Nu ska vi plocka ihop bitarna och se vad du har. Först tittade vi på två sätt att förstå vad du värdesätter i din utveckling och i ditt jobbliv. Sedan har vi tittat på tre sätt att få koll på vad du vill göra mer av. Och slutligen har vi tittat på i vilket sammanhang du fungerar bäst. Har du följt med i det så har du formulerat minst sex slutsatser om vart du är på väg, troligen en lista med betydligt fler. Nu är det dags att samla dem, prioritera, komplettera och stryka. Sammantaget kanske din riktning ser ut så här:
Du behöver förstås inte ha åtta punkter och det kan vara klokt att inte ha fler. Ringa in dem du känner mest för. Gå lite på känsla: Vad får du mest energi av? Vad känner du mest för att ta tag i?
Men vänta! Ungefär här måste du lämna skrivbordet och sluta fundera. Du behöver ut och testa dina hypoteser mot verkligheten. Det du har kommit fram till, vilka roller, branscher och organisationer kan det leda dig till? Är det som du tror att jobba där? Finns det andra vägar att gå, som du inte alls tänkt på, som tar dig ännu längre i den riktning du är på väg? Var någon av dina hypoteser kanske fel? När du står inför faktiska möjligheter kan det mycket väl visa sig att du tänkt fel – det där med att du vill känna att det finns en större mening kanske till exempel visar sig vara mindre viktigt än du trodde.
Som inspiration kommer här exempel på tre personer, vad de skrivit i sin riktning och vad det lett dem fram till.
Susanne
Susanne jobbar idag som rådgivare om jobbliv på Go Monday. Hon hjälper människor vidare i jobblivet, framför allt genom korta individuella samtal på telefon. Det innebär att hon får hjälpa människor och det innebär att hennes förmåga att lyssna och att skapa förtroende får en central betydelse. Hon har också en självständig roll där hon kan känna att hon får prestera “här och nu” i varje samtal. Eftersom varje samtal är en ny kund får hon utlopp för viljan att ha flera saker igång samtidigt – hon jobbar dessutom deltid och kan på sidan om driva sitt eget företag.
Jeanette
Jeanette jobbar idag som expert på kriskommunikation, i eget företag. Det ger henne friheten att välja sina kunder själv, samtidigt som hennes kompetens är så hög att hon får många uppdrag och till och med kan välja bort det som ligger utanför vad hon helst vill. Eftersom hon jobbar i eget företag är det ingen annan än hon själv som avgör när och var hon syns.
Mathias
Mathias riktning ledde honom till en roll som produktionsansvarig. En stor del av rollen går ut på precis det han söker: Att styra upp, att koordinera, att skapa struktur och att snabbt bocka av saker från långa att-göra-listor. Däremot hamnade han inte som han trodde i en stor organisation, utan i ett litet tillväxtföretag. Följer han företagets tillväxt kommer hans ansvar och lön med tiden att växa och hans roll att förändras.
Ut och testa dina hypoteser mot verkligheten. Du måste lära känna din marknad. Du måste bekräfta – eller tänka om. Kanske är din riktning alldeles för spretig, kanske är den alldeles för bred, kanske är den alldeles för smal. Ju mer information du skaffar dig, desto klokare kommer du att bli. Det finns en mängd olika sätt att hitta information om en bransch, organisation eller arbetsmarknad för att se om du kan hitta det du söker.
Att utvecklas i jobblivet handlar om att ta sig framåt steg för steg. Det vill säga ta små steg framåt där du befinner dig idag. Och ibland större kliv mot något nytt. Steg för steg komma närmre. Hitta där du passar med jobbet och jobbet passar med dig. Där du passar med organisationen och de passar för dig.
Professionell utveckling är en process som handlar om att utforska och förfina vad du söker, tills du till slut hittar (mer) rätt.
Förhoppningsvis har du genom den här guiden fått en klarare bild av vad du vill och vart du är på väg i jobblivet. Nästa steg blir att faktiskt att ta upp möjligheterna med chefen eller börja söka nästa jobb.