Article

Ska du byta jobb eller stanna kvar?

Stanna eller gå? Här är 3 metoder för att hitta svaret 

Hur ska man göra när man inte kan bestämma sig för om att man ska byta jobb eller stanna kvar? När man beslutat sig för att sluta, men inte vet i vilken riktning man ska gå? Vi har listat några väl beprövade modeller som kan ge dig vägledning.

Du har kanske funderat över om det kanske är dags att byta jobb, men kan inte bestämma dig för om det är rätt. Du kanske till och med har fått ett par jobberbjudanden, men har svårt att bestämma dig för vilket du ska ta. Du väger för- och nackdelar, utan att komma någon vart i dina reflektioner.

Det finns emellertid effektiva och enkla modeller som hjälper dig att strukturera dina funderingar och får dig att väga in nya parametrar i ditt sökande.

SWOT-analys

SWOT står för Strenghts, Weaknesses, Opportunities och Threats och är ett verktyg som många känner igen. Du listar helt enkelt de fördelar, nackdelar, möjligheter och hot/risker som en viss situation innebär för dig.

Om du till exempel funderar på att ta ett nytt jobb som du blivit erbjuden skulle din SWOT-analys om det nya jobbet kunna se ut så här:

  • Fördelar: Högre lön; bättre förmåner; möjlighet att lära känna nya människor.
  • Nackdelar: Missar nästa års utvecklingsprogram på min nuvarande arbetsplats; förlorar min tjänstebil.
  • Möjligheter: Tjänsten finns i en starkt växande bransch, något som kan ge nya fördelar; ny kunskap som på sikt kan leda till helt nya möjligheter.
  • Hot/risker: Tjänsten är på ett nystartat företag, vilket kan innebära en osäker framtid.

De flesta människor fokuserar antingen på nackdelar och risker eller på fördelar och möjligheter. Genom att systematiskt lista alla sidor av saken kan du få syn på aspekter du inte tänkt på tidigare. Du kommer troligen också att se att möjligheterna och riskerna väger upp varandra mer än du trodde från början.

Descartes kvadrat

En annan modell att använda sig av går under namnet Descartes kvadrat.

Du ritar upp en kvadrat, som du i sin tur delar in i fyra rutor. I var och en av rutorna skriver du sedan svar på följande frågor:

Ruta 1: Vad skulle hända om jag gör det här?

Ruta 2: Vad skulle hända om jag inte gör det här?

Ruta 3: Vad skulle inte hända om jag gör det här?

Ruta 4: Vad skulle inte hända om jag inte gör det här?

Om du till exempel funderar på att byta jobb skulle svaren kunna bli så här:

  1. Jag får högre lön; jag träffar nya människor; jag lär mig ett nytt område; jag missar möjligheten att jobba i projekt X på min nuvarande arbetsplats.
  2. Jag kan ha större fördelar av det jag redan lärt mig; jag ångrar att jag inte tog möjligheten att prova något nytt; jag missar möjligheten att jobba i projekt Y på den nya arbetsplatsen.
  3. Jag får inte möjlighet att behålla den goda kontakten med mina nuvarande kollegor; jag får inte möjlighet att delta i chefsprogrammet som erbjudits mig; jag får inte ens vara med på personalfesten.
  4. Jag skulle inte få högre lön; jag skulle inte känna stress inför den nya situationen; jag skulle inte känna att jag förlorar mina nära kollegor. Jag skulle inte känna osäkerheten med att inte vara inlasad; jag skulle inte behöva lära mig nya saker. 

Skriv ut plus- och minustecken vid varje svar. Ganska snabbt ser du inom vilka rutor det finns fler positiva respektive negativa aspekter.

Vad säger din magkänsla?

Den sista metoden som inte ska underskattas är din egna magkänsla. Både SWOT-analysen och Descartes kvadrat är väldigt rationella metoder att använda sig av när man ska fatta beslut. Men jobbet handlar i slutänden om så mycket mer – det är ju faktiskt något vi ägnar en så stor del av vårt liv åt och därför handlar det också om emotionella beslut. Känns det lockande och spännande att byta arbetsplats? Då kanske det egentligen är det viktigaste argumentet till att faktiskt göra det. Det emotionella kan i många fall vara det mest rationella.