Article

Hitta det som är meningsfullt för dig

Ett jobb är ett problem du vill lösa

Låt oss börja med en otroligt viktig grundsten: Själva begreppet “jobb”. Vad är egentligen ett jobb? Tänk så här: I världen finns mängder olika problem att lösa. Golvet är smutsigt. Människor dör i cancer. Alla bra serier på Netflix är slut. Sen finns det också massa människor med olika förmågor att lösa problem. Sopa golv. Diagnostisera och behandla cancer. Skriva en serie.  

Det vi kallar ett “jobb” är det som uppstår när de där två sakerna möts. Alltså när ett problem möter förmågor. Då får vi till exempel:

  • Smutsigt golv + Sopa golv = Städare.
  • Cancer + Diagnos + Cancerbehandling = Cancerläkare.
  • Slut Netflix-serier + Skriva serie = Manusförfattare. 

När ingen längre vill ha serier behöver vi inga manusförfattare. Om vi skulle hitta ett sätt att utrota cancer så skulle vi inte behöva cancerläkare. Och när robotdammsugare utvecklats vidare behöver vi inga städare.

Alltså. Ett jobb är ett sätt att lösa ett problem. Har du inte koll på vilka problem du vill och kan lösa, så gör du gott i att försöka ta reda på det. 

Och viktigast av allt: Det finns mängder problem att lösa, ska du få ut max av jobblivet är det klokt att fokusera på de problem du bryr dig mest om. Det är där du kommer ha mest energi och det är där du kommer att känna att du gör som mest nytta. 

Fokusera på problemen

Vi får ofta höra att vi inte ska fokusera på problem. I den här artikeln är det precis det vi ska göra. Vi ska skriva en lista över vad du tycker behöver bli bättre i världen. 

  • Det hjälper dig få en långsiktighet i ditt jobbliv. Se vad du kan och vill jobba med längre fram. 
  • Det hjälper dig se en djupare mening i det du sysslar med. Meningsfullhet är centralt för att vi ska må bra. 
  • Det hjälper dig sätta fokus på vad som är viktigt för dig. Att jobba för rätt saker ger motivation och energi. 
  • Kanske viktigast av allt: Jobbar du inte med problem som är värda att lösa, som någon bryr sig om, så kommer du förr eller senare inte ha något jobb kvar. 

Skriv en Problem-jag-vill-lösa-lista - 

Ta fram papper och penna eller använd datorn. Nu ska vi nämligen lista allt du skulle vilja engagera dig i. Du kan angripa det här från olika perspektiv. Frågorna nedan är en bra start.

Ställ dig själv dessa frågor:

  1. Börja i något konkret, ditt nuvarande eller senaste jobb: Vad gör organisationen som du tycker är bra? Vem finns man till för? Bortse från att organisationen kanske också gör något dåligt, det är inte relevant just nu. UNICEF hjälper barn i de mest utsatta delarna av världen att överleva. Jönköpings kommun vill vara en plats där stad och landsbygd möts. H&M ger fler människor tillgång till mode. 
  2. Tänk nu bredare. Vad skulle du gärna vilja bidra till i världen? Tänk inte bara på de stora humanitära frågorna. De är viktiga, men vi har alla olika drivkrafter. Här handlar det om att hitta något som engagerar dig personligen. 

Bra, nu har du en stark grund att stå på! Se om de här frågorna kan ge dig fler infallsvinklar: 

  • Vad skulle göra dig mest stolt över att ha åstadkommit? 
  • Vem vill du hjälpa med det du gör?  
  • Om du hade obegränsat med pengar, vilka problem skulle du lösa först i världen? 
  • På vilket område ser du att du kan göra mest skillnad? 

Kolla på dina anteckningar och sortera lite, slå ihop punkter som liknar varandra. Ta bort det som känns alldeles för yvigt och brett, likaså det som känns alldeles för smått och vardagligt. 

Hur du använder din lista

  • Börja prata med människor om de här frågorna. Prata om vad som engagerar dig. Hitta människor som delar din syn. 
  • Ta reda på vilka organisationer som idag jobbar med just dina frågor. Gör research om vad som är på gång i “branschen”, vilka bolag är på väg uppåt, vilka är trenderna just nu, vilka är de nyaste produkterna på området. 
  • Använd din Problem-jag-vill-lösa-lista när du ska skaffa nästa jobb. Dels när du väljer vilka jobb du ska söka. Dela när du söker dem. Ansökan, intervjun, snacket blir starkare när du pratar från hjärtat och visar varför du delar deras syn på världen och hur det berör just dig. 

Varför? Varför? Varför? Varför? Varför?

Det finns en metod som kallas 5 Varför. Den går ut på att ställa frågan varför fem gånger för att hitta källan till ett problem. "Varför är det viktigt för mig att..?", "...", "Varför då?", "...", "Varför då?" och så vidare fem gånger totalt. Var som en nyfiken 5-åring för en liten stund. 

Ibland kan det kännas som att det inte finns några fler svar att ge, eller i alla fall att de är svåra att uttrycka. Det känns bara så självklart. Ibland kan du ta med sådana punkter som du känner är för självklara för att förklara varför. Ibland kan det vara klokt att stryka dem och gå en nivå djupare i varför.   

2 små varningar

Den här övningen handlar om att tänka långsiktigt, våga gå in på djupa frågor om meningsfullhet och vem man egentligen vill hjälpa. Men två saker är bra att komma ihåg på vägen: 

  • Det finns massa saker som världen behöver men som få är beredda att betala dig för. Tappa inte energi för det. Se vad som går att göra på området eller fortsätt med det ideellt. Gå vidare till nästa punkt på din lista - de allra flesta av oss brinner för många olika frågor (men du kanske måste gräva ganska djupt för att inse det). När du väl sätter dig in i något upptäcker du säkert att det är mer givande än du först trodde. 
  • Allt man brinner för ska man inte göra till jobb. Vissa problem du vill lösa eller intressen du har ska förbli vad de är: ideal, inspiration, engagemang. Men det är inte säkert att det är det i jobbet du ska utöva det. Hitta något du bryr dig om och som du kan jobba med, se det inte som att du ska göra allt du bryr dig om till ett jobb.