Söka jobb

GoMonday

Byta jobb

Lär dig mer om när det är dags att byta jobb.

 • Byt jobb, så mår du bättre och tjänar mer. Det är förhållandevis få som aktivt söker ett nytt arbete. Till och med den som är missnöjd på sin nuvarande arbetsplats stannar ofta kvar. Men undersökningar visar att det är väldigt positivt att byta jobb. Lönen ökar, den psykiska hälsan blir bättre och man utvecklas mer. Dessutom kan en mer rörlig arbetsmarknad ha en positiv inverkan på samhällsnivå. Här går vi igenom några av fördelarna med att byta jobb.
 • Vad är kompetens? Många har en alldeles för snäv bild av vad kompetens är. Kompetens inte bara vad vad du tränat på, har erfarenhet av eller har lärt dig. Dina värderingar, drivkrafter och intressen är också en del av din kompetens. Vi ser på kompetens som allt det som gör att du kan göra ett bra jobb.

Hitta lediga jobb

Lär dig mer om hur du tolkar jobbannonser, hittar relevanta jobb att söka och vilka andra vägar som finns för att hitta lediga jobb

 • Spontanansökan. Undersökningar har visat att spontanansökningar, att söka ett jobb som inte är utannonserat, är oerhört underskattat. Hela åttio procent av alla arbetsgivare vill gärna ha spontanansökningar. En stark spontanansökan kan ta sig förbi det normala anställningsförfarandet och leder ofta till en intervju. Här går vi igenom några grundläggande tips för hur du skriver en spontanansökan.
 • Så sätter du dig snabbt in i en ny bransch när du söker jobb. För dig som vill byta bransch eller söker jobb i samma bransch men i en annan stad eller ett annat land, är det viktigt att skaffa en översikt över den nya branschen. I den här artikeln går vi igenom hur du sätter dig in i en ny bransch. Hur fungerar branschen? Vilka arbetar där och vilka företag är bra som arbetsgivare? Är det en bransch i tillväxt eller kämpar den för sin överlevnad?
 • Googla chefen. Var fjärde svensk har sagt upp sig på grund av en dålig chef. Chefen är avgörande för att trivas på jobbet och att ha en dålig chef av de vanligaste orsakerna till att säga upp sig. På samma som chefen och rekryteraren kollar upp dig inför en anställning bör därför också du kolla upp chefen. Här går vi igenom några sätt att granska din blivande chef.
 • Så tolkar du platsannonsen. Platsannonser är ofta slarvigt skrivna och kan innehålla många klyschiga uttryck. Men de har också sina egna kodord och om du läser mellan raderna på annonsen så kan du anpassa din ansökan ännu mer! Vi går igenom åtta saker att tänka på när du läser en platsannons. Bland annat hur du kan jämföra annonser med varandra, förstå vad som inte är viktigt för arbetsgivaren och sätta dig in i vad de egentligen menar med ord som “prestigelös” eller “lagspelare”.
 • Därför är det ett problem att vara överkvalificerad. Det finns skäl till att arbetsgivare undviker att anställa eller ens intervjua personer som har högre kvalifikationer än vad tjänsten kräver. Även om du är beredd att acceptera en lägre lön så finns till exempel en risk att du tröttnar snabbare eller att gruppdynamiken påverkas negativt. Här presenterar vi några av de vanligaste skälen till varför arbetsgivare nackar nej till överkvalificerade sökande.
 • Så undviker du dåliga arbetsgivare. Lediga tjänster är inte alltid lika bra som de låter. Företag är inte alltid lika fantastiska som de framställer sig i sina platsannonser. Och dina förväntningar är inte alltid förankrade i hur organisationen själv ser på det. Vad som är en “dålig” arbetsgivare är förstås relativt. Men det finns en del tecken som kan hjälpa dig träffa rätt. Lär dig att undvika oseriösa arbetsgivare och använd knepen för att säkerställa att dina förväntningar är så korrekta som möjligt.
 • Sluta söka jobb, börja välja jobb. Att söka jobb handlar om att förtydliga vad man vill och se till att få det. Som tur är går de två ofta hand i hand. Ju tydligare du är med vad du vill och ju mer du gjort din research om företaget du söker dig till, desto lättare blir det att få det.

Skriva jobbansökan

Lär dig mer om hur du skriver en jobbansökan. Skriv ett CV och personligt brev som hjälper dig att komma till anställningsintervjun.

 • Därför ska du inte ange ålder i din jobbansökan. Ålder kan omedvetet påverka rekryterarens helhetsbedömning. Som när en person till exempel uppfattas som oerfaren för sin ålder, eller när det finns förutfattade meningar kring hur gammal man ska vara i en viss bransch. Det finns därför en poäng med att ta bort ålder och personnummer i din jobbansökan.
 • Visa varför du söker jobb hos just det här företaget. Ett jobb är en relation mellan två parter; mellan dig och din arbetsgivare. Så på samma sätt som ditt CV har fokus på dig, bör ditt personliga brev ha fokus på arbetsgivaren. Tänk på att alltid anpassa din ansökan specifikt efter den arbetsgivare du söker dig till och den tjänst du vill ha. Här är några tips på hur du kan tänka för att komma på vad du ska skriva.
 • Börja inte varje stycke med ”jag”. Om varje stycke i ditt personliga brev börjar med jag, mig, min eller mitt, så har du förmodligen alldeles för mycket fokus på dig själv. Glöm inte att det personliga brevet ska visa varför du söker dig till just den här arbetsgivaren. I den här artikeln ger vi 9 exempel på hur du kan inleda ett stycke utan jag, mig, min eller mitt.
 • Därför är inledningen så viktig i ditt CV. CV handlar om att ge en trovärdig bild av dina meriter. Fokus är utbildning och erfarenheter. Men det räcker inte. CV kan nästan alltid bli effektivare med en stark inledning. Inledningen är det enda i ditt CV som handlar om framtiden. En bra inledning kan också addera personlighet och den kan hjälpa dig att rikta ditt CV eller överbrygga luckor.
 • Grunderna för en effektiv jobbansökan. En klassisk jobbansökan består av minst två dokument: Ett personligt brev och ett CV. Här beskriver vi grunderna i hur du skriver en jobbansökan som ger effekt. Vad ska du fokusera på i det personliga brevet och vad är framgångsfaktorerna i ett starkt CV?
 • Byt ut jobbklyschorna – var ärlig och konkret. Är du ”social och utåtriktad” och kan “hålla många bollar i luften”? Det är mycket möjligt, men för att ge ett trovärdigt intryck måste du förklara dina egenskaper bättre. Var konkret, var ärlig och begränsa adjektiven. Det är tre bra sätt att för att ge din jobbansökan trovärdighet och säkerställa att du undviker klyschor.
 • Känn igen och undvik klyschorna i ditt personliga brev. En klyscha är ett uttryck som används ofta, blir slitet och förlorar sitt värde. Men hur känner man igen en klyscha, hur vet du till exempel om du har använt en klyscha i ditt personliga brev? Det finns många sätt att känna igen klyschor. Här är några tips du kan använda för att säkerställa att din ansökan är fri från klyschor och kommer att tas på allvar av arbetsgivaren.
 • Misstaget nästan alla gör i sitt personliga brev. Att som arbetssökande ansöka om ett jobb, eller att som företag anställa, handlar egentligen om samma sak: Matchning. En anställning innebär att två parter ska passa ihop – en arbetsgivare och en anställd. Ett av de allra vanligaste misstagen när man söker jobb, är att man bara fokuserar på sig själv. I ett effektivt personligt brev måste du föra fram inte bara vad som gör dig unik, utan också vad som gör att du söker dig till just den här arbetsgivaren.
 • Så övervinner du ångesten för att skriva om dig själv. Du är inte ensam om att tycka det är jobbigt att skriva personligt brev till jobbansökan. Det är jobbigt att skriva om sig själv. Och man vill varken låta för skrytig inte bli ointressant. Vissa känner sig kanske tvingade att ljuga, eller i varje fall ”skarva” lite. Men det finns knep för att komma igång. Här är tipsen för att bli av med ångesten & få fart på skrivandet.

Förhandla lön

Lär dig mer om vad du ska tänka på när du förhandlar lönen för ditt nya jobb.

 • Löneförhandla på nytt jobb: 10 tips för att få rätt lön. Grunden för att lyckas på löneförhandlingen är att vara väl förberedd. Ju mer du vet om löneläget på det nya jobbet och ju mer du tänkt igenom ditt erbjudande och dina egna argument, desto större chans har du att det går som du vill. Här presenterar vi 10 tips för att lyckas på löneförhandlingen. Och 3 fällor att undvika.

Artikelarkiv

 • 93 tips för jobb och karriär. Att må bra på jobbet handlar både om att göra det bästa där man är och om att kontinuerligt söka sig vidare till nya utmaningar. Här är vår “karriärbibel” med korta tips om hur du kan utvecklas professionellt.
c