Go-Monday brand logo
Artikel

Nätverka mer! 6 tips för dig som tycker det är obekvämt

Konsten att nätverka

När man inte riktigt vet vad man vill göra så behöver man ta sig ut i världen för att ta reda på det. Man kan helt enkelt inte sitta på sin kammare och fundera fram svaret på frågan. Att nätverka och prata med andra människor är ett utmärkt sätt för just detta. Dessutom tillsätts 80% av alla jobb via kontakter, helt eller delvis - så när du vet vad du vill göra, och om det är att byta jobb, så är ett starkt nätverk superviktigt. Men att nätverka är något som ofta delar människor i två läger: Vissa tycker att det är fantastiskt kul, medan andra avskyr det.

Nätverka behöver inte betyda att gå runt och mingla med 100 personer på en tillställning, utan det kan mycket väl vara att man pratar med ett fåtal personer. I princip alla människor “nätverkar” faktiskt, men man kanske inte använder det ordet och man kanske inte ser på det så själv. I grund och botten handlar nätverka om att prata med människor och träffa människor, vilket är en viktigt del av både jobb- och privatliv.

Om du slutar se på det som bara det där ytliga, nätverksminglet, så blir det också mindre obekvämt. Se det hellre som att du vill träffa människor som har samma intressen och prata om ämnen du gillar.

Sex tips för att nätverka

  1. Se det som att försöka hålla kontakten med folk. För att komma över känslan av att det är obekvämt är det viktigt att inte se på nätverkande som något ytligt och konstigt. Försök se det som något mer naturligt: Att hålla kontakten, att prata om intressanta ämnen, att höra hur läget är, eller att äta lunch ihop ibland.
  2. Använd Instagram, Facebook, LinkedIn och andra sociala medier. Många tycker att det är lättare att hålla kontakten via andra kanaler än att nödvändigtvis ses eller prata på telefon. Använd sociala medier. Håll koll på vad personer som du tycker är intressanta gör, skicka direktmeddelanden eller kommenterar på poster och gilla inlägg som du tycker är bra. Gör det inte svårare än vad det är!
  3. Se personer som yrkesmässiga kompisar. Om du någon gång vill göra någonting annat, eller om du väldigt akut vill göra något annat, så är det bra att folk man känner och gillar vet om det, så att de kan tipsa en om nya jobb. Det är ju egentligen ingen skillnad på att gilla och hålla kontakten med personer man träffat professionellt, mot sociala kontakter från privatlivet.
  4. Be folk om råd. Ett sätt att bygga sitt nätverk och lära sig vad folk kan och gör, kan också vara att be folk om råd. Det behöver inte vara råd om något stort livsavgörande karriärval, utan kan vara att du vill lära dig mer om något som personen har mer kunskap om än du. Det är väldigt få som inte blir smickrade av att någon frågar dem om råd. Låt andra bolla idéer om vad du kan göra och vad de upplever att du passar som. (Men lås dig inte i andras åsikter - det måste till slut vara dina beslut.)
  5. Lär känna och förstå. Fråga inte bara folk vad de gör, vad de har pluggat och var det jobbar. Gräv lite djupare! Vad är svårast med deras jobb? Vad är roligast? Om du funderar på en ny roll, en ny arbetsgivare eller en ny bransch – ta kontakt med någon som är där och be om att få bolla lite tankar och höra deras erfarenheter. Få en bättre inblick i om det skulle kunna vara rätt jobb för dig? Är det en potentiell väg att gå?
  6. Ta upp kontakten med en bekant. En annan del är att faktiskt använda de personer man träffar. De allra flesta människor träffar ändå nya personer då och då i sitt jobb. Det kan vara att man träffar en kund, någon leverantör. Man sitter i en diskussion och det kommer en ny kollega, och så vidare. Alla de här personerna som rör sig runt omkring, försök att vara åtminstone lite intresserad av dem. Det behöver inte vara så mycket, utan det kan bara vara en sak som att fundera på: ”Vad gjorde du innan? Vilken arbetsplats var du på då? Varför kom du hit?”

Är nätverkande bara för den extroverta?

Ibland kan man uppleva att nätverka bara är något för den extroverta. Så behöver det inte alls vara. Den som främst är introvert kanske helst gärna sitter själv och jobbar med sina grejer. Men troligtvis gillar hen också att diskutera saker som hen är intresserad av. Man kanske söker sig mer till djupa samtal än till snabba kontakter, vilket ju fungerar minst lika bra när det kommer till nätverkande. Den introverta kan alltså vara minst lika bra på det vi nu kallar för nätverka. I vissa fall till och med bättre, därför att det ofta finns djupa intressen och frågeställningar som verkligen engagerar. Två introverta personer kan ibland ha en mer givande konversation än vad två extroverta personer kan ha.

Men om det ändå känns för obekvämt?

Okej, det här kan vara obekvämt i sig. Men om du skulle hamna på ett större mingel eller ett klassiskt arrangerat nätverk där du inte känner dig bekväm – låtsas vara en annan version av dig själv, som ett skådespel. Spela en “roll”. Det är egentligen inte så konstigt som det låter. Du är förmodligen inte helt och hållet samma person med din bästa vän som med dina barn, en äldre släkting eller med en kund. Du visar olika sidor av dig själv. Är du i en sådan där obekväm situation kan du testa att medvetet vara “någon annan” för en stund.