Så snackar du till dig jobbet du vill ha

GoMonday

“Big wins” och “Cred Gallery”

Ska du öppna för fler möjligheter för dig själv i jobblivet så kommer du behöva visa för andra att du kan dina grejer.

Kan du visa det så skapar du större utrymme att röra dig i olika riktningar. Du kan lättare ta på dig mer ansvar – eller styra bort från ansvar du inte vill ha. Kan du förklara för andra hur du kan bidra, så kan du lättare maxa ditt jobbliv, känna att du gör något meningsfullt, må bättre och nå längre.

I den här artikeln beskriver vi de mest effektiva sätten att bevisa vad du är bra på genom två olika begrepp:

 • “Big Wins” är en lista du skapar över dina största och bästa resultat. Istället för att bara prata om vad du kan och vill (det behöver du också göra!) så bevisar du vad du säger genom att peka på resultat du åstadkommit tidigare.
 • “Cred Gallery” är din samling över vad andra sagt om dig. Få saker är så starka kommunikativt som det andra säger om dig. Och tänk vad skönt att slippa säga det själv.

Skriv ett riktigt bra personligt brev

Ta hjälp av en jobbexpert snabbt och enkelt online

Gör en lista över dina bästa resultat

“Big Wins” är ett verktyg för att drämma näven i bordet och stolt kunna visa “jag kan det här”. Resultat är förstås vad allting handlar om. Det spelar ingen roll hur duktig du säger att du är på något – om du inte kan visa att du åstadkommit resultat kommer du inte vara så trovärdig.

Alla har resultat att uppvisa. Det ser olika ut beroende på vilken typ av jobb du har, men resultaten finns där.

Gör så här:

Gå igenom punkt för punkt nedan och brainstorma fram allt du kan komma på.

 • Vad är annorlunda nu jämfört med när jag började?
 • Vad är annorlunda nu jämfört med för ett år sen?
 • Vad hade inte sett likadant ut om jag inte varit med?
 • Vad gör jag annorlunda nu jämfört med tidigare?
 • Vilka mål har organisationen haft – hur har jag bidragit till dem?
 • Vilka mål har du själv haft – och har du gått i mål med dem?
 • Hur många x (ärenden, samtal, projekt…) har jag hanterat?
 • Har du gjort något som sticker ut, som är ovanligt, annorlunda, störst eller först?

Bam! Så där ja. Nu har du en lista med Big Wins.

Sortera lite och stryk de saker som inte känns så “tunga”. Hellre två tre riktigt tunga poster, än tio lite halvbra.

Hur du använder dina Big Wins

Förutom att det känns jäkligt skönt att förtydliga det här för sig själv, så är Big Wins också ett av de allra effektivaste sätten att säkra nästa jobb och att få den lön du är värd.

Använd dina Big Wins när du löneförhandlar på jobbet eller när du förhandlar om lönen på nya jobbet. Du får inte högre lön för att du gör samma sak som du alltid gjort. Du får högre lön för att åstadkommit något eller för att du gör något bättre än tidigare.

Använd dem när du ska skaffa nästa jobb. I ansökan, i intervjun, i snacket är det bra att du har med dig några väl valda Big Wins. Det gör dig mer trovärdig och det du säger får tyngd.

Ta med dig din Big Wins när du presenterar dig i olika sammanhang, även om du inte söker nytt jobb. Det bygger förtroende, du får mer respekt, större ansvar och det kan leda till att du blir kontaktad för nya spännande möjligheter.

Öka dina chanser att komma på intervju

Personlig feedback på ditt CV av en jobbexpert

Gör en lista över allt bra som andra säger om dig

Det ultimata sättet att bevisa att du kan något är att låta någon annan säga det åt dig – ditt “Cred Gallery”. Ta för vana att alltid anteckna när du hör något positivt – och att ibland själv fråga efter vad andra tyckte var bra.

Gör så här:

 • Börja med att skriva ner sånt du redan fått från andra. Testimonials du fått på LinkedIn, rekommendationsbrev, intyg, betyg, licenser.
 • Gå vidare så här: Gör en lista över de personer du jobbat mest med de senaste 2 åren. Chefer, kollegor, kunder, leverantörer och andra. Ta kontakt med dem en och en och be dem säga några ord om hur det varit att jobba med dig. Många ställer upp och lämnar rekommendationer när man ber dem. (Bonus! Längre ner i den här miniboken hittar du exempel på vad du kan skriva.)
 • Viktigt: Ta nu för vana att notera vad folk säger om dig och be dem berätta ibland. Klockrena tillfällen är till exempel när du avslutar ett projekt eller en anställning, när en kund eller leverantör lämnar dig eller när du har utvecklingssamtal med chefen.

Starkt! Har du gjort det här så har du nu ett riktigt bra underlag för att skapa trovärdighet om dig själv och dina förmågor.

Hur du använder ditt Cred Gallery

Använd ditt Cred Gallery när du ska skaffa nästa jobb. I ansökan, i intervjun, i snacket.

Ta också med dig utdrag från ditt Cred Gallery när du presenterar dig i olika sammanhang, även om du inte söker nytt jobb. På LinkedIn har det en given plats, men använd det även i andra kanaler.

Så kan du be om en rekommendation

Som med allt annat är relevans nyckeln: ju närmre inpå ett projekt eller en anställning du frågar, desto lättare blir det för den andra att ge dig en rekommendation.

För att göra det lättare för de du frågar, skriv några saker de gärna får ta upp. Till exempel så här:

 • “Jag passar på nu när det är färskt och vi just avslutat projektet/uppdraget/vårt samarbete. Inför framtiden vill jag gärna veta lite mer om hur du tyckte att samarbetet var. Kan du tänka dig att skriva ner några korta meningar? Kanske något om du tycker att jag varit som kund? Tack på förhand!”
 • “Hej! Long time, vore kul att mötas upp för en fika, kanske nästa vecka?”
 • “Jag jobbar med min LinkedIn-profil inför framtiden. Kan du tänka dig att skriva en rekommendation om mig? Det skulle hjälpa jättemycket. Jag tycker själv att jag är ansvarsfull och bra på att hålla ordning och reda, men du skriver förstås precis vad du vill :)”
 • “Skulle du kunna tänka dig att skriva en rekommendation om mig? Jag läser en minibok om hur man når längre i sitt jobbliv och rekommendationer är tydligen jätteviktigt. Du kan till exempel skriva något om hur det var när vi jobbade mot klockan och allt var så stressigt där under sommaren förra året och hur vi ändå klarade av det.”
 • “Jag är i en rekryteringsprocess om ett nytt jobb och vill göra allt för att komma vidare. Sitter nu och bättrar på min LinkedIn-profil. Kan du skriva ihop en rekommendation? Jag har tagit upp i min ansökan att jag är kreativ och jag har också fått visa upp tidigare projekt, så du får gärna nämna något sånt om det känns ok. Tack i förväg!”

Behöver du mer personlig rådgivning?

Prata med oss - vi kan det här med jobbliv