Artikel

Sätt snabbt in dig i en ny bransch när du söker jobb

Förstå branschen om du vill ha jobbet

För dig som vill byta bransch eller söker jobb i samma bransch men i en annan stad eller ett annat land, är det viktigt att skaffa en översikt över den nya branschen.

Hur fungerar branschen, vilka arbetar där och vilka företag är bra som arbetsgivare? Här är några tips för hur du kan gå tillväga för att snabbt sätta dig in i en ny bransch och kunna vara ännu mer riktad när du söker jobb.

1. Branschförbund

De flesta branscher har branschförbund eller branschföreningar. Där kan du ofta fiska upp mycket information om hur en bransch mår, vilka i den som är på framgång och vad de specialiserar sig på. Du kan också se om de har certifieringar, utbildningskrav och liknande.

En del branschföreningar delar ut priser och utmärkelser till företag i sin bransch. Det kan ge dig en vink om vilka företag som ligger i framkant. Det betyder inte att du ska söka jobb hos de som vinner priser – det är bara ett sätt att sätta sig in i branschen, se vad som premieras. Sedan kan du själv avgöra vad du själv triggas av. Att söka till någon som inte vunnit priser men med ett tydligt skäl till varför kan vara minst lika effektivt, och dessutom innebära att konkurrensen är lägre.

Branschförbund arrangerar också i många fall konferenser, seminarier och liknande om aktuella ämnen för branschen. Här kan det vara väldigt lärorikt att se på agendan eller innehåller, vilka som är talare och vilka företag som är representerade.

2. Ditt eget nätverk

En personlig kontakt in i en bransch är ofta oslagbar, särskilt om det är någon som står dig nära. Då kan du få många bra tips, ofta en mer djupgående bild av branschen än det du hittar på nätet. ”Det där företaget är på väg att konka, det är bara en tidsfråga” eller ”Det företaget är på väg uppåt, där är Caroline ny chef, henne känner jag och hon är jättebra”.

Även om det inte är någon som står dig nära kan du ofta få bättre information från en förstahandskälla, kolla därför igenom dina vänlistor på Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram eller i telefonboken. Många av dina vänner vet du inte vad de jobbar med riktigt, men de skriver ofta om det i sociala medier. Ta dig tid att gå igenom dem och kontakta de som känns relevanta.

3. Google och sociala medier

Väldigt grundläggande så klart, men viktigt. Google ger en snabb överblick och inblick i en bransch. Använd olika sökord och titta på olika källor. Försök till exempel hitta trådar i forum där kunder diskuterar företag i branschen, eller där före detta anställda säger vad de tycker om ett företag. Titta i olika företags pressrum och läs artiklar - har någon blivit uppköpt eller är på väg att slås ihop med ett annat företag? Börja bilda dig en egen uppfattning utifrån de kommentarer och diskussioner du stöter på.

Sociala medier är också ett enkelt och lättillgängligt sätt att hitta information. Vilka företag pratas det mycket om? Vilka får mycket beröm? Vilka får kritik? Ett sätt att hitta företag i en bransch är att söka efter #hashtags som används av branschen eller när andra pratar om branschen i sociala medier. Om det finns en branschmässa – Formexmässan i inredningsbranschen till exempel, så kan det vara en start.

4. Branschmedier

Branschmedier kan också vara en lätt väg att få insyn bakom kulisserna i en bransch. Vilka medier skriver om den här branschen specifikt? Vilka företag och personer står det mycket om? Vilka utmaningar verkar branschen stå inför och hur kan det påverka min chans att få jobb?

Tänk dock på att tonen kan vara olika i olika branscher. Vissa medier vara ganska okritiska och berömmande och fungera mer som reklamblad för branschen än som ”sanningssägare”.

5. Företagen

Ett sätt som är lite mindre vanligt – men ibland kan vara det mest effektiva – är att helt enkelt ringa olika företag och fråga dem. Säg att du vill komma in i branschen längre fram och ser dig om efter möjligheter, du behöver inte säga att du söker jobb just nu. Fråga vad som är viktigt för någon som har den roll du själv tänkt dig, vilka konkurrenter de har och hur de olika företagen utmärker sig.

Sammanställ din egen branschlista

När du har gjort din research har du fått fram en hel del information om branschen som kommer att hjälpa dig att hitta rätt jobb. Skriv ner en lista med de olika företagen: Vilka roller finns det där? Vilka jobbar där? Vad har de för fördelar? Nackdelar?

Rangordna företagen efter vilka du helst vill arbeta för. När du väl ska söka jobb kan du utgå från din lista och arbeta dig ned. På så sätt ökar dina chanser att hitta drömjobbet snarare än att söka på måfå i en bransch du inte känner till!