Känn igen och undvik klyschorna i ditt personliga brev

GoMonday

En klyscha är ett uttryck som används ofta, blir slitet och förlorar sitt värde. Men hur känner man igen en klyscha, hur vet du till exempel om du har använt en klyscha i ditt personliga brev? Det finns många sätt att känna igen klyschor. Här är några tips du kan använda för att säkerställa att din ansökan är fri från klyschor och kommer att tas på allvar av arbetsgivaren.

1. Går inte att kontrollera

Klyschor är i regel svåra att falsifiera för någon annan: Om du i en arbetsansökan påstår att du har en viss utbildning eller har arbetat på ett företag kan arbetsgivaren begära ett intyg eller en referens, men om du skriver att du är ”social och utåtriktad” är det svårt att kontrollera.

Om du ger exempel eller beskriver dina egenskaper djupare, så undviker du att de blir klyschor.

2. Det betyder ingenting

En klyscha är ett ord eller ett uttryck som egentligen inte betyder någonting, som man bara ”drar till med” för att man inte vet vad man ska skriva istället. Att du är ”flexibel och ansvarstagande” till exempel: Vad betyder det? Kan man ens arbeta på en arbetsplats om man inte är flexibel och ansvarstagande?

Tänk på att det du skriver inte ska vara för allmänt. Är det en egenskap eller en utbildning som alla i din bransch har, så är det stor risk att det uppfattas som en klyscha.

3. Andra känner inte igen dig i det

Be någon som känner dig väl att läsa ditt personliga brev, fråga om det är någonting som han eller hon inte tycker stämmer på dig. Ofta är det i så fall en klyscha. ”Men vadå, du gillar väl inte att vara spindeln i nätet?” eller ”Kreativ? Du hatar väl när du inte får givna ramar?” till exempel. Om du kommer på dig själv med att det du skrivit inte riktigt stämmer, har du förmodligen använt dig av en klyscha.

Vi har alla mängder av olika egenskaper. Men vissa sticker ut mer och noteras av människor runtomkring oss. Försök skriva sånt som andra ser hos dig.

4. Du säger emot dig själv

Både “jag är en lagspelare” och “jag gillar självständigt arbete” är vanliga klyschor. Det kanske inte är omöjligt att kombinera de här egenskaperna, men det kommer nästan garanterat att uppfattas som en klyscha om man skriver att man är båda.

Läs igenom din ansökan och fundera på om några av egenskaperna du nämner kan anses vara motsägelsefulla. Fundera på om båda verkligen är lika viktiga för dig – och beskriv det i så fall mer djupgående.

 

Gå igenom din ansökan utifrån kriterierna ovan och identifiera de formuleringar som kan vara klyschiga. Utveckla resonemangen med förklaringar och exempel – eller stryk klyschan helt och hållet. Var ärligt och konkret – låtsas inte vara den som du tror att arbetsgivaren vill ha!

Vill du vara helt säker på att undvika klyschor så kan vi hjälpa dig med ditt personliga brev på flera olika vis.