Hjälp för den som är drabbad av varsel

Hjälp för dig som är varslad, ska varsla din personal eller som stöttar personer som är drabbade av varsel

GoMonday

Här finns information för dig som på ett eller annat sätt påverkas av ett varsel. Längst ner hittar du svar på några vanliga frågor kring varsel, lön vid varsel och omställningsstöd. Vi har även stöttande material för dig som behöver hjälp i samband med varsel – både i form av artiklar och på vår podd.  

 

Stöd för dig som är varslad

Här samlar vi info för den som på ett eller annat sätt påverkas av ett varsel. Du kan själv vara varslad, eller så jobbar du i en organisation där personal kommer att varslas.
Vi vill hjälpa dig genom att fokusera på två viktiga faser – att komma över det som hänt och att gå vidare.

Läsvärt

Varslad – så hanterar du dina känslor

Oro, ilska och maktlöshet. Känslorna är många och starka när man drabbas av varsel. Om man förstår den känslomässiga process som man går igenom är man dock redan på god väg ut ur den akuta krisen. Du kommer ut från chefens rum. Därinne har du precis fått beskedet – du är varslad om uppsägning… Fortsätt läsa

Varslad – så här ska du agera

Känslorna rusar runt. Ilska, sorg och oro avlöser varandra. Det är lätt att inte riktigt veta var man ska börja och i vilka trådar man ska dra när man drabbas av varsel. Det kan lätt leda till handlingsförlamning. Men det finns en hel del man kan göra… Fortsätt läsa

När du är kvar och kollegorna varslas

Plötsligt är stämningen på jobbet som förbytt. Människor som varit glädjespridare går omkring sammanbitna, andra gråter på sina rum. Att situationen är allvarlig för dem som blivit varslade om uppsägning är inte svårt att förstå. Men även den som blir kvar har många känslor att tampas med… Fortsätt läsa

Så hanterar du luckor i ditt CV

Luckor-CVDe allra flesta har någon gång under sitt yrkesliv gjort något annat än arbetat. Luckor i ett CV kan skapa problem när man söker jobb, men det går alltid att minimera skadan. I vissa fall kan man till och med vända luckorna till sin fördel… Fortsätt läsa

 

Podden: Jobbet & Livet

I vår podd diskuterar Erik Fors-Andrée med sin sidekick Andreas Utterström hur du hanterar känslorna efter ett varsel och hur du går vidare.

 

 

Guider för dig som ska byta jobb

Sök jobb på rätt sätt, skriv jobbansökan, förbered intervjun och mycket mer

 

Vanliga frågor och svar kring varsel

 

Vad innebär varsel?

Varsel betyder att arbetsgivaren meddelar att de eventuellt kommer behöva säga upp personal. Anledningen till varsel är ofta arbetsbrist och dålig lönsamhet, men man kan också bli varslad om uppsägning av andra skäl om man tex har misskött sitt jobb. Att bli varslad betyder inte att man blivit uppsagd utan är ett sätt att informera personal och fackförbund att arbetsplatsen drabbats av arbetsbrist och att man vill förhandla om hur man ska kunna lösa situationen.

Vad är en uppsägning?

Det betyder att du sägs upp och inte längre kommer ha kvar ditt arbete efter uppsägningstidens slut. Detta ska göras skriftligen.

Vad är permittering?

När du behåller jobbet, men arbetsuppgifter försvinner eller minskar under en tid.

När ska arbetsgivaren varsla Arbetsförmedlingen?

Det beror på hur många anställda som finns hos arbetsgivaren inom samma län.

5 till 25 anställda: senast två månader före uppsägningarna.
26-100 anställda: senast fyra månader före uppsägningarna.
100 eller fler anställda: senast ett halvår före uppsägningarna.

Vid färre än fem anställda behöver arbetsgivaren inte varsla Arbetsförmedlingen. Senast en månad innan själva nedskärningen sker ska arbetsgivaren komplettera varslet till Arbetsförmedlingen med vilka personer det är som blivit uppsagda. Då ska också förhandlingarna med facket vara klara.

Får jag lön när jag är varslad?

Ja, du får lön fram till din sista arbetsdag – det vill säga under hela uppsägningstiden.

Vad händer om företaget går i konkurs?

Det vanligaste är att konkursförvaltaren säger upp anställda på grund av arbetsbrist. Du arbetar då kvar enligt din uppsägningstid och du får lön till den dag du sägs upp (slutar). Om det inte finns pengar i företaget för att betala ut löner så får du ersättning från den statliga lönegarantin istället. Du är då skyldig att jobba om det finns arbete att utföra. Det är konkursförvaltaren som bestämmer om du ska jobba eller inte. Om du varken får lön eller ersättning så behöver du inte jobba.

Vad är omställningsstöd?

Det innebär att du får hjälp att hitta ett nytt jobb eller en utbildning. Du får vanligtvis hjälp av coacher för att kartlägga din kompetens och skriva jobbansökan. I vissa fall kan du även få gå kortare kurser för att öka chansen att hitta ett nytt jobb.

Hur får jag omställningsstöd?

Du kan fråga din arbetsgivare eller fackliga representant om du har rätt till omställningsstöd. Om din arbetsgivare har en omställningsförsäkring så kan du ha rätt till det. Det är arbetsgivaren som ansöker om det för din räkning och de ska veta hur de går tillväga.

 

Prata med en jobbexpert på telefon

Personlig hjälp för dig som påverkas av lågkonjunkturen

Vad gäller med min a-kassa?

En varsel betyder inte att du blir direkt uppsagd, därför har du inte rätt till a-kassa om du blivit varslad.

Däremot, om varseln leder till uppsägning och du blir arbetslös kan du få rätt till en arbetslöshetsförsäkring, alltså a-kassan. Den kompenserar en del av de pengar som du fick i lön innan du blev arbetslös.

I och med Corona-krisen har det införts nya tillfälliga regler som gäller för 2020. Bland annat en höjd ersättning, slopad karensdag och en kortare medlemstid på bara 3 månader. Tidigare regler har exempelvis krävt medlemskap på 12 månader för att få rätt till ersättning, något som nu har ändrats.

För att ha rätt till a-kassa måste du även uppfylla vissa grundvillkor som bland annat att anmäla dig hos Arbetsförmedlingen så fort du blir arbetslös och du måste ha arbetat minst 60 timmar per månad innan din arbetslöshet. För mer information om a-kassa.

Om jag inte är med i a-kassan?

Om du inte är medlem i en a-kassa så kan du ändå ha rätt att söka grundersättning. Grundersättningen är lägre än ersättning från a-kassan och skyddar dig som inte är medlem i en a-kassa eller som inte har uppnått tillräckligt lång medlemstid och att du jobbat minst halvtid för rätt till ersättning.

Vad gäller med inkomstförsäkring om jag blir varslad?

När du är medlem i både a-kassan och fackförbundet ingår en inkomstförsäkring som kan ge dig mer ersättning än du får från a-kassan om du blir arbetslös och om du tjänar över a-kassans tak på 33000kr/månad. Med inkomstförsäkringen och ersättningen från a-kassan kan du få en ersättning som är beräknad på upp till 80 procent av din lön före skatt.

Kan uppsägningen vara ogiltig?

En uppsägning kan vara ogiltig om det inte finns en saklig grund för uppsägningen. En saklig grund är antingen att det finns arbetsbrist (att det går ekonomiskt dåligt för företaget och de behöver minska sina kostnader) eller av personliga skäl (att arbetstagaren har misskött sitt arbete).

Om din arbetsgivare skulle säga upp dig och det inte finns en sådan saklig grund för det, så kan uppsägningen förklaras som ogiltig. Arbetsgivaren kan också bli skyldig dig ersättning vid en felaktig uppsägning.

Hur hanterar jag en uppsägning i mitt CV?

Självklart är det tufft att börja söka jobb efter att man förlorat jobbet, hur ska man framföra det i sitt CV och hur bemöter man det under en intervju? Det finns några knep man kan ta till för att hantera en uppsägning eller en annan svår situation i sitt CV, läs mer om det här.

Men oavsett vilken typ av negativ situation du befunnit sig i kan du ändå försöka förklara att du till exempel blivit en erfarenhet rikare eller kommit till bättre insikt om vad du prioriterar i livet.

När ska jag börja söka nytt jobb om jag blivit varslad?

Under uppsägningstiden har du rätt till så kallad “skälig ledighet” vilket betyder att du kan ta ledigt för att till exempel gå på en arbetsintervju.

Det är alltid bra att hålla ditt CV uppdatera så att du är redo om det skulle bli dags att söka nytt jobb. Då känns det inte heller lika stort och jobbigt att sätta sig och söka nytt jobb om du kontinuerligt finslipar på ditt CV.

  • 

Läs mer om CV i vår guide här
  • 


Läs mer om att söka jobb i vår guide här

 

Få hjälp med din jobbansökan

Våra jobbexperter ger dig feedback på både CV och personligt brev

Länkar för dig som vill veta mer om varsel

Unionen – Från varsel till uppsägning – hur det går till

Klarspråk juristbyrå – Korttidspermittering (Corona)