Research
Om en rekryterare sköter tillsättningen av tjänsten åt arbetsgivaren, men du vet vem arbetsgivaren är, så är researchen densamma som om du skulle söka direkt till arbetsgivaren. Om det däremot är okänt vem arbetsgivaren är kan det bli svårare. För att verkligen göra det bästa av din egen process, behöver du ha så bra koll som möjligt.
Du får vara detektiv en stund. Till att börja med går det alltid bra att ringa och prata med rekryteringsföretaget. I många fall kan de lämna namnet på sin uppdragsgivare på telefon, eller i alla fall ge några ledtrådar. Ledtrådar kan vara bransch, storlek, hur stor avdelningen är, var kontoret man ska jobba på ligger. Det finns mängder frågor du kan ställa för att luska lite. Ibland ger det sig och du förstår precis vilken organisation det gäller.
Får du mycket begränsad information så får du utgå från vad du vet. Du kanske förstår att det är en bank, men inte vilken. Då får du göra din research lite bredare: Hur är det att jobba på bank? Vad skiljer storbankerna åt? Vart är branschen på väg?
Inledande kontakt
Den inledande kontakten när det är en tjänst som sköts av rekryteringsföretag blir normalt genom ansvarig rekryterare. Fördelen med det är det (oftast) är professionella och tar sig tid att svara, i alla fall om du ger ett seriöst intryck. Nackdelen är att de ytterst sett inte är beslutsfattande. De kommer att föreslå en kandidat, men de kommer inte att fatta det slutliga beslutet. Så helst vill du försöka få en inledande kontakt direkt med organisationen som anställer. Det behöver inte vara en chef – kan du träffa eller prata med någon som jobbar där men i en helt annan roll så kommer det ändå vara givande och ge dig enorm insikt i vad du kan trycka på i din ansökan.
Formell ansökan
Det kluriga här är att du egentligen har två mottagare i din ansökan. Du behöver skriva den både för rekryteraren och för arbetsgivaren. Samma sak, kan tyckas. Men inte riktigt. Rekryterare har ofta garantier till sin uppdragsgivare och de får betalt bara när de hittat en person som anställs. Därför behöver du hjälpa dem att känna sig lite extra trygga. Den kravlista de sitter med kommer att vara avgörande för vem som går vidare.
Och så utmaningen med att du kanske inte ens vet vem arbetsgivaren är. Om vi tar exemplet igen där du bara vet att det är en stor bank. Då kan du fokusera på att beskriva varför du vill jobba på storbank och vad som tilltalar dig i den här tjänsten. Använd det du vet om hur det generellt är på storbankerna, vad de värdesätter och vilka som jobbar där idag.
Tänk så här: Rekryterare vill presentera starka kandidater till sin uppdragsgivare. Hur kan du hjälpa dem göra det?
Fortsatt kommunikation
Rekryteringsföretag har ofta sin bestämda process för hur saker ska gå till. De kan i många fall vara tveksamma inför att lämna ut information under processens gång. Samtidigt har de ett intresse av att hålla dig kvar – hoppar du av så har de lagt ner jobb i onödan. Så håll dialogen aktiv, fortsätt att höra av dig och komplettera bilden av dig själv. Även med rekryteringsföretag behöver du själv föra processen framåt.