt val kommer att påverka ditt liv – tänk efter noga”. Självklart kommer det att ha påverkan, men inställningen att valet skulle vara livsavgörande leder snarare till både ångest och beslutsvånda. Så släpp den känslan. Man kan ju faktiskt hoppa av ett program som man börjat på – det är till och med ganska vanligt att man efter ett tag inser att man valt fel utbildning och byter till en annan.

Frågan du bör ställa istället är...

Varför vill du läsa just den utbildningen eller kursen? Är det kanske bara av rent intresse, utan några specifika tankar på hur du ska använda din nya kunskap i arbetslivet? Då behöver du inte fundera särskilt mycket – det är bara att söka drömkursen. Men om det finns en dimension av att det här är något du behöver göra för att förändra din jobbsituation ska du tänka igenom saken lite mer. Många tror tyvärr att en viss vidareutbildning ska lösa alla deras problem. Så fungerar det sällan. Om du dessutom pluggar samtidigt som du jobbar heltid vill du troligen vara så säker som möjligt på att du lägger ner tid och energi på rätt kurs.

Tänka taktiskt?

Nja, försök att inte vara alltför taktisk eller rationell. När du väljer bland olika kurser och utbildningar gäller det att hitta något som är hållbart för ditt jobbliv på lång sikt. Därför ska du välja något som du tycker är roligt och som du kan växa inom. Det som avgör om ditt yrkesliv blir framgångsrikt är att du faktiskt gillar det du gör. Dessutom vet vi väldigt lite om hur arbetsmarknaden kommer att se ut framöver och vilken kompetens som kommer att efterfrågas, även inom en ganska snar framtid. Idag ser vi till exempel en stor lärarbrist, men kommer det att vara lika ont om lärare om 20 år? Det vet ingen. Att låta det taktiska ta överhanden är i själva verket inte alltid så taktiskt.

Merit eller inte?

Men lite taktisk bör du ändå vara, framför allt om du funderar på att välja någon form av kompletterande kurs. I många fall behöver du fundera över om kursen du vill gå verkligen är ett krav eller en merit för jobbet du siktar mot. Tänk också över hur den tänkta kursen kommer att te sig i ditt CV. Om du till exempel har 30 års erfarenhet av arbete i en internationell miljö och det står att du gått en kurs i affärsengelska för ett år sedan kommer det snarast att se ganska märkligt ut. En sådan utbildning, även om du själv känner att du har nytta av den, är det i det fallet bättre att hålla tyst om.

Om du funderar på en kortare kurs kan det vara en bra idé att kontakta en potentiell arbetsgivare. Det handlar inte om att försöka sälja in dig själv, utan om att få feedback på dina tankar kring fortbildning, utifrån den utbildning och erfarenhet som du redan har. Kontakta gärna flera arbetsgivare för att höra deras åsikter. En annan väg kan vara att på LinkedIn leta upp personer som redan jobbar på ett specifikt företag och se vilken bakgrund de har.

Gå inte i fällan!

En annan risk när du ska välja kurs är att du hamnar i junior/seniorfällan. Du kanske drömmer om att delvis ändra inriktning på ditt yrkesliv och söker en mer grundläggande kurs i ett ämne som är nytt för dig. När du sen söker jobb hamnar du i ett mellanläge: du har lång yrkeslivserfarenhet, men på det aktuella området har du endast junior kompetens. Det kan därför bli svårt för arbetsgivaren att placera dig. Dessutom kommer du att konkurrera med alla 20-åringar som läst samma kurs. Säg att du jobbat som projektledare i tio år, men bestämmer dig för att läsa en kurs i programmering. Om du sedan söker jobb som utvecklare hamnar du på juniornivå, vilket bland annat innebär lägre lön och konkurrens från en stor skara yngre. Och om du söker jobb som projektledare, är en utbildning i programmering verkligen en merit?

Välj rätt skola

En annan punkt där du också har mycket att vinna på är valet av utbildningsanordnare. Ännu viktigare än vad du läser är det kanske var du läser. Olika institutioner har olika prestige. Det är till exempel fortfarande en tung merit att ha pluggat på Handels eller Berghs. Kurser som till namnet verkar snarlika kan också ha ganska olika utformning, beroende på vilken institution det är som anordnar kursen. Därför gör du rätt i att göra en del research innan du väljer. Undersök vad som skiljer kurserna åt och hur de är uppbyggda, och fundera sedan över vad du tror att du kommer att ha störst glädje av.

Stick ut!

Alltför ofta gör man som alla andra. Därför är det viktigt att se till att du sticker ut, inte minst om du valt en bred utbildning. Låt säga att du väljer att utbilda dig till ämneslärare för gymnasiet. När du väl är klar ska du konkurrera med alla andra med samma ämneskombination. Då gäller det att du skiljer ut dig från mängden. Det kan handla om vilket ämne du väljer för ditt examensarbete. Men det kan också handla om någon kompletterande kurs. Du kanske har valt att bli SO-lärare, men läser systemutveckling i ett halvår innan du tar din examen. Det är inget ämne du kommer att undervisa i, men kan vara en kompetens som en skolledning ändå ser som värdefull och som gör att man väljer just dig.

Våga välja annorlunda

Något som ofta komplicerar valet av kurser och utbildningar är andras åsikter. Och då handlar det inte bara om att ”pappa var läkare” eller att ”i vår familj är alla ingenjörer”. Det handlar lika mycket om vad vänner och kollegor gör – och inte gör. Testa hur mycket dina val bygger på egen, fri vilja genom att fundera över vilken utbildning du skulle kunna tänka dig att gå, men som människorna i din omgivning skulle rynka på näsan åt. Fundera också över hur du är som person och vilka nya sammanhang som kursen eller utbildningen eventuellt leder dig till. Är du till exempel en person som gillar att ha mycket människor omkring dig eller föredrar du att sitta i avskildhet och analysera? När du funderat över de här sakerna kan det bli lättare att se vad som baserar sig på dina egna intressen och på andras förväntningar.